Научници: Ванземаљци или чудна планета?

Већ десетак дана светски медији брује о открићу чудне звезде која је заинтригирала научнике и представља вероватно највећу астрономску мистерију у овом тренутку.

Свијет 19.10.2015 | 22:44
Научници: Ванземаљци или чудна планета?

Реч је о младој и бљештавој звезди у сазвежђу Лабуд, а која носи назив КИЦ 8462852. Летелица Кеплер посматрала је четири дуге године, 24 сата дневно, а у склопу праћења 100.000 других звезда у потрази за њиховим планетама.

Кеплеров посао је да региструје мале промене у снази светла звезде, а које настају када испред ње прође планета или неки други објекат који око ње орбитира. Када планета величине Јупитера прође испред своје звезде она заклони тек око један осдто светлости која долази до Кеплера.

Ипак, у случају звезде КИЦ 8462852, та је промена пуно већа, а научници засад не знају шта би је могло узроковати. Тело или тела која орбитирају око ње заклањају енормне количине светлости – чак 15 до 22 одсто.

Поред тога, планете праве равномерна заклањања с обзиром на своју константну брзину орбитирања, док непознато тело око КИЦ 8462852 прави неравномерна затамњења.

Два највећа прелета десила су се у размаку од 730 дана, док су примиећена и мања смањења количине светлости. Такође, највећи пад светлости забележен је недавно, а након њега су уследила два мања у року од месец дана.

Научници засад само нагађају. Постоје одређене шансе да је реч о младом соларном систему који није уређен, да је реч о кометама у фази распадања или чак да је реч о вештачким објектима.

Последња шпекулација заправо говори о мегаструктурама у орбити звезде, које су дело неке напредне ванземаљске цивилизације. Такве структуре би, тврде стручњаци, могле заправо да црпе енергију звезде.

Ипак, одговор је још увек далеко, а чињеница да га научници сада немају додатни је подстицај и наговештај како ће одговор, једном када дође, бити занимљивији него било који рутински проналазак.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар