Српски научници краћи за два милиона КМ

У Републици Српској буџетска издвајања за истраживање и развој у 2014. години износила су око 4,8 милиона марака, док је ове године за ту област издвојено тек 2,9 милиона марака.

Република Српска 17.10.2015 | 18:55
Српски научници краћи за два милиона КМ

Показују то најновији подаци Завода за статистику Републике Српске, према чијој је евиденцији највише новца у овом сегменту лани додијељено за унапређење и развој високог образовања, и то око 82 одсто.

Академска заједница, стручњаци, а посебно студенти поручују да би у идућој години требало да буду изнађени начини да овој области буде додијељено више новца из буџета ако постоји жеља за развојем науке и цијелог система образовања.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић каже да је квалитетно истраживање дуготрајан и скуп процес те да изискује већа улагања.

- У науци, односно свим сферама истраживања изузетно је скупа инфраструктура и опрема. Не говоримо о платама кадра и научника, већ о материјалној подршци коју ова област захтијева уколико желимо напредовати и стремити ка развоју - нагласио је Грујић.

Да су потребна већа издвајања за истраживање и развој у идућој години, сматра и предсједник Уније студената Републике Српске Боривој Обрадовић.

С обзиром на то да је ријеч о новцу који је намијењен за развој и истраживање, Обрадовић каже да би он требало да буде уско везан са стратешким развојним циљевима.

- Ако нам је један од стратешких циљева пољопривреда, туризам или енергетика, онда новац треба улагати и у истраживачке пројекте који ће бити у функцији развоја тих области - нагласио је Обрадовић.

Према његовим ријечима, једна земља не треба да смањује издвајање за истраживање и развој без обзира на то у каквим се економским проблемима налазила.

- У вријеме највеће рецесије од 2008. до 2012. године, Аустрија, Њемачка, Норвешка, Данска повећале су издвајање за високо образовање, док су мање новца издвајале Грчка, Шпанија, Португалија и Мађарска. Можемо видјети гдје се данас налази која од тих економија и ко је донио исправну одлуку - наводи Обрадовић.

Европска унија

Европска унија годишње издваја милијарде евра за истраживање и развој науке, а њене чланице у просјеку издвајају три одсто бруто друштвеног производа за научноистраживачки рад.

С друге стране, БиХ у те сврхе, како показују статистичке процјене, издваја испод 0,1 одсто БДП-а.

Извор: Глас Српске

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Брле

17.10.2015 18:50

Ма какви науцници, овдје је остало само сто је купило дипломе и сто не види даље од носа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не тако,

18.10.2015 07:37

Брле негативац и , велики' зналац.

Name

гастарбеитер

17.10.2015 22:41

Срамота се тако звати! Ја сам срео насих струцњака у Њемацкој гдје се истразује дест и висе Година унапред а ми каснимо 100 година за њима Срецу имамо ако смо у групи појединци ондд се ине примјети да смо тако слаби ида успјемо прзивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

17.10.2015 23:11

Ове Коментаре господе Ректора немогу да цитам они оцекују само Новац од некога. Господо то је срамота Суцњаке требају само Фирме и Инстити а посто их ми немамо немозе те ви те људе ни науцити, то нетреба а никоме а сто Ви казете имате толико "Др. Наука и Магистара" јер те Дипломе нису вриједне тог Папира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако мисли

18.10.2015 07:50

Како мисли гост, све би требало да буде пост.

Name

Босанац

18.10.2015 09:43

Српски науцници своц.Онда су науцници Босњаци ,Хрвати и остали добили пуно висе од владе РС-а него Срби. То није у реду јер и Срби су конститутиван народ РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

18.10.2015 10:18

Тако је то кад " сеоски одборници " дијеле паре научницима , онда знање и креативност буду задјевени за греду од страћаре !

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

18.10.2015 11:46

Па и ова слика је намјестен на ти столовима нема Посла а ове двије Менакенке иду на Кафицу.

ОДГОВОРИТЕ