Руски специјалци против Исламске државе

Руски председник Владимир Путин наводно се припрема за слање посебних јединица у Сирију како би пронашао британског џихадисту.

Свијет 19.10.2015 | 21:50
Руски специјалци против Исламске државе

Русија је својим приоритетом у Сирији прогласила хапшење Џихади Џона, високорангираног крвника Исламске државе, за којег сматрају да би им донео велику пропагандну предност, тврде амерички извори.

Руски председник Владимир Путин наводно се припрема за слање посебних јединица у Сирију како би пронашао британског џихадисту, коме је право име Мохамед Емвази. Овај убица је, наиме, постао главна мета Руса, након којег би се могли усресредити и на вођу ИСИЛ, Абу Бакр ал-Багдадија.

Американци тврде да је Русима сад лакше да се упусте у разне операције које укључују посебне јединице, јер је Путина у Сирију ионако позвао председник Башар ал-Асад.

"Постоји страх да ће руске снаге почети да циљају на велике играче попут Џихади Џона и вође ИСИЛ. Њима би таква успешна хапшења била огроман пропагандни потез. Путин би такође могао рећи да су његове јаке тактике постигле оно што Запад не може, а то би био велики ударац америчком престижу", изјавио је амерички извор.

Џихади Џон је крену путем да постане један од најомраженијих људи ИСИЛ након што се први пут појавио на видео снимку који је у октобру 2014. године објављен онлајн, а на којој је убио америчког новинара Џејмса Фолеја.

Обучен у црно, при чему су му се виделе само очи, он је наставио да снима своја убиства, па су његове жртве биле и амерички новинар Стивен Сотлоф, британски хуманитарци Давид Хајнес и Алан Хенинг и амерички хуманитарац Питер Касиг.

Након неколико месеци спекулисања о његовом идентитету, Џихади Џон је откривен као Британац рођен у Кувајту.
Раније ове године, Дејвид Камерон објавио је да жели да ухвати Џона "живог или мртвог", додавши да ће двоструко повећати број дронова који циљају ИСИЛ.

Извор: Курир

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Француз

19.10.2015 20:09

Највјероватније је у Хиливуду тразите тамо је ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

19.10.2015 21:27

Постоји страх да це руси ухапсити дзихади дзона !!!! Ој изјаве американаца, ој бруке И срамоте ....ФУУУЈЈЈЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

20.10.2015 05:34

Добро неће на прву понуду пристати зна он шта ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

20.10.2015 11:09

Русија ради све операције тактички и без помпезних најава па не чуди овакав закључак. У сваком случају желим им пуно среће и нека га казне као и оне што је он кажњавао, само спорије...

ОДГОВОРИТЕ