"SANU da kaže šta misli o Kosovu"

Odbor za KiM zatražio je od SANU da zauzme stav povodom izjave predsednika te ustanove da je Kosovo izgubljeno.

Srbija 19.10.2015 | 18:40
"SANU da kaže šta misli o Kosovu"

Za to vreme, Kostić navodi da mu niko neće dozvoliti šta da kaže.

Pre tri decenije Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je po nekima umnogome odredio buduće događaje i sukobe na prostoru bivše Jugoslavije, a danas istup predsednika SANU o Kosovu - odnosno da Kosovo više nije u rukama Srbije.

Zbog toga je predsednik tražio njegovu ostavku,a Kostić na to odgovorio:

"Neću da dozvolim da mi neko određuje šta smem da kažem, a šta ne, i šta je jedinstveni korpus mišljenja koga treba da se držim. To je moj lični stav, a ne stav Akademije, ali neću da mi se govori da li sam patriota. Mogao sam da odem iz Srbije 20 puta, za veliki novac, ali sam odlučio da ostanem u Srbiji sa svojom decom i unucima", rekao je Kostić.

Kostićev istup je po mišljenju predsednika suprotan interesima Srbije, uz ocenu da moral i patriotizam čine jednog naucnika velikim.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti nije želeo pred kamere televizije B92, a to nisu hteli da urade ni iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Kostić je kratko poručio da zeli da se smiri situacija, dok su savetnici predsednika Nikolića rekli da je on juče sve rekao i da nemaju šta da dodaju na njegov stav.

Vlast je složna pa tako šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đuric kaže da nema razlike u tumačenju predsednika i premijera.

Osim toga, Odbor za Kosovo zahteva od SANU da se izjasne o Kostićevom stavu.

"Dok god je Pećka patrijaršija tamo gde jeste, Kosovo i Metohija je srpsko. Dok god tom teritorijom države Srbije hoda i jedan jedini Srbin Kosovo i Metohija je srpsko", kaže predsednik odbora Milovan Drecun.

Ni stranke nisu ravnodušne. LDP i DSS kritikuju vlast, pri čemu liberali navode da Kostić zna istinu o Kosovu i nije kukavica da je javno iznese, dok stranka Sande Rasković Ivić ocenjuje da je licemerno da Vlada stavlja Kostića na stub srama, kada je sama potpisala Briselski sporazum.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

20.10.2015 16:06

Шта академици могу да кажу? Част појединцима али већина академика У СРБији су постала мртва пухала без живота у себи и СРБског Богољубља и СРБског Родољубља!

ODGOVORITE