Ruski specijalci protiv Islamske države

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno se priprema za slanje posebnih jedinica u Siriju kako bi pronašao britanskog džihadistu.

Svijet 19.10.2015 | 21:50
Ruski specijalci protiv Islamske države

Rusija je svojim prioritetom u Siriji proglasila hapšenje Džihadi Džona, visokorangiranog krvnika Islamske države, za kojeg smatraju da bi im doneo veliku propagandnu prednost, tvrde američki izvori.

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno se priprema za slanje posebnih jedinica u Siriju kako bi pronašao britanskog džihadistu, kome je pravo ime Mohamed Emvazi. Ovaj ubica je, naime, postao glavna meta Rusa, nakon kojeg bi se mogli usresrediti i na vođu ISIL, Abu Bakr al-Bagdadija.

Amerikanci tvrde da je Rusima sad lakše da se upuste u razne operacije koje uključuju posebne jedinice, jer je Putina u Siriju ionako pozvao predsednik Bašar al-Asad.

"Postoji strah da će ruske snage početi da ciljaju na velike igrače poput Džihadi Džona i vođe ISIL. Njima bi takva uspešna hapšenja bila ogroman propagandni potez. Putin bi takođe mogao reći da su njegove jake taktike postigle ono što Zapad ne može, a to bi bio veliki udarac američkom prestižu", izjavio je američki izvor.

Džihadi Džon je krenu putem da postane jedan od najomraženijih ljudi ISIL nakon što se prvi put pojavio na video snimku koji je u oktobru 2014. godine objavljen onlajn, a na kojoj je ubio američkog novinara Džejmsa Foleja.

Obučen u crno, pri čemu su mu se videle samo oči, on je nastavio da snima svoja ubistva, pa su njegove žrtve bile i američki novinar Stiven Sotlof, britanski humanitarci David Hajnes i Alan Hening i američki humanitarac Piter Kasig.

Nakon nekoliko meseci spekulisanja o njegovom identitetu, Džihadi Džon je otkriven kao Britanac rođen u Kuvajtu.
Ranije ove godine, Dejvid Kameron objavio je da želi da uhvati Džona "živog ili mrtvog", dodavši da će dvostruko povećati broj dronova koji ciljaju ISIL.

Izvor: Kurir

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Francuz

19.10.2015 22:09

Najvjerovatnije je u Hilivudu trazite tamo je ...

ODGOVORITE
Name

spartak

19.10.2015 23:27

Postoji strah da ce rusi uhapsiti dzihadi dzona !!!! Oj izjave amerikanaca, oj bruke I sramote ....FUUUJJJJ

ODGOVORITE
Name

Crni

20.10.2015 07:34

Dobro neće na prvu ponudu pristati zna on šta radi

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

20.10.2015 13:09

Rusija radi sve operacije taktički i bez pompeznih najava pa ne čudi ovakav zaključak. U svakom slučaju želim im puno sreće i neka ga kazne kao i one što je on kažnjavao, samo sporije...

ODGOVORITE