Србија губи ако уведе санкције Русији

Русија неће изгубити много у случају евентуалних санкција Србије, али зато Србија може да изгуби много, оценио је руски експерт Павел Кандељ.

Србија 18.10.2015 | 11:22
Србија губи ако уведе санкције Русији

Кандељ, који је научни сарадник на Институту за Европу при Руској академији наука, за “Блиц” каже да Србија може да изгуби много, пре свега могућим губитком повластица у оквирима зоне слободне трговине.

Међутим, Кандељ сматра да би, и поред таквог потенцијалног одговора Русије, подршка око Косова и даље остала, а на колико, то зависи од даљег развоја односа Москве и Београда.

Како је оценио, покушаји притиска ЕУ на Србију у вези с односима са Русијом сигурно нису никакво изненађење ни за саме српске власти.

- Таквих покушаја је било и мислим да ће их још бити, а на српској влади је да одлучи шта жели да учини. Сигурно је да ће Русија реаговати на одлуку каква год да она буде - каже Кандељ.У руском министарству спољних послова јуче су агенцији Бета рекли да Москва сматра да није неочекивано да ЕУ евентуално постави захтев Београду да се придружи санкцијама Русији, о чему је писао “Блиц”.

- ЕУ и раније није скривала да је говорила Београду да земље чланице по свим питањима морају да заузимају консолидовану позицију - рекли су у руском МСП.Србија би се са оваквим захтевом Брисела могла суочити у наредних годину дана, када се и очекује отварање преговора о поглављу 31.Европске земље које су увеле санкције Русији а нису у ЕУ су Албанија, Црна Гора, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн.

Русија им је одговорила контрасанкцијама на низ прехрамбених и пољопривредних производа.Сви водећи московски медији су опширно пренели наводе “Блица” да ће Србија у много већој мери него до сада морати да усклади своје понашање са Бриселом да би се у преговорима са Европском унијом отворило поглавље 31 које се односи на спољну политику.

Извор: Блиц  

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

.

18.10.2015 09:24

Тешко Србији кад се велики свађају, она мала а велики тресу земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош123

18.10.2015 09:30

Мислим да је крајње вријеме да Срби и Србија схвате да је једини потенцијални савезник нашем народу и држави Русија .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сара

18.10.2015 09:44

Русија се сукобљава са западом на висе фронтова.Подрзава Србе зато сто их ниста не коста.Нека се показе и донира као ЕУ неколико милијарди еура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Донација???

18.10.2015 10:49

Каква црна донација па то је само мазање оцију јавности ... наредних 5 колена неце моци да се отарасе дугова...а и ако је била нека "донација" па то смо помасно искасљали

Name

ВРС РВИ

18.10.2015 12:54

Имаш памети на претек. Колику је Сабија и РС добила донација у виду силних НАТО разарања, убијања дјеце од 3 године цивила, рушење објеката, гађања мостова, амбасада, РТС-а... Сада то треба све направити и узимари рекет од тога а они ће да дају "донацију". Ко мисли да је било ко на западу дао било коме "донацију" на лијепе очи тај нема појма о животу. Све то они наплате троструко.Уосталом Србија је имала могућност да бира и мора да изабаре између брода који тоне и који им за некакве "донације" отима Косово, припрема некакве резолуције против српског народа... или искрених пријатеља по свим основама. Да Руси првенствено воле српски народ а не политичаре одавно би ми били у запећку најмањем који постоји да су у питању политичари. Не могу и јаре и паре. Зато немај остављати овакве коментаре дјеловаћеш паметније.

Name

зито

18.10.2015 09:54

Очита је порука Русије Србији : Ако ви не потпишете признање Косова нећемо ни ми , Запад је досад брисао своје крваве руке од вас , а сад им треба отирач , да могу брисати гов... ноге , па изволите !

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕМОГУЋЕ

18.10.2015 09:57

Зар се може уопште размишљати о неки санкцијама Србије према Русију и то све због Европе, која је до јуче држала санкције према Србији. Стварно би то била још једна велика глупост власт у Србији. Па сама Европа ће се сигурно распасти и то убрзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

18.10.2015 10:14

САМО НАТО И ЕУРОПА,А ВИ ШТО ВОЛИТЕ РУСЕ ИДИТЕ И ТАМО ЖИВИТЕ И ПИШИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ПД

18.10.2015 10:21

Е ти ПД иди у ПМ па зиви тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

19.10.2015 05:34

ТАКО ЈЕ БРАВО.

Name

млада босна

18.10.2015 10:22

Не ваља ЕУ нити Додику,а и Србима и ниста није улозила нити помогла Србима нити Србији смао их понизава.Сто није ЛАДА отворила творницу аутомобила у Србији вец ФИАТ.Сто није Русија прва земља у Србији,а не Њемацка која је највисе новца улозила у Србији,а не Русија.Погледајте РС и Федерацију у БиХ,па уоците разлику какво је стање гдје улазе Русија,гдје ЕУ.Имате рафинерију,а главни дистрибутер за увоз горива у БиХ ХИФА из Теснај.Пустите Русију и ЕУ хајмо несто ми ове земље које нису у ЕУ да несто направимо изградимо,развијемо и да зивимо.Ста смо ми то изградили направили или развили за ових 20г за разлику од ЕУ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

18.10.2015 10:32

Какав виц,Вуциц на то неце никада пристати нити било који Србин у врху... ЕУ зове избјеглице и сад кад су навалили казу нека стоп немојте толико пуно... Србијо окрени се Русији и Кини и узивај у миру као прво а онда све остало полако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

18.10.2015 10:40

Од ових из ЕУ и НАТО,не моземо ни да пр... у својој земљи,свугдје гурају свој нос.И кад би несто сами остварили,произвели,не моземо да пласирамо без њиховог одобрења.Имамо огроман потенцијал,само кад би ОНИ хтјели да нас оставе на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

18.10.2015 11:00

Русију И Америку је немогуце поредити..Погледате глобус И схватите да су сто истријебисе Индијанце .далеко од земаља у којима су сијали И сију зло ! Русија само стити своју територију И насу заједницку будуцност ! Подрска за предсједника Путина И лидере Сирије,Ирана И Ирака у борби против монструма. Србији не треба ЕУ јер це се распасти одмах И ако удје Србија у ту организацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.18.Октобар 2015

18.10.2015 11:36

Србија ако уведе санкције Русији,биће катастрофа за,Србију.Вучић није свестан шта ради,Немачка,Србији.Немачка сада има шансу да растури,Србију,јер су добили,Вучића у своје рук,јер,Вучић сматра да је Немачка пријатељ Србији али је обрнуто.Немачка никада неће дозволити Србији да уђе у ЕУ.Србија ће на превару Немачке признати квази државу Косово све ће Србија признати.До тада ће се Европа распасти,тако нећемо отићи у Европу. Руси ће нам обрнути леђа.Горе је у,Европској Уннији него у бившој,Југи.Европа зарађује на сиротињи.Запад се неће оканити док не растури,Србију.Свету не паше богата Србија

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајде

18.10.2015 15:41

@Неђо Де, жив био, мало граматику доведи у ред. Пази гдје стављаш зарезе, текст ти је конфузан, Боже сачувај.

Name

Соколац

18.10.2015 11:46

Свако нормалан види да Русија преузима лидерство у свијету са БРИКСом . Е господо ви уведите санкције а то ће тек бити по вашој гузи кад вас Путин отресе са власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

21.10.2015 22:55

Ми Срби зелимо увијек тамо гдје практицно не моземо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васић

23.10.2015 17:27

Ствари су врло једноставне за оне који хоће да их виде. ЕУ је увела Русији санкције, Русија ЕУ контрасанкције. Наша власт хоће да уведе Србију у ЕУ. Да ли се Русија супротставља томе? НЕ. Србија са Русијом има најповољније трговинске односе. Да ли Русија тражи да Србија уведе, можда , санкције ЕУ? Опет НЕ.Да ли ЕУ тражи, директно или индиректно, да Србија уведе санкције Русији? ДА.Да ли ЕУ условљава Србију, да не кажем уцењује, да призна Косово као државу? ДА. Да ли нас је ЕУ и САД бомбардовале 199, године? ДА. Да ли су наш народ протерали, (већину) са Косова и Метохије? ДА. Поставите себи сами још много питања и сами одговорите. И шта ту још није јасно? Кад бих се ја питао да ли да Србија треба да уђе у ЕУ рекао бих да, али под следећим условима: Косово и Метохија у саставу Србије и Србија улази у ЕУ - заједно са Русијом. Шта ћемо ми у ЕУ без Русије.Па они нам диктирају сад шта да радимо, а шта мислите шта би нам радили да смо чланице ЕУ? Србија и ако уђе у ЕУ никад неће бити равноправна чланица, дргоразредна можда, трећеразредна сигурно.Која то моћна држава у ЕУ подржава Србију? Можда Енглеска, која за мало да нам ували резолуцију о Сребреници. Опет све јасно.Кад идеш у велико друштво мораш имати у том друштву моћног пријатеља.Ако га немаш, шта ћеш тамо. Знам да ће многи рећи треба да уђемо у ЕУ због европских вредности, а ја вас питам: Које су то вредности, а да нама нису познате? Ко нам брани да уведемо вредносни систем који је и бољи него што га има ЕУ? Коме још није јасно да САД и ЕУ имају дупле стандарде? Погледајте које су последице утеривања демократије у арапском свету. Ко то ради? Ради пре свих САД које нису ни расизам укинуле. Поздрав браћи у РС и водите рачуна да вас политичари не поделе због својих личних интереса.

ОДГОВОРИТЕ