S minimalcem ni 7 dana života

Najveći broj radnika u BiH prema analizi primanja mjesečno primi oko 600 maraka, pa im ni tri plate ne pokrivaju mjesečne potrebe za puko preživljavanje. Porodice onih na minimalcu, koju prima svaki treći radnik, s platom od 370 maraka ne može preživjeti ni sedmicu dana, tačnije s tom platom može da se igura tek šest dana.

Bosna i Hercegovina 19.10.2015 | 19:00
S minimalcem ni 7 dana života

Prema posljednjim statističkim podacima, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za juli 2015. godine iznosila je 840 KM i nominalno je veća za 0,1 posto u odnosu na raniji mjesec.

Nažalost, raste i cijena potrošačke korpe te je ona, prema posljednjim podacima, dosegla iznos od 1807 maraka, iz čega je vidljivo da jedna plata u porodici ne pokriva ni pola potrošačke košarice.

Precizna računica kaže da pokriva 46,49 posto osnovnih mjesečnih potreba jedne četveročlane porodice. Kako je tek onima kojima je prosječna plata nedostižan san.

Slično je i s prosječnom penzijom. Kad radnik primi minimalac, osnovni mu je problem kako taj sitniš rasporediti do kraja mjeseca. Ne misli ni na što drugo nego na platui i račune za koje izdvaja većinu svojih primanja.

Dok je domaćinstivma u EU dovoljno 15 posto plate kako bi kupila hranu za cijeli mjesec, bh. radnik da bi popunio trpezu mora potrošiti više od 80 posto novca koji zaradi.

To su potvrdili predstavnici bh. udruženja za zaštitu potrošača iz kojih kažu kako ove brojke pokazuju da je položaj našeg stanovništva postao nepodnošljiv.

U nevladinom sektoru naglašavaju da evropska porodica ima mnogo veću komociju pri kupovini, jer oko 85 posto zarađenog novca ostaje za neprehrambene artikle, stanovanje, komunalije, odjeću, obuću i slične troškove, dok je u našoj državi situacija sasvim drugačija, kažu iz udruge potrošača. Prosječna bh. porodica najviše novca izdvaja za hranu, čak 38,22 posto, što bi prevedeno u marke iznosilo 691 KM.

Druga stavka su troškovi za stanovanje i komunalne usluge kamo odu 522 KM (28,89 posto). Mnogo novca ode na automobil, ili kako se to stručno kaže za prevoz, čak 195 KM (10,77 posto).

Sudeći po iznosu od 135 KM (7,47 posto), koliko se mjesečno izdvaja za odjeću i obuću, može se zaključiti da je to skromna stavka.

Na održavanje kućanstva potroše se 104 KM (5,77 posto), dok se najmanje izdvaja za higijenu i obrazovanje – u prosjeku tek 80 KM.

Preživjeti u situaciji kakva je u BiH, to je umjetnost.

„Mi građanima savjetujemo da planiraju svaku kupovinu. Osim toga, smatram da mnogo hrane završi u kontejneru, iako bi se mogla donirati ili iskoristiti“, komentarišu iz Saveza udrućenja potrošača BiH.

Smatraju kako je krajnje vrijeme da se bh. građanima pomogne uvođenjem diferenciranih stopa poreza, odnosno da bi porezi na luksuzne proizvode mogli biti povećani, a da se bar na nekoliko ključnih proizvoda, onih osnovnih, uvedu niže stope PDV-a.

NN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

dr

19.10.2015 17:04

Pa ako je tako neka mi neko objasni od cega prezive ostalih 23 dana u mjesecu?????

ODGOVORITE
Name

370

19.10.2015 18:16

Evo doktore objasnicu Vam ja. Posto ste dr garantujem da nemate ispod ove prosjecne potrosacke korpe, ne racunam sto Vas "sleduje" iako ste placeni za svoj posao. Kad kazem sleduje na svom vlastitom primjeru sam iskusio i javno ako treba cu reci o kome se radi, dok nisam platio nisam dobio bolovanje koje sam morao uzet, da bi isao 7 dana bolestan da radim da nadnicim jer radim kod privatnika za 370. A da Vam pojasnim. Primam 370KM platu (stan placam 200, rezije oko 120, goriva mi treba oko 150 mjesecno, da nista ne jedemo ja i supruga i dvoje djece) Radim SRECA od 7 do 15 Dodjem kuci u 15:30 rucam i onda krenem, cjepam drva narodu, slzem, prevozim utovaram. Vjerovo sam u ovu drzavu ali sada sakupljam pare da se prekvalifikujem i da idem za inostranstvo. Zavrsio sam fakultet, da da, i to drzavni sa peosjekom 8,55 u Istocnom Sarajevu. Dijete sam borca koji se od prvog do zadnjeg dana borio za istu. Nadao se i imam doktore 34 odbijenice za posao. Jer su upali umjesto mene "tatini i mamini sinovi, jer su platili da dobiju posao, jer je sve doktore korumpirano, od zdravstva do politike i obratno" Odustao sam od konkursa, jer ocigledno mjesto u zbornici nikad dobiti necu. Znas sta je tuzno doktore, sto mi komsinica ide u skolu i pitam je kako na engleskom jeziku, kaze super, profesor ga ne zna niti sta predaje niti pita. Jer je "kupio" diplomu. A ja sto sam gulio 4,5 godine mrzno se stopirao i ucio posteno za svaki ispit 34 odbijenice. Neko moju djecu hraniti mora. Nece dezava doktore nego ja. Pa sa posla na posao. Eto ako ti je sada jasnije moj doktore!!!!

Name

Twighlight zone

19.10.2015 18:25

Siva zona, bavimo se alhemijom.

Name

dejanpd

19.10.2015 18:17

Pa zadužujemo se kao i RS,pa tako ukrug, dug raste,ali nisi gladan, registruješ krntiju na rate da imaš čim na posao, ako ne odeš nema ni tih 400km plus 50 na ruke ako su za taj mjesec odlučili dati i tako, nema luksuza hrpa jaja, brašno, makaroni krompir,vrhnje i ulja,soli. Meso kila-dvije odmah od plate ako je na akciji i šta povoljnije i to je to. Kad zakaže auto, otkaz i traži nešto drugo ili crkni...

ODGOVORITE
Name

re 370

19.10.2015 19:39

Sve je to zalosno..nisam ja kriv sto je ovakva situacija..Ja sam hirurg i dal sam placen za svoj posao ili nisam...pitanje je sad..Nisam zelio da budem maliciozan samo sam.pitao kako ljudi prezive sa 370 KM jer mi stvarno to nije jasno.I nisam.placen za svoj posao jer ako političar nizerazredni ima par hiljada KM ..moj i njegov posao se ne mogu porediti..A kad spominjete SLEDOVANJE vjerovatno mislite na MITO..Toga ima naravno ali kad bi u ovoj drzavi svi uzimali kao ljekari Vi biste imali mnogo vecu platu od 370 KM..Meni nije jasno otkuda ovolika vozila na cesti?Pa ne idu ta vozila na vodu ili vjetar..i kako to da su svi kafići puni a ovolika kriza??Zelim Vam svako dobro..pozz

ODGOVORITE
Name

spartak

19.10.2015 20:42

Nije 370 nego odbijaju za fond solidarnosti godinu I nesto pa je 364 KM.....Ja sa tom platom izguram deset dana na cegiri clana porodice al da ne platimo rezije...ISKRENO

ODGOVORITE