Иванић: Шта ћемо дан послије референдума?

Члан Предсједништва БиХ и лидер Партије демократског прогреса Младен Иванић сматра неспорним да постоје проблеми у раду суда и тужилаштва у БиХ, али не види референдум као најбоље ријешење, јер би, каже, могао да послужи и за отварање питања промјене Дејтонског споразума, што свакако не би било у интересу Срба и Републике Српске.

Србија 19.10.2015 | 22:46
Иванић: Шта ћемо дан послије референдума?

Иванић је у интервјуу Тањугу рекао да дијели ставове предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је иницирао референдум, о карактеру, понашању и пракси суда и тужилаштва у БИХ, као и да сматра да су те институције биле средство за покушај елиминације утицаја српских и хрватских политичара.

"То је суд који је коришћен да се направи слика о ратним злочинима у БиХ, јер је доминантно, готово искључиво, осуђивао Србе, а готово никога за злочине над Србима", рекао је Иванић.

Јасно је да би одговор грађана на референдуму био "не" и то у највишем могућем проценту, али се поставља питање шта послије тога, каже Иванић.

"Морамо знати шта власт планира да уради после референдума, али они то нису рекли и мислим и да не знају. Стичем утисак да референдум користе за неку политичку промоцију, а не за то да се нешто стварно деси и зато је мој став опрезан", рекао је Иванић.

Он је оцјенио да велики број земаља жели да искористи референдум како би се отворило питање промјене Дејтонског споразума, односно као алиби да таква БиХ не може да функцинише, што Републици Српској никако није у интересу.

Иванић је против промјене Дејтона и сматра да РС нема ниједан разлог да било кога провоцира да се у ту причу уђе, будући да би промјене Дејтона водиле до веће централизације БиХ и елиминације права ентитетског гласања, као јединог механизма који чува равноправност РС.

"Тај механизам нама гарантује да без српског гласа нема никаве одлуке у БИХ и то је највећа вредност коју ни под коју цијену не смијемо угрозити", каже Иванић.

Сматра да би се одмах по отварању питања промјене Дејтона појавиле три визије БиХ - из Сарајева, Бањалуке и Мостара.

"Прва у Сарајеву, а то је БиХ без ентитета. Друга у Бањалуци, а то је независна Република Српска, а трећа у Мостару - трећи ентитет. Ако знате у старту да имате три визије које се не могу усагласиити - зашто ту тему уопште отварате", каже Иванић.

Иванић додаје и да би Србија, као једна од потписница Дејтонског споразума, могла да очекује притиске да се иде у том првацу, уколико се, каже, на вријеме не зауставе неки потези владе у Бањалуци.

Он поједине Додикове потезе сматра авантуриастичким, што народу, каже, лијепо звучи, али се прибојава да то могу "да буду само изазови за међународне институције које ће кренути у промјену Дејтона, што може ићи само на штету РС".

Иванић додаје да ће лично учинити све и водити политику која ће показати да БиХ може функционисати под дејтонским уређењем.

Говорећи о свом односу са лидером Савеза независних социјалдемократа и председником РС Милорадом Додиком, Иванић каже да се они не разликују у циљевима, већ у начину вођења и поимања политике и у тактици.

"Прошло је вријеме кад се РС чувала сукобима, сад политицари из РС треба да буду доминтани у институцијама БиХ и да те институције користе у своје интересе. Немам намјеру да кажем да је све што је БИХ туђе, јер се тиме без основе препушта БИХ другима", каже Иванић.

Кад је ријеч о односима у Председништву БИХ, Иванић каже да између њега и бошњачког и хрватског члана тог тијела Бакира Изетбеговића и Драгана Човића постоји договор да у јавност не излазе сукобљени, чак и кад по неким питањима нису сагласни.

"Да ли су сви спремни да направе максимални искорак, нисам потпуно сигуран. Мислим да су највећи искораци кад је у питању храброст да се изађе ипак били присутни код српских политичара. Очекивао сам да ће више бошњачких политичара осудити напад на Вучића у Сребреници, али нису, и то показује да још фали тај мали корак за будући искорак", рекао је Иванић.

Упитан колико је важно што су се представници различитих политичких струја из РС окупили на прослави седам година од оснивања СНС у Београду, Иванић је рекао да је то било лијепо за видјети, али и важно опозиционим политичарима у РС, јер су први пут били третирани као власт у РС.

Говорећи о односу Србије и БиХ и Републике Српске, Иванић је рекао да постоји велики простор за побољшање сарадње и заједнички наступ на трећим тржиштима.

Иванић каже да је изузетно важна сарадња у намијенској индустрији и излазак на трећа тржишта, у којој Србија доноси знање, технологије и производне капацитете, а БиХ приступ тржишту јер има озбиљан утицај у једном дијелу исламских земаља.

Важан је и пројекат обнове пруге Сарајево-Тузла-Зворник-Лозница-Београд, која би била основа за боље друмско повезивање два главна града у будућности, рекао је Иванић.

О томе, али и сарадњи у другим областима, попут пољопривреде и извоза на руско тржиште, разговараће се и 4. новембра у Сарајеву, на заједничкој сједници владе Србије и Савјета министара БиХ, каже Иванић.

Иванић је рекао да су то биле и главне теме данашњег разговора са српским премијером Вучићем, али тема је био и предстојећи скуп лидера европских народних партија у Мадриду, којем припада његова Партија демократског прогреса, а СНС ће, нада се, ускоро постати члан.

Говорећи о унутрашњој стабилности БиХ, Иванић каже да су пресудни добри односи у региону.

Према његовим ријечима, постоје тензије и недостатак унутрашњег повјерења у БиХ, али је највећи проблем јачање верског радикализма.

Ту прије свега мисли, како каже, на екстремни начин практиковања ислама, који је био стран БИХ, као и један број страних терористичких ратника.

"Политички доминатну улогу у томе морају водити бошњачки вјерски и политички лидери, без њих она неће имати ефекта, а они то треба да раде јер ће прве жртве таквог екстремизма бити Бошњаци", оцијењује Иванић.

НН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Додик

19.10.2015 16:25

Додик је највеци пријатељ нас Босњака,само напријед ако ти не укинес РС неце нико други зив био 100 Година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

19.10.2015 16:37

Добро запазање Иваницу али не до краја. После референдума се поступа по резултатима истог или остаје све исто или суд БиХ нема ништа да тражи на простору РС. Друго закон о суду су донијели нелегално високи преставници а народ то само враца референдумом .Треце кад се то уради дејтон це бити само стабилнији него досада због тога сто нико ништа неће моћи мењати без народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.10.2015 21:34

Послије референдума високи це прогласити невазецим , бицемо јос висе понизени , Босњаци це поцети да негирају ентитете и имена јер уставом се немозе звати ниста по једном народу, а тек онда це странци да изолирају РС и народ це јос висе патити итд итд. Једноставно од тога неце бити ниста.

Name

Кхал Дрого

19.10.2015 17:04

Један рђав приступ и једно накарадно размишљење госп.Иванића, који је овде потпуно промашио приоритете, а и занемарио свој положај, улогу и одговорност коју има. А он је члан предстедништва државне заједнице (БиХ) из Српске и морао би у свакој ситуацији гледати добробит Српске и где је ту Српска, а не понашати се као опозиција актуелној власти у Српској, па и институцијама Српске, самим тим и Српској, а тако се понаша. Да будем јасан, не може он водити кампању против (могућег) референдума, то могу из његове партије, али не и он, јер одлуку о референдуму је изгласала Народна скупштина Српске, свака одлука коју донесе или потврди НС Српске, и за Младена, и за друге представнике из Српске у заједничким институцијама (БиХ) мора бити "свето слово". Опет референдумиу могу бити уставотворни, законодавни, могу бити саветодавни, могу бити само провера мишљења грађана о важним питањима, кораке након референдума одређује референдумско питање и исход референдума, они који покрену иницијативу за реферндум и не морају појашњавати шта и како даље, а у овом случају то је и јасно који би био ред потеза. Такође, чак и ако би се одржао референдум (а и лично сам против, такође око овако важне одлуке мора постојати апсолутна сагласност свих српских партија), и био резултат који је лако предвидети, тиме не би био ни на који начин угрожен ДМС, јер се референдум бави искључиво институцијама које по ДМС и нису биле у надлежности БиХ, већ Српске и фед.БиХ. Није смислено ни претити могућносшћу промене тзв ентитетског гласања јер то је могуће само ако би тако нешто подржале неке политичке опције у Српској. Ако овај СзП такве намереа, или ако имају сазнања да томе тежи актуечна позиција у Српској, реците господо ко то има такве науме, да знамо ко где упире. На крају госп.Иванић рече да ће у председништву (БиХ) увек деловати усаглашено, и да неће у јавност ићи са подељеним ставовима. То је у реду, али зар не би било разумно, логично да исто тако највиши званичници из Српске (а ту су пре свега председник Српске и српски представник у троглавом председништву БиХ) око свих важних питања имају усглашене ставове, да када је у питању интерес српке занемаре ускостраначке интересе и личне анимозитете. Али, џаба мени писат, превише су ови наши из Српске заглибили у међусобним поделама, из таквог раздора ништа добро није очекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

20.10.2015 05:15

Браво. Ово је за централни дневник РТРС. А мозда иза овог ницка и стоји неки новинар ове цувене телевизије.

Name

НY86

19.10.2015 17:05

Реално - ситуација тешко може бити гора по РС него што је данас. У Бих постоје тренутна ситуација ( катастрофа) и жеље конститутивних народа ( независност итд..) сто је нереално. Нама требају нове опције, вртимо се у круг а стање никакво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

19.10.2015 18:31

Иванић причаш глупости. Без сагласности СРБског Народа БиХ није могла напустити бившу Југославију, а она је то ипак урадила прије свега због тога што сваки "политичар" попут даме на улици има своју цијену!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АлијаСевдалија

19.10.2015 19:06

Због разних десавања око нас и пристојном коалицијом Савеза за промјене и странкама из Федерације отворен је Европски пут за БиХ. Дакле, санса да се ствари поправе су ту. Проблем, за неке је, сто треба радити и придрзавати се неких правила. Постављени су неки услови, не страсни за врло повољне инвестиције из Еуро фондова од 500мил. еура. До нове године и кандидатура за уцлањње у ЕУ. Извоз млијека је поцетак. Одлицан поцетак. Дакле, постоји јасна путања да се дрзава одблокира и да се покрену многе ствари унутар ње. Е сад ста је проблем. Све ово горе не одговара великом лидеру у РС који ето стити интересе свог народа. Изгувио је доста власти, навикао на диктатуру и сад покусава направити кризно подруције гдје би политицари из ЕУ долазили и молили га 'Миле немој, фино цемо ми стобом, нико не сме да те бије'. Е сад ста ако му не додју на кољена и престану га молити и заврну пипу а отворе је у Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плацени_лобист

19.10.2015 20:00

- Одлука РС да одржи референдум директно је кршење Дејтонског мировног споразума - речено је у саопстењу Стејт департмента. У поруци се још наводи да би одржавање референдума била директна пријетња сигурности, стабилности, али и просперитету БиХ, за што се у Американци свих ових 20 година након Дејтона залажу. - Судство на државном нивоу кључно је за суверенитет и стабилност БиХ - поручили су из америчког министарства вањских послова. - Они у РС који су одговорни за креирање ове политичке напетости морају изабрати између напретка кроз сарадњу с партнерима у еуроатлантској заједници или, с друге стране, стазе која води и политичкој и економској изолацији народа који они представљају, што овај референдум, по нама, јесте - каже се у америчком упозорењу. У директној поруци и грађанима БиХ Стејт департмент наводи да њихова будућност и даље остаје у еуроатлантским интеграцијама. Ауу, ови дрекавци из америцког дрзавног уреда бас хоце да изнервирају Додика. Бице да су под утицајем пропаганде из Техерана, итд, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

19.10.2015 20:16

Шта ћемо послије рефереднума? Остаћемо септичка јама пуна до врха. Упорно смо то већ 15 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

19.10.2015 23:19

Бас би било интересантно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се зна

20.10.2015 06:03

Само професорка енглеског јос није стигла да преведе упутство ста се ради послије ал бице и то цим среди фризуру и јавне финансије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

20.10.2015 12:56

Знам ја шта ће бити . САВ НАРОД ЋЕ РЕЋИ ДА ЈЕ ТО УСТАШКИ СУД ШТО ЈЕ ТАЧНО И ДА ГА ТРЕБА УКИНУТИ И ОСЛОБОДИТИ СРБЕ ИЗ ЗАТВОРА . Асутра што кажеш . Е СУТРА ЋЕШ ТИ И ТАКВИ У ЗАПАДНЕ АМБАСАДЕ А НАРАВНО ПРВО У АМЕРИЧКУ ДА КАЖЕШ НИСАМ ЈА ОРГАНИЗОВО НЕМАМ НИШТА С ТИМ И ТАКО ТО , ЈЕР ВАС ЗНАМО . И ДОДИК ТИ НИЈЕ БОЉИ И ОН ЈЕ ТАКО ДОШО . СВИ СТЕ ВИ ИСТИ САМО НА ГОЛИ ОТОК

ОДГОВОРИТЕ