Amerikance hrani ajvarom i projom

Vlada Vladić, poreklom iz Bijeljine, promoter srpske kuhinje, proglašena za najbolju domaćicu u SAD.

Svijet 18.10.2015 | 14:06
Amerikance hrani ajvarom i projom

SAD su nedavno odlučile da nagrade stručni rad jedne Srpkinje! Projekat Vlade Vladić, domaćice iz San Markosa u Kaliforniji, koji promoviše zdravu srpsku hranu u Americi prihvaćen je na državnom nivou, a ona je posle šest godina rada postala zvanični promoter pravoslavne kuhinje.

Njena želja i cilj su da osvoji Ameriku i svet i predstavi srpski narod u njegovom najlepšem svetlu. Čini joj se, kaže na početku razgovora za "Novosti", da je u tome makar delimično uspela.

- Posvetila sam se kulinarstvu, jer je gojaznost mladih u SAD postala društvena bolest broj jedan, sa visokom stopom smrtnosti. Kao zdravu hranu ponudila sam srpska kašasta jela, pre svega kačamak, potom proju i sve vrste naših pita. Moje recepte kombinujem sa ruskim, italijanskim, azijskim jelima. Imam sreću da su Amerikanci prepoznali moj napor i da me podržavaju - kaže Vlada Vladić. - Kao četvorostruki šampion dečje kuhinje, dobila sam 2013. podršku Međunarodne organizacije CVI2, koja me uvrstila u svoj program rada za narednih pet godina. Moje obrazovne televizijske emisije i spotove gleda više miliona Amerikanaca. Glavni manekeni na sajtu i degustatori su moja deca, majka, tetka i rodbina.

Uz to, u dvorištu je, veli, zasadila vinovu lozu da bi za Amerikance pravila crnogorsku rakiju. U poslu joj pomažu majka Marica Mara Jovanović, Milkica Spasić i kćerka Mikaeal Vladić. Kada se 2013. Vlada Vladić prijavila na Festival zdrave hrane sa svojim receptom pečenih paprika iz Srbije, osvojila je zvanje "majstora varjače", a njen recept pečenih babura iz Valjeva i crvene vranjanske paprike, koje se sa povrćem i limunom pretvaraju u hranljivu salatu za mališane, oduševio je kulinarski žiri, koji je proglasio najboljom kuvaricom dečje hrane u Americi.

- Za moje kulinarstvo Amerikanci su rekli da je zaboraveljena umetnost kuhinje. Spremam po srpskim starim receptima jela sa puno pravog voća i povrća, domaćim testima, mlekom i mesom, koje kod starijih Amerikanaca bude sećanja na prošlost, kada se u SAD jela zdrava hrana - otkriva nam svoju kulinarsku tajnu Vlada Vladić.

Srpsku lozu zasadila u svom dvorištu u Kaliforniji da bi za Amerikance pravila crnogorsku rakiju

Novi srpski kuvar i jelovnik najbolje američke domaćice predstavljen je američkoj javnosti kao šou-program kuvanja.

- Jako sam srećna što se mojoj organizaciji Vlada's Seeds of Life kao donatori i saradnici sve više pridružuju američki Srbi, što doprinosi afirmaciji i ugledu našeg naroda - iskrena je Vlada.

Vlada je rođena u selu Međaši kod Bijeljine. Završila je Medicinsku školu u Beogradu, a Vojnu školu u Rajlovcu. Radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali se 1989. odselila u SAD. U Floridi je 1993. sa mužem otvorila dva restorana. Kada su ih prodali preselili su se u Kaliforniju 1998. i otvorili građevinsku firmu. Kao udovica danas živi sa svojom decom Mikaelom i Markom. Vladići su aktivni u srpskoj zajednici u ovom delu Kalifornije, a sa ponosom ističe da njenoj deci prija boravak u BiH i Srbiji i to, kako kaže, kao najlepša bajka. Zato i planiraju novu posetu Bijeljini i Beogradu.

OSVAJANjE SRBIJE

PROŠLE godine sam uradila TV serijal o dečjoj ishrani iz srpske kuhinje specijalno za televizijske stanice u Srbiji. Snimljeno je šest emisija. O emitovanju tog serijala u Srbiji trenutno pregovaram sa nekoliko televizijskih kuća - otkriva nam Vlada Vladić.

MAJSTOR ZA RECEPTE

VLADA je osnovala kompaniju, koja se bavi obrazovanjem mladih majki i dece i borbom protiv gojaznosti u SAD. Posao je finansirala iz porodičnih prihoda. Bila je prvak 2010. na Festivalu porodične hrane, 2011. je osvojila titulu majstora za recept najzdravije hrane, 2012. je učestvovala u takmičenju majstora kuhinje SAD i u Kaliforniji je izabrana u deset majki koje su najviše doprinele poboljšanju zdravlja američke nacije.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar