С минималцем ни 7 дана живота

Највећи број радника у БиХ према анализи примања мјесечно прими око 600 марака, па им ни три плате не покривају мјесечне потребе за пуко преживљавање. Породице оних на минималцу, коју прима сваки трећи радник, с платом од 370 марака не може преживјети ни седмицу дана, тачније с том платом може да се игура тек шест дана.

Босна и Херцеговина 19.10.2015 | 19:00
С минималцем ни 7 дана живота

Према посљедњим статистичким подацима, просјечна мјесечна исплаћена нето плата по запосленом за јули 2015. године износила је 840 КМ и номинално је већа за 0,1 посто у односу на ранији мјесец.

Нажалост, расте и цијена потрошачке корпе те је она, према посљедњим подацима, досегла износ од 1807 марака, из чега је видљиво да једна плата у породици не покрива ни пола потрошачке кошарице.

Прецизна рачуница каже да покрива 46,49 посто основних мјесечних потреба једне четверочлане породице. Како је тек онима којима је просјечна плата недостижан сан.

Слично је и с просјечном пензијом. Кад радник прими минималац, основни му је проблем како тај ситниш распоредити до краја мјесеца. Не мисли ни на што друго него на платуи и рачуне за које издваја већину својих примања.

Док је домаћинстивма у ЕУ довољно 15 посто плате како би купила храну за цијели мјесец, бх. радник да би попунио трпезу мора потрошити више од 80 посто новца који заради.

То су потврдили представници бх. удружења за заштиту потрошача из којих кажу како ове бројке показују да је положај нашег становништва постао неподношљив.

У невладином сектору наглашавају да европска породица има много већу комоцију при куповини, јер око 85 посто зарађеног новца остаје за непрехрамбене артикле, становање, комуналије, одјећу, обућу и сличне трошкове, док је у нашој држави ситуација сасвим другачија, кажу из удруге потрошача. Просјечна бх. породица највише новца издваја за храну, чак 38,22 посто, што би преведено у марке износило 691 КМ.

Друга ставка су трошкови за становање и комуналне услуге камо оду 522 КМ (28,89 посто). Много новца оде на аутомобил, или како се то стручно каже за превоз, чак 195 КМ (10,77 посто).

Судећи по износу од 135 КМ (7,47 посто), колико се мјесечно издваја за одјећу и обућу, може се закључити да је то скромна ставка.

На одржавање кућанства потроше се 104 КМ (5,77 посто), док се најмање издваја за хигијену и образовање – у просјеку тек 80 КМ.

Преживјети у ситуацији каква је у БиХ, то је умјетност.

„Ми грађанима савјетујемо да планирају сваку куповину. Осим тога, сматрам да много хране заврши у контејнеру, иако би се могла донирати или искористити“, коментаришу из Савеза удрућења потрошача БиХ.

Сматрају како је крајње вријеме да се бх. грађанима помогне увођењем диференцираних стопа пореза, односно да би порези на луксузне производе могли бити повећани, а да се бар на неколико кључних производа, оних основних, уведу ниже стопе ПДВ-а.

НН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

др

19.10.2015 17:04

Па ако је тако нека ми неко објасни од цега презиве осталих 23 дана у мјесецу?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

370

19.10.2015 18:16

Ево докторе објасницу Вам ја. Посто сте др гарантујем да немате испод ове просјецне потросацке корпе, не рацунам сто Вас "следује" иако сте плацени за свој посао. Кад казем следује на свом властитом примјеру сам искусио и јавно ако треба цу реци о коме се ради, док нисам платио нисам добио боловање које сам морао узет, да би исао 7 дана болестан да радим да надницим јер радим код приватника за 370. А да Вам појасним. Примам 370КМ плату (стан плацам 200, резије око 120, горива ми треба око 150 мјесецно, да ниста не једемо ја и супруга и двоје дјеце) Радим СРЕЦА од 7 до 15 Додјем куци у 15:30 руцам и онда кренем, цјепам дрва народу, слзем, превозим утоварам. Вјерово сам у ову дрзаву али сада сакупљам паре да се преквалификујем и да идем за иностранство. Заврсио сам факултет, да да, и то дрзавни са пеосјеком 8,55 у Истоцном Сарајеву. Дијете сам борца који се од првог до задњег дана борио за исту. Надао се и имам докторе 34 одбијенице за посао. Јер су упали умјесто мене "татини и мамини синови, јер су платили да добију посао, јер је све докторе корумпирано, од здравства до политике и обратно" Одустао сам од конкурса, јер оцигледно мјесто у зборници никад добити нецу. Знас ста је тузно докторе, сто ми комсиница иде у сколу и питам је како на енглеском језику, казе супер, професор га не зна нити ста предаје нити пита. Јер је "купио" диплому. А ја сто сам гулио 4,5 године мрзно се стопирао и уцио постено за сваки испит 34 одбијенице. Неко моју дјецу хранити мора. Неце дезава докторе него ја. Па са посла на посао. Ето ако ти је сада јасније мој докторе!!!!

Name

Тwигхлигхт зоне

19.10.2015 18:25

Сива зона, бавимо се алхемијом.

Name

дејанпд

19.10.2015 18:17

Па задужујемо се као и РС,па тако укруг, дуг расте,али ниси гладан, региструјеш крнтију на рате да имаш чим на посао, ако не одеш нема ни тих 400км плус 50 на руке ако су за тај мјесец одлучили дати и тако, нема луксуза хрпа јаја, брашно, макарони кромпир,врхње и уља,соли. Месо кила-двије одмах од плате ако је на акцији и шта повољније и то је то. Кад закаже ауто, отказ и тражи нешто друго или цркни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре 370

19.10.2015 19:39

Све је то залосно..нисам ја крив сто је оваква ситуација..Ја сам хирург и дал сам плацен за свој посао или нисам...питање је сад..Нисам зелио да будем малициозан само сам.питао како људи презиве са 370 КМ јер ми стварно то није јасно.И нисам.плацен за свој посао јер ако политичар низеразредни има пар хиљада КМ ..мој и његов посао се не могу поредити..А кад спомињете СЛЕДОВАЊЕ вјероватно мислите на МИТО..Тога има наравно али кад би у овој дрзави сви узимали као љекари Ви бисте имали много вецу плату од 370 КМ..Мени није јасно откуда оволика возила на цести?Па не иду та возила на воду или вјетар..и како то да су сви кафићи пуни а оволика криза??Зелим Вам свако добро..позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

19.10.2015 20:42

Није 370 него одбијају за фонд солидарности годину И несто па је 364 КМ.....Ја са том платом изгурам десет дана на цегири цлана породице ал да не платимо резије...ИСКРЕНО

ОДГОВОРИТЕ