Srbija gubi ako uvede sankcije Rusiji

Rusija neće izgubiti mnogo u slučaju eventualnih sankcija Srbije, ali zato Srbija može da izgubi mnogo, ocenio je ruski ekspert Pavel Kandelj.

Srbija 18.10.2015 | 11:22
Srbija gubi ako uvede sankcije Rusiji

Kandelj, koji je naučni saradnik na Institutu za Evropu pri Ruskoj akademiji nauka, za “Blic” kaže da Srbija može da izgubi mnogo, pre svega mogućim gubitkom povlastica u okvirima zone slobodne trgovine.

Međutim, Kandelj smatra da bi, i pored takvog potencijalnog odgovora Rusije, podrška oko Kosova i dalje ostala, a na koliko, to zavisi od daljeg razvoja odnosa Moskve i Beograda.

Kako je ocenio, pokušaji pritiska EU na Srbiju u vezi s odnosima sa Rusijom sigurno nisu nikakvo iznenađenje ni za same srpske vlasti.

- Takvih pokušaja je bilo i mislim da će ih još biti, a na srpskoj vladi je da odluči šta želi da učini. Sigurno je da će Rusija reagovati na odluku kakva god da ona bude - kaže Kandelj.U ruskom ministarstvu spoljnih poslova juče su agenciji Beta rekli da Moskva smatra da nije neočekivano da EU eventualno postavi zahtev Beogradu da se pridruži sankcijama Rusiji, o čemu je pisao “Blic”.

- EU i ranije nije skrivala da je govorila Beogradu da zemlje članice po svim pitanjima moraju da zauzimaju konsolidovanu poziciju - rekli su u ruskom MSP.Srbija bi se sa ovakvim zahtevom Brisela mogla suočiti u narednih godinu dana, kada se i očekuje otvaranje pregovora o poglavlju 31.Evropske zemlje koje su uvele sankcije Rusiji a nisu u EU su Albanija, Crna Gora, Norveška, Island i Lihtenštajn.

Rusija im je odgovorila kontrasankcijama na niz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.Svi vodeći moskovski mediji su opširno preneli navode “Blica” da će Srbija u mnogo većoj meri nego do sada morati da uskladi svoje ponašanje sa Briselom da bi se u pregovorima sa Evropskom unijom otvorilo poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu politiku.

Izvor: Blic  

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

.

18.10.2015 09:24

Teško Srbiji kad se veliki svađaju, ona mala a veliki tresu zemlju.

ODGOVORITE
Name

Miloš123

18.10.2015 09:30

Mislim da je krajnje vrijeme da Srbi i Srbija shvate da je jedini potencijalni saveznik našem narodu i državi Rusija .

ODGOVORITE
Name

sara

18.10.2015 09:44

Rusija se sukobljava sa zapadom na vise frontova.Podrzava Srbe zato sto ih nista ne kosta.Neka se pokaze i donira kao EU nekoliko milijardi eura.

ODGOVORITE
Name

Donacija???

18.10.2015 10:49

Kakva crna donacija pa to je samo mazanje ociju javnosti ... narednih 5 kolena nece moci da se otarase dugova...a i ako je bila neka "donacija" pa to smo pomasno iskasljali

Name

VRS RVI

18.10.2015 12:54

Imaš pameti na pretek. Koliku je Sabija i RS dobila donacija u vidu silnih NATO razaranja, ubijanja djece od 3 godine civila, rušenje objekata, gađanja mostova, ambasada, RTS-a... Sada to treba sve napraviti i uzimari reket od toga a oni će da daju "donaciju". Ko misli da je bilo ko na zapadu dao bilo kome "donaciju" na lijepe oči taj nema pojma o životu. Sve to oni naplate trostruko.Uostalom Srbija je imala mogućnost da bira i mora da izabare između broda koji tone i koji im za nekakve "donacije" otima Kosovo, priprema nekakve rezolucije protiv srpskog naroda... ili iskrenih prijatelja po svim osnovama. Da Rusi prvenstveno vole srpski narod a ne političare odavno bi mi bili u zapećku najmanjem koji postoji da su u pitanju političari. Ne mogu i jare i pare. Zato nemaj ostavljati ovakve komentare djelovaćeš pametnije.

Name

zito

18.10.2015 09:54

Očita je poruka Rusije Srbiji : Ako vi ne potpišete priznanje Kosova nećemo ni mi , Zapad je dosad brisao svoje krvave ruke od vas , a sad im treba otirač , da mogu brisati gov... noge , pa izvolite !

ODGOVORITE
Name

NEMOGUĆE

18.10.2015 09:57

Zar se može uopšte razmišljati o neki sankcijama Srbije prema Rusiju i to sve zbog Evrope, koja je do juče držala sankcije prema Srbiji. Stvarno bi to bila još jedna velika glupost vlast u Srbiji. Pa sama Evropa će se sigurno raspasti i to ubrzo.

ODGOVORITE
Name

PD

18.10.2015 10:14

SAMO NATO I EUROPA,A VI ŠTO VOLITE RUSE IDITE I TAMO ŽIVITE I PIŠITE

ODGOVORITE
Name

Re PD

18.10.2015 10:21

E ti PD idi u PM pa zivi tamo.

ODGOVORITE
Name

SSSS

19.10.2015 05:34

TAKO JE BRAVO.

Name

mlada bosna

18.10.2015 10:22

Ne valja EU niti Dodiku,a i Srbima i nista nije ulozila niti pomogla Srbima niti Srbiji smao ih ponizava.Sto nije LADA otvorila tvornicu automobila u Srbiji vec FIAT.Sto nije Rusija prva zemlja u Srbiji,a ne Njemacka koja je najvise novca ulozila u Srbiji,a ne Rusija.Pogledajte RS i Federaciju u BiH,pa uocite razliku kakvo je stanje gdje ulaze Rusija,gdje EU.Imate rafineriju,a glavni distributer za uvoz goriva u BiH HIFA iz Tesnaj.Pustite Rusiju i EU hajmo nesto mi ove zemlje koje nisu u EU da nesto napravimo izgradimo,razvijemo i da zivimo.Sta smo mi to izgradili napravili ili razvili za ovih 20g za razliku od EU???

ODGOVORITE
Name

Hahaha

18.10.2015 10:32

Kakav vic,Vucic na to nece nikada pristati niti bilo koji Srbin u vrhu... EU zove izbjeglice i sad kad su navalili kazu neka stop nemojte toliko puno... Srbijo okreni se Rusiji i Kini i uzivaj u miru kao prvo a onda sve ostalo polako...

ODGOVORITE
Name

MD

18.10.2015 10:40

Od ovih iz EU i NATO,ne mozemo ni da pr... u svojoj zemlji,svugdje guraju svoj nos.I kad bi nesto sami ostvarili,proizveli,ne mozemo da plasiramo bez njihovog odobrenja.Imamo ogroman potencijal,samo kad bi ONI htjeli da nas ostave na miru.

ODGOVORITE
Name

spartak

18.10.2015 11:00

Rusiju I Ameriku je nemoguce porediti..Pogledate globus I shvatite da su sto istrijebise Indijance .daleko od zemalja u kojima su sijali I siju zlo ! Rusija samo stiti svoju teritoriju I nasu zajednicku buducnost ! Podrska za predsjednika Putina I lidere Sirije,Irana I Iraka u borbi protiv monstruma. Srbiji ne treba EU jer ce se raspasti odmah I ako udje Srbija u tu organizaciju.

ODGOVORITE
Name

Neđo.18.Oktobar 2015

18.10.2015 11:36

Srbija ako uvede sankcije Rusiji,biće katastrofa za,Srbiju.Vučić nije svestan šta radi,Nemačka,Srbiji.Nemačka sada ima šansu da rasturi,Srbiju,jer su dobili,Vučića u svoje ruk,jer,Vučić smatra da je Nemačka prijatelj Srbiji ali je obrnuto.Nemačka nikada neće dozvoliti Srbiji da uđe u EU.Srbija će na prevaru Nemačke priznati kvazi državu Kosovo sve će Srbija priznati.Do tada će se Evropa raspasti,tako nećemo otići u Evropu. Rusi će nam obrnuti leđa.Gore je u,Evropskoj Unniji nego u bivšoj,Jugi.Evropa zarađuje na sirotinji.Zapad se neće okaniti dok ne rasturi,Srbiju.Svetu ne paše bogata Srbija

ODGOVORITE
Name

ajde

18.10.2015 15:41

@Neđo De, živ bio, malo gramatiku dovedi u red. Pazi gdje stavljaš zareze, tekst ti je konfuzan, Bože sačuvaj.

Name

Sokolac

18.10.2015 11:46

Svako normalan vidi da Rusija preuzima liderstvo u svijetu sa BRIKSom . E gospodo vi uvedite sankcije a to će tek biti po vašoj guzi kad vas Putin otrese sa vlasti

ODGOVORITE
Name

Bane

21.10.2015 22:55

Mi Srbi zelimo uvijek tamo gdje prakticno ne mozemo.

ODGOVORITE
Name

Vasić

23.10.2015 17:27

Stvari su vrlo jednostavne za one koji hoće da ih vide. EU je uvela Rusiji sankcije, Rusija EU kontrasankcije. Naša vlast hoće da uvede Srbiju u EU. Da li se Rusija suprotstavlja tome? NE. Srbija sa Rusijom ima najpovoljnije trgovinske odnose. Da li Rusija traži da Srbija uvede, možda , sankcije EU? Opet NE.Da li EU traži, direktno ili indirektno, da Srbija uvede sankcije Rusiji? DA.Da li EU uslovljava Srbiju, da ne kažem ucenjuje, da prizna Kosovo kao državu? DA. Da li nas je EU i SAD bombardovale 199, godine? DA. Da li su naš narod proterali, (većinu) sa Kosova i Metohije? DA. Postavite sebi sami još mnogo pitanja i sami odgovorite. I šta tu još nije jasno? Kad bih se ja pitao da li da Srbija treba da uđe u EU rekao bih da, ali pod sledećim uslovima: Kosovo i Metohija u sastavu Srbije i Srbija ulazi u EU - zajedno sa Rusijom. Šta ćemo mi u EU bez Rusije.Pa oni nam diktiraju sad šta da radimo, a šta mislite šta bi nam radili da smo članice EU? Srbija i ako uđe u EU nikad neće biti ravnopravna članica, drgorazredna možda, trećerazredna sigurno.Koja to moćna država u EU podržava Srbiju? Možda Engleska, koja za malo da nam uvali rezoluciju o Srebrenici. Opet sve jasno.Kad ideš u veliko društvo moraš imati u tom društvu moćnog prijatelja.Ako ga nemaš, šta ćeš tamo. Znam da će mnogi reći treba da uđemo u EU zbog evropskih vrednosti, a ja vas pitam: Koje su to vrednosti, a da nama nisu poznate? Ko nam brani da uvedemo vrednosni sistem koji je i bolji nego što ga ima EU? Kome još nije jasno da SAD i EU imaju duple standarde? Pogledajte koje su posledice uterivanja demokratije u arapskom svetu. Ko to radi? Radi pre svih SAD koje nisu ni rasizam ukinule. Pozdrav braći u RS i vodite računa da vas političari ne podele zbog svojih ličnih interesa.

ODGOVORITE