Гљива с Новог Зеланда стигла и до Бањалуке

Осма изложба гљива и љековитог биља, која је почела данас у студентском кампусу у Бањалуци, код ресторана "Слободни ум", а завршава се сутра, окупила је бројне излагаче и посјетиоце који су чак могли видјети и гљиву с Новог Зеленда.

Република Српска 18.10.2015 | 19:15
Гљива с Новог Зеланда стигла и до Бањалуке

Одржана су и предавања о производњи и сакупљању печурака, а организатор изложбе је Асоцијација гљивара Републике Српске у сарадњи с Пољопривредним факултетом Универзитета у Бањалуци.

Радослав Гашић, аутор изложбе, рекао је да је ово идеална прилика за све љубитеље гљива да виде ријетке гљиве.

"Има пуно ријетких врста гљива, за које већина људи не зна, имамо и гљиву поријеклом с Новог Зеланда, која је случајно дошла на пшеници која је била хуманитарна помоћ за Њемачку послије Другог свјетског рата, те је стигла и до наших крајева", истакао је Гашић, те је додао да се нада да ће изложба бити добро посјећена.

Боро Марић, предсједник Асоцијације гљивара Републике Српске, рекао је да су представљене квалитетне комерцијалне и отровне врсте гљива, које је прво потребно научити разликовати.

"На овој изложби представили смо самоникле гљиве, које смо пронашли на терену у више градова, има од 250 до 300 врста гљива. Уз изложбу, показаћемо људима шта је то што је јестиво, а шта не, те које су то ријетке гљиве, да виде како је то широка лепеза. Ту су и произвођачи гљива из Козарске Дубице, Тузле и Лакташа", истакао је Марић.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

доказано

18.10.2015 18:38

Гљива је очит доказ да је сила успоставила живот на земљи тако да је живот пун замки.

ОДГОВОРИТЕ