Naučnici: Vanzemaljci ili čudna planeta?

Već desetak dana svetski mediji bruje o otkriću čudne zvezde koja je zaintrigirala naučnike i predstavlja verovatno najveću astronomsku misteriju u ovom trenutku.

Svijet 19.10.2015 | 22:44
Naučnici: Vanzemaljci ili čudna planeta?

Reč je o mladoj i blještavoj zvezdi u sazvežđu Labud, a koja nosi naziv KIC 8462852. Letelica Kepler posmatrala je četiri duge godine, 24 sata dnevno, a u sklopu praćenja 100.000 drugih zvezda u potrazi za njihovim planetama.

Keplerov posao je da registruje male promene u snazi svetla zvezde, a koje nastaju kada ispred nje prođe planeta ili neki drugi objekat koji oko nje orbitira. Kada planeta veličine Jupitera prođe ispred svoje zvezde ona zakloni tek oko jedan osdto svetlosti koja dolazi do Keplera.

Ipak, u slučaju zvezde KIC 8462852, ta je promena puno veća, a naučnici zasad ne znaju šta bi je moglo uzrokovati. Telo ili tela koja orbitiraju oko nje zaklanjaju enormne količine svetlosti – čak 15 do 22 odsto.

Pored toga, planete prave ravnomerna zaklanjanja s obzirom na svoju konstantnu brzinu orbitiranja, dok nepoznato telo oko KIC 8462852 pravi neravnomerna zatamnjenja.

Dva najveća preleta desila su se u razmaku od 730 dana, dok su primiećena i manja smanjenja količine svetlosti. Takođe, najveći pad svetlosti zabeležen je nedavno, a nakon njega su usledila dva manja u roku od mesec dana.

Naučnici zasad samo nagađaju. Postoje određene šanse da je reč o mladom solarnom sistemu koji nije uređen, da je reč o kometama u fazi raspadanja ili čak da je reč o veštačkim objektima.

Poslednja špekulacija zapravo govori o megastrukturama u orbiti zvezde, koje su delo neke napredne vanzemaljske civilizacije. Takve strukture bi, tvrde stručnjaci, mogle zapravo da crpe energiju zvezde.

Ipak, odgovor je još uvek daleko, a činjenica da ga naučnici sada nemaju dodatni je podsticaj i nagoveštaj kako će odgovor, jednom kada dođe, biti zanimljiviji nego bilo koji rutinski pronalazak.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar