Американце храни ајваром и пројом

Влада Владић, пореклом из Бијељине, промотер српске кухиње, проглашена за најбољу домаћицу у САД.

Свијет 18.10.2015 | 14:06
Американце храни ајваром и пројом

САД су недавно одлучиле да награде стручни рад једне Српкиње! Пројекат Владе Владић, домаћице из Сан Маркоса у Калифорнији, који промовише здраву српску храну у Америци прихваћен је на државном нивоу, а она је после шест година рада постала званични промотер православне кухиње.

Њена жеља и циљ су да освоји Америку и свет и представи српски народ у његовом најлепшем светлу. Чини јој се, каже на почетку разговора за "Новости", да је у томе макар делимично успела.

- Посветила сам се кулинарству, јер је гојазност младих у САД постала друштвена болест број један, са високом стопом смртности. Као здраву храну понудила сам српска кашаста јела, пре свега качамак, потом проју и све врсте наших пита. Моје рецепте комбинујем са руским, италијанским, азијским јелима. Имам срећу да су Американци препознали мој напор и да ме подржавају - каже Влада Владић. - Као четвороструки шампион дечје кухиње, добила сам 2013. подршку Међународне организације ЦВИ2, која ме уврстила у свој програм рада за наредних пет година. Моје образовне телевизијске емисије и спотове гледа више милиона Американаца. Главни манекени на сајту и дегустатори су моја деца, мајка, тетка и родбина.

Уз то, у дворишту је, вели, засадила винову лозу да би за Американце правила црногорску ракију. У послу јој помажу мајка Марица Мара Јовановић, Милкица Спасић и кћерка Микаеал Владић. Када се 2013. Влада Владић пријавила на Фестивал здраве хране са својим рецептом печених паприка из Србије, освојила је звање "мајстора варјаче", а њен рецепт печених бабура из Ваљева и црвене врањанске паприке, које се са поврћем и лимуном претварају у хранљиву салату за малишане, одушевио је кулинарски жири, који је прогласио најбољом куварицом дечје хране у Америци.

- За моје кулинарство Американци су рекли да је заборавељена уметност кухиње. Спремам по српским старим рецептима јела са пуно правог воћа и поврћа, домаћим тестима, млеком и месом, које код старијих Американаца буде сећања на прошлост, када се у САД јела здрава храна - открива нам своју кулинарску тајну Влада Владић.

Српску лозу засадила у свом дворишту у Калифорнији да би за Американце правила црногорску ракију

Нови српски кувар и јеловник најбоље америчке домаћице представљен је америчкој јавности као шоу-програм кувања.

- Јако сам срећна што се мојој организацији Влада'с Сеедс оф Лифе као донатори и сарадници све више придружују амерички Срби, што доприноси афирмацији и угледу нашег народа - искрена је Влада.

Влада је рођена у селу Међаши код Бијељине. Завршила је Медицинску школу у Београду, а Војну школу у Рајловцу. Радила је у Ваздухопловном заводу у Батајници, али се 1989. одселила у САД. У Флориди је 1993. са мужем отворила два ресторана. Када су их продали преселили су се у Калифорнију 1998. и отворили грађевинску фирму. Као удовица данас живи са својом децом Микаелом и Марком. Владићи су активни у српској заједници у овом делу Калифорније, а са поносом истиче да њеној деци прија боравак у БиХ и Србији и то, како каже, као најлепша бајка. Зато и планирају нову посету Бијељини и Београду.

ОСВАЈАЊЕ СРБИЈЕ

ПРОШЛЕ године сам урадила ТВ серијал о дечјој исхрани из српске кухиње специјално за телевизијске станице у Србији. Снимљено је шест емисија. О емитовању тог серијала у Србији тренутно преговарам са неколико телевизијских кућа - открива нам Влада Владић.

МАЈСТОР ЗА РЕЦЕПТЕ

ВЛАДА је основала компанију, која се бави образовањем младих мајки и деце и борбом против гојазности у САД. Посао је финансирала из породичних прихода. Била је првак 2010. на Фестивалу породичне хране, 2011. је освојила титулу мајстора за рецепт најздравије хране, 2012. је учествовала у такмичењу мајстора кухиње САД и у Калифорнији је изабрана у десет мајки које су највише допринеле побољшању здравља америчке нације.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар