Јапану недостају страни радници

Три четвртине јапанских компанија подржава отварање земље за инострану радну снагу како би се ријешио проблем мањка радника, показали су резултати Ројтерсове анкете који су у супротности са неспремношћу тамошње владе да то учини.

Свијет 19.10.2015 | 11:17
Јапану недостају страни радници

Ројтерсова анкета међу јапанским корпорацијама, спроведена у периоду од 30. септембра до 9. октобра, показала је да 76 одсто јапанских компанија подржава улазак стране радне снаге на радна мјеста која захтијевају мање квалификације.

Међу њима је 68 одсто оних који у извјесној мјери подржавају ту идеју, док је преосталих осам одсто у потпуности подржава. Скоро једна петина је одговорила да заиста не подржава ову идеју, док је пет одсто њих било категорично против, наводећи као највећи разлог језик и културне разлике.

Јапан, као једна од земаља свијета чија популација најбрже стари, има проблем са акутним мањком радне снаге, нарочито у индустријама као што су грађевинарство, пољопривреда и брига за старе, што би, како оцијењује Ројтерс, могло угрозити економски план јапанског премијера Шинза Абеа за оживљавање привреде.

С обзиром на то да је једна петина јапанске популације већ животног доба преко 65 година, тржишту рада мањка радна снага.

Стопа незапослености је у јулу пала на 18-годишњи минимум од 3,3 одсто, при чему је укупан удио страних радника у јапанској радној снази у 2012. години био само један одсто, показали су владини подаци.

Мањак радне снаге је најпримјетнији у грађевинском сектору, због чега компаније имају проблем са реализацијом нових пројеката повезаним са Олимпијским играма у Токију 2020. године, као и са роковима за завршетак радова на обнови подручја на сјеверу Јапана која су разорена у земљотресу и цунамију 2011. године.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

км

19.10.2015 09:18

Нема радника у Јапану,Немачкој,УАЕ ...А овде неће нико да ради !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

19.10.2015 11:46

Неће чак ни јабуке да узгајају. А прешедник милион и по сваке године узме само на јабукама. Али црче радећи. Колико ради, мало има. Зато нико други и неће да ради. Ето прешедник ради па нема скоро ништа.