"САНУ да каже шта мисли о Косову"

Одбор за КиМ затражио је од САНУ да заузме став поводом изјаве председника те установе да је Косово изгубљено.

Србија 19.10.2015 | 18:40
"САНУ да каже шта мисли о Косову"

За то време, Костић наводи да му нико неће дозволити шта да каже.

Пре три деценије Меморандум Српске академије наука и уметности, који је по некима умногоме одредио будуће догађаје и сукобе на простору бивше Југославије, а данас иступ председника САНУ о Косову - односно да Косово више није у рукама Србије.

Због тога је председник тражио његову оставку,а Костић на то одговорио:

"Нећу да дозволим да ми неко одређује шта смем да кажем, а шта не, и шта је јединствени корпус мишљења кога треба да се држим. То је мој лични став, а не став Академије, али нећу да ми се говори да ли сам патриота. Могао сам да одем из Србије 20 пута, за велики новац, али сам одлучио да останем у Србији са својом децом и унуцима", рекао је Костић.

Костићев иступ је по мишљењу председника супротан интересима Србије, уз оцену да морал и патриотизам чине једног науцника великим.

Председник Српске академије наука и уметности није желео пред камере телевизије Б92, а то нису хтели да ураде ни из кабинета председника Србије Томислава Николића. Костић је кратко поручио да зели да се смири ситуација, док су саветници председника Николића рекли да је он јуче све рекао и да немају шта да додају на његов став.

Власт је сложна па тако шеф Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђуриц каже да нема разлике у тумачењу председника и премијера.

Осим тога, Одбор за Косово захтева од САНУ да се изјасне о Костићевом ставу.

"Док год је Пећка патријаршија тамо где јесте, Косово и Метохија је српско. Док год том територијом државе Србије хода и један једини Србин Косово и Метохија је српско", каже председник одбора Милован Дрецун.

Ни странке нису равнодушне. ЛДП и ДСС критикују власт, при чему либерали наводе да Костић зна истину о Косову и није кукавица да је јавно изнесе, док странка Санде Расковић Ивић оцењује да је лицемерно да Влада ставља Костића на стуб срама, када је сама потписала Бриселски споразум.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

20.10.2015 16:06

Шта академици могу да кажу? Част појединцима али већина академика У СРБији су постала мртва пухала без живота у себи и СРБског Богољубља и СРБског Родољубља!

ОДГОВОРИТЕ