Gljiva s Novog Zelanda stigla i do Banjaluke

Osma izložba gljiva i ljekovitog bilja, koja je počela danas u studentskom kampusu u Banjaluci, kod restorana "Slobodni um", a završava se sutra, okupila je brojne izlagače i posjetioce koji su čak mogli vidjeti i gljivu s Novog Zelenda.

Republika Srpska 18.10.2015 | 19:15
Gljiva s Novog Zelanda stigla i do Banjaluke

Održana su i predavanja o proizvodnji i sakupljanju pečuraka, a organizator izložbe je Asocijacija gljivara Republike Srpske u saradnji s Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjaluci.

Radoslav Gašić, autor izložbe, rekao je da je ovo idealna prilika za sve ljubitelje gljiva da vide rijetke gljive.

"Ima puno rijetkih vrsta gljiva, za koje većina ljudi ne zna, imamo i gljivu porijeklom s Novog Zelanda, koja je slučajno došla na pšenici koja je bila humanitarna pomoć za Njemačku poslije Drugog svjetskog rata, te je stigla i do naših krajeva", istakao je Gašić, te je dodao da se nada da će izložba biti dobro posjećena.

Boro Marić, predsjednik Asocijacije gljivara Republike Srpske, rekao je da su predstavljene kvalitetne komercijalne i otrovne vrste gljiva, koje je prvo potrebno naučiti razlikovati.

"Na ovoj izložbi predstavili smo samonikle gljive, koje smo pronašli na terenu u više gradova, ima od 250 do 300 vrsta gljiva. Uz izložbu, pokazaćemo ljudima šta je to što je jestivo, a šta ne, te koje su to rijetke gljive, da vide kako je to široka lepeza. Tu su i proizvođači gljiva iz Kozarske Dubice, Tuzle i Laktaša", istakao je Marić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dokazano

18.10.2015 18:38

Gljiva je očit dokaz da je sila uspostavila život na zemlji tako da je život pun zamki.

ODGOVORITE