Srpski naučnici kraći za dva miliona KM

U Republici Srpskoj budžetska izdvajanja za istraživanje i razvoj u 2014. godini iznosila su oko 4,8 miliona maraka, dok je ove godine za tu oblast izdvojeno tek 2,9 miliona maraka.

Republika Srpska 17.10.2015 | 18:55
Srpski naučnici kraći za dva miliona KM

Pokazuju to najnoviji podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema čijoj je evidenciji najviše novca u ovom segmentu lani dodijeljeno za unapređenje i razvoj visokog obrazovanja, i to oko 82 odsto.

Akademska zajednica, stručnjaci, a posebno studenti poručuju da bi u idućoj godini trebalo da budu iznađeni načini da ovoj oblasti bude dodijeljeno više novca iz budžeta ako postoji želja za razvojem nauke i cijelog sistema obrazovanja.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže da je kvalitetno istraživanje dugotrajan i skup proces te da iziskuje veća ulaganja.

- U nauci, odnosno svim sferama istraživanja izuzetno je skupa infrastruktura i oprema. Ne govorimo o platama kadra i naučnika, već o materijalnoj podršci koju ova oblast zahtijeva ukoliko želimo napredovati i stremiti ka razvoju - naglasio je Grujić.

Da su potrebna veća izdvajanja za istraživanje i razvoj u idućoj godini, smatra i predsjednik Unije studenata Republike Srpske Borivoj Obradović.

S obzirom na to da je riječ o novcu koji je namijenjen za razvoj i istraživanje, Obradović kaže da bi on trebalo da bude usko vezan sa strateškim razvojnim ciljevima.

- Ako nam je jedan od strateških ciljeva poljoprivreda, turizam ili energetika, onda novac treba ulagati i u istraživačke projekte koji će biti u funkciji razvoja tih oblasti - naglasio je Obradović.

Prema njegovim riječima, jedna zemlja ne treba da smanjuje izdvajanje za istraživanje i razvoj bez obzira na to u kakvim se ekonomskim problemima nalazila.

- U vrijeme najveće recesije od 2008. do 2012. godine, Austrija, Njemačka, Norveška, Danska povećale su izdvajanje za visoko obrazovanje, dok su manje novca izdvajale Grčka, Španija, Portugalija i Mađarska. Možemo vidjeti gdje se danas nalazi koja od tih ekonomija i ko je donio ispravnu odluku - navodi Obradović.

Evropska unija

Evropska unija godišnje izdvaja milijarde evra za istraživanje i razvoj nauke, a njene članice u prosjeku izdvajaju tri odsto bruto društvenog proizvoda za naučnoistraživački rad.

S druge strane, BiH u te svrhe, kako pokazuju statističke procjene, izdvaja ispod 0,1 odsto BDP-a.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Brle

17.10.2015 18:50

Ma kakvi naucnici, ovdje je ostalo samo sto je kupilo diplome i sto ne vidi dalje od nosa.

ODGOVORITE
Name

ne tako,

18.10.2015 07:37

Brle negativac i , veliki' znalac.

Name

gastarbeiter

17.10.2015 22:41

Sramota se tako zvati! Ja sam sreo nasih strucnjaka u Njemackoj gdje se istrazuje dest i vise Godina unapred a mi kasnimo 100 godina za njima Srecu imamo ako smo u grupi pojedinci ondd se ine primjeti da smo tako slabi ida uspjemo przivjeti.

ODGOVORITE
Name

gost

17.10.2015 23:11

Ove Komentare gospode Rektora nemogu da citam oni ocekuju samo Novac od nekoga. Gospodo to je sramota Sucnjake trebaju samo Firme i Institi a posto ih mi nemamo nemoze te vi te ljude ni nauciti, to netreba a nikome a sto Vi kazete imate toliko "Dr. Nauka i Magistara" jer te Diplome nisu vrijedne tog Papira.

ODGOVORITE
Name

tako misli

18.10.2015 07:50

Kako misli gost, sve bi trebalo da bude post.

Name

Bosanac

18.10.2015 09:43

Srpski naucnici svoc.Onda su naucnici Bosnjaci ,Hrvati i ostali dobili puno vise od vlade RS-a nego Srbi. To nije u redu jer i Srbi su konstitutivan narod RS-a.

ODGOVORITE
Name

zito

18.10.2015 10:18

Tako je to kad " seoski odbornici " dijele pare naučnicima , onda znanje i kreativnost budu zadjeveni za gredu od straćare !

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

18.10.2015 11:46

Pa i ova slika je namjesten na ti stolovima nema Posla a ove dvije Menakenke idu na Kaficu.

ODGOVORITE