Ivanić: Šta ćemo dan poslije referenduma?

Član Predsjedništva BiH i lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić smatra nespornim da postoje problemi u radu suda i tužilaštva u BiH, ali ne vidi referendum kao najbolje riješenje, jer bi, kaže, mogao da posluži i za otvaranje pitanja promjene Dejtonskog sporazuma, što svakako ne bi bilo u interesu Srba i Republike Srpske.

Srbija 19.10.2015 | 22:46
Ivanić: Šta ćemo dan poslije referenduma?

Ivanić je u intervjuu Tanjugu rekao da dijeli stavove predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je inicirao referendum, o karakteru, ponašanju i praksi suda i tužilaštva u BIH, kao i da smatra da su te institucije bile sredstvo za pokušaj eliminacije uticaja srpskih i hrvatskih političara.

"To je sud koji je korišćen da se napravi slika o ratnim zločinima u BiH, jer je dominantno, gotovo isključivo, osuđivao Srbe, a gotovo nikoga za zločine nad Srbima", rekao je Ivanić.

Jasno je da bi odgovor građana na referendumu bio "ne" i to u najvišem mogućem procentu, ali se postavlja pitanje šta poslije toga, kaže Ivanić.

"Moramo znati šta vlast planira da uradi posle referenduma, ali oni to nisu rekli i mislim i da ne znaju. Stičem utisak da referendum koriste za neku političku promociju, a ne za to da se nešto stvarno desi i zato je moj stav oprezan", rekao je Ivanić.

On je ocjenio da veliki broj zemalja želi da iskoristi referendum kako bi se otvorilo pitanje promjene Dejtonskog sporazuma, odnosno kao alibi da takva BiH ne može da funkciniše, što Republici Srpskoj nikako nije u interesu.

Ivanić je protiv promjene Dejtona i smatra da RS nema nijedan razlog da bilo koga provocira da se u tu priču uđe, budući da bi promjene Dejtona vodile do veće centralizacije BiH i eliminacije prava entitetskog glasanja, kao jedinog mehanizma koji čuva ravnopravnost RS.

"Taj mehanizam nama garantuje da bez srpskog glasa nema nikave odluke u BIH i to je najveća vrednost koju ni pod koju cijenu ne smijemo ugroziti", kaže Ivanić.

Smatra da bi se odmah po otvaranju pitanja promjene Dejtona pojavile tri vizije BiH - iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

"Prva u Sarajevu, a to je BiH bez entiteta. Druga u Banjaluci, a to je nezavisna Republika Srpska, a treća u Mostaru - treći entitet. Ako znate u startu da imate tri vizije koje se ne mogu usaglasiiti - zašto tu temu uopšte otvarate", kaže Ivanić.

Ivanić dodaje i da bi Srbija, kao jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, mogla da očekuje pritiske da se ide u tom prvacu, ukoliko se, kaže, na vrijeme ne zaustave neki potezi vlade u Banjaluci.

On pojedine Dodikove poteze smatra avanturiastičkim, što narodu, kaže, lijepo zvuči, ali se pribojava da to mogu "da budu samo izazovi za međunarodne institucije koje će krenuti u promjenu Dejtona, što može ići samo na štetu RS".

Ivanić dodaje da će lično učiniti sve i voditi politiku koja će pokazati da BiH može funkcionisati pod dejtonskim uređenjem.

Govoreći o svom odnosu sa liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsednikom RS Miloradom Dodikom, Ivanić kaže da se oni ne razlikuju u ciljevima, već u načinu vođenja i poimanja politike i u taktici.

"Prošlo je vrijeme kad se RS čuvala sukobima, sad politicari iz RS treba da budu domintani u institucijama BiH i da te institucije koriste u svoje interese. Nemam namjeru da kažem da je sve što je BIH tuđe, jer se time bez osnove prepušta BIH drugima", kaže Ivanić.

Kad je riječ o odnosima u Predsedništvu BIH, Ivanić kaže da između njega i bošnjačkog i hrvatskog člana tog tijela Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića postoji dogovor da u javnost ne izlaze sukobljeni, čak i kad po nekim pitanjima nisu saglasni.

"Da li su svi spremni da naprave maksimalni iskorak, nisam potpuno siguran. Mislim da su najveći iskoraci kad je u pitanju hrabrost da se izađe ipak bili prisutni kod srpskih političara. Očekivao sam da će više bošnjačkih političara osuditi napad na Vučića u Srebrenici, ali nisu, i to pokazuje da još fali taj mali korak za budući iskorak", rekao je Ivanić.

Upitan koliko je važno što su se predstavnici različitih političkih struja iz RS okupili na proslavi sedam godina od osnivanja SNS u Beogradu, Ivanić je rekao da je to bilo lijepo za vidjeti, ali i važno opozicionim političarima u RS, jer su prvi put bili tretirani kao vlast u RS.

Govoreći o odnosu Srbije i BiH i Republike Srpske, Ivanić je rekao da postoji veliki prostor za poboljšanje saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima.

Ivanić kaže da je izuzetno važna saradnja u namijenskoj industriji i izlazak na treća tržišta, u kojoj Srbija donosi znanje, tehnologije i proizvodne kapacitete, a BiH pristup tržištu jer ima ozbiljan uticaj u jednom dijelu islamskih zemalja.

Važan je i projekat obnove pruge Sarajevo-Tuzla-Zvornik-Loznica-Beograd, koja bi bila osnova za bolje drumsko povezivanje dva glavna grada u budućnosti, rekao je Ivanić.

O tome, ali i saradnji u drugim oblastima, poput poljoprivrede i izvoza na rusko tržište, razgovaraće se i 4. novembra u Sarajevu, na zajedničkoj sjednici vlade Srbije i Savjeta ministara BiH, kaže Ivanić.

Ivanić je rekao da su to bile i glavne teme današnjeg razgovora sa srpskim premijerom Vučićem, ali tema je bio i predstojeći skup lidera evropskih narodnih partija u Madridu, kojem pripada njegova Partija demokratskog progresa, a SNS će, nada se, uskoro postati član.

Govoreći o unutrašnjoj stabilnosti BiH, Ivanić kaže da su presudni dobri odnosi u regionu.

Prema njegovim riječima, postoje tenzije i nedostatak unutrašnjeg povjerenja u BiH, ali je najveći problem jačanje verskog radikalizma.

Tu prije svega misli, kako kaže, na ekstremni način praktikovanja islama, koji je bio stran BIH, kao i jedan broj stranih terorističkih ratnika.

"Politički dominatnu ulogu u tome moraju voditi bošnjački vjerski i politički lideri, bez njih ona neće imati efekta, a oni to treba da rade jer će prve žrtve takvog ekstremizma biti Bošnjaci", ocijenjuje Ivanić.

NN

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dodik

19.10.2015 18:25

Dodik je najveci prijatelj nas Bosnjaka,samo naprijed ako ti ne ukines RS nece niko drugi ziv bio 100 Godina.

ODGOVORITE
Name

CCCC

19.10.2015 18:37

Dobro zapazanje Ivanicu ali ne do kraja. Posle referenduma se postupa po rezultatima istog ili ostaje sve isto ili sud BiH nema ništa da traži na prostoru RS. Drugo zakon o sudu su donijeli nelegalno visoki prestavnici a narod to samo vraca referendumom .Trece kad se to uradi dejton ce biti samo stabilniji nego dosada zbog toga sto niko ništa neće moći menjati bez naroda.

ODGOVORITE
Name

Re

19.10.2015 23:34

Poslije referenduma visoki ce proglasiti nevazecim , bicemo jos vise ponizeni , Bosnjaci ce poceti da negiraju entitete i imena jer ustavom se nemoze zvati nista po jednom narodu, a tek onda ce stranci da izoliraju RS i narod ce jos vise patiti itd itd. Jednostavno od toga nece biti nista.

Name

Khal Drogo

19.10.2015 19:04

Један рђав приступ и једно накарадно размишљење госп.Иванића, који је овде потпуно промашио приоритете, а и занемарио свој положај, улогу и одговорност коју има. А он је члан предстедништва државне заједнице (БиХ) из Српске и морао би у свакој ситуацији гледати добробит Српске и где је ту Српска, а не понашати се као опозиција актуелној власти у Српској, па и институцијама Српске, самим тим и Српској, а тако се понаша. Да будем јасан, не може он водити кампању против (могућег) референдума, то могу из његове партије, али не и он, јер одлуку о референдуму је изгласала Народна скупштина Српске, свака одлука коју донесе или потврди НС Српске, и за Младена, и за друге представнике из Српске у заједничким институцијама (БиХ) мора бити "свето слово". Опет референдумиу могу бити уставотворни, законодавни, могу бити саветодавни, могу бити само провера мишљења грађана о важним питањима, кораке након референдума одређује референдумско питање и исход референдума, они који покрену иницијативу за реферндум и не морају појашњавати шта и како даље, а у овом случају то је и јасно који би био ред потеза. Такође, чак и ако би се одржао референдум (а и лично сам против, такође око овако важне одлуке мора постојати апсолутна сагласност свих српских партија), и био резултат који је лако предвидети, тиме не би био ни на који начин угрожен ДМС, јер се референдум бави искључиво институцијама које по ДМС и нису биле у надлежности БиХ, већ Српске и фед.БиХ. Није смислено ни претити могућносшћу промене тзв ентитетског гласања јер то је могуће само ако би тако нешто подржале неке политичке опције у Српској. Ако овај СзП такве намереа, или ако имају сазнања да томе тежи актуечна позиција у Српској, реците господо ко то има такве науме, да знамо ко где упире. На крају госп.Иванић рече да ће у председништву (БиХ) увек деловати усаглашено, и да неће у јавност ићи са подељеним ставовима. То је у реду, али зар не би било разумно, логично да исто тако највиши званичници из Српске (а ту су пре свега председник Српске и српски представник у троглавом председништву БиХ) око свих важних питања имају усглашене ставове, да када је у питању интерес српке занемаре ускостраначке интересе и личне анимозитете. Али, џаба мени писат, превише су ови наши из Српске заглибили у међусобним поделама, из таквог раздора ништа добро није очекивати.

ODGOVORITE
Name

Misko

20.10.2015 07:15

Bravo. Ovo je za centralni dnevnik RTRS. A mozda iza ovog nicka i stoji neki novinar ove cuvene televizije.

Name

NY86

19.10.2015 19:05

Realno - situacija teško može biti gora po RS nego što je danas. U Bih postoje trenutna situacija ( katastrofa) i želje konstitutivnih naroda ( nezavisnost itd..) sto je nerealno. Nama trebaju nove opcije, vrtimo se u krug a stanje nikakvo.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

19.10.2015 20:31

Иванић причаш глупости. Без сагласности СРБског Народа БиХ није могла напустити бившу Југославију, а она је то ипак урадила прије свега због тога што сваки "политичар" попут даме на улици има своју цијену!

ODGOVORITE
Name

AlijaSevdalija

19.10.2015 21:06

Zbog raznih desavanja oko nas i pristojnom koalicijom Saveza za promjene i strankama iz Federacije otvoren je Evropski put za BiH. Dakle, sansa da se stvari poprave su tu. Problem, za neke je, sto treba raditi i pridrzavati se nekih pravila. Postavljeni su neki uslovi, ne strasni za vrlo povoljne investicije iz Euro fondova od 500mil. eura. Do nove godine i kandidatura za uclanjnje u EU. Izvoz mlijeka je pocetak. Odlican pocetak. Dakle, postoji jasna putanja da se drzava odblokira i da se pokrenu mnoge stvari unutar nje. E sad sta je problem. Sve ovo gore ne odgovara velikom lideru u RS koji eto stiti interese svog naroda. Izguvio je dosta vlasti, navikao na diktaturu i sad pokusava napraviti krizno podrucije gdje bi politicari iz EU dolazili i molili ga 'Mile nemoj, fino cemo mi stobom, niko ne sme da te bije'. E sad sta ako mu ne dodju na koljena i prestanu ga moliti i zavrnu pipu a otvore je u Federaciji.

ODGOVORITE
Name

Placeni_lobist

19.10.2015 22:00

- Odluka RS da održi referendum direktno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - rečeno je u saopstenju Stejt departmenta. U poruci se još navodi da bi održavanje referenduma bila direktna prijetnja sigurnosti, stabilnosti, ali i prosperitetu BiH, za što se u Amerikanci svih ovih 20 godina nakon Dejtona zalažu. - Sudstvo na državnom nivou ključno je za suverenitet i stabilnost BiH - poručili su iz američkog ministarstva vanjskih poslova. - Oni u RS koji su odgovorni za kreiranje ove političke napetosti moraju izabrati između napretka kroz saradnju s partnerima u euroatlantskoj zajednici ili, s druge strane, staze koja vodi i političkoj i ekonomskoj izolaciji naroda koji oni predstavljaju, što ovaj referendum, po nama, jeste - kaže se u američkom upozorenju. U direktnoj poruci i građanima BiH Stejt department navodi da njihova budućnost i dalje ostaje u euroatlantskim integracijama. Auu, ovi drekavci iz americkog drzavnog ureda bas hoce da iznerviraju Dodika. Bice da su pod uticajem propagande iz Teherana, itd, itd.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

19.10.2015 22:16

Šta ćemo poslije referednuma? Ostaćemo septička jama puna do vrha. Uporno smo to već 15 godina.

ODGOVORITE
Name

Zero

20.10.2015 01:19

Bas bi bilo interesantno..

ODGOVORITE
Name

Sve se zna

20.10.2015 08:03

Samo profesorka engleskog jos nije stigla da prevede uputstvo sta se radi poslije al bice i to cim sredi frizuru i javne finansije

ODGOVORITE
Name

Sokolac

20.10.2015 14:56

Znam ja šta će biti . SAV NAROD ĆE REĆI DA JE TO USTAŠKI SUD ŠTO JE TAČNO I DA GA TREBA UKINUTI I OSLOBODITI SRBE IZ ZATVORA . Asutra što kažeš . E SUTRA ĆEŠ TI I TAKVI U ZAPADNE AMBASADE A NARAVNO PRVO U AMERIČKU DA KAŽEŠ NISAM JA ORGANIZOVO NEMAM NIŠTA S TIM I TAKO TO , JER VAS ZNAMO . I DODIK TI NIJE BOLJI I ON JE TAKO DOŠO . SVI STE VI ISTI SAMO NA GOLI OTOK

ODGOVORITE