Нијемци демантују "куповину" Мундијала!

Немачки фудбалски савез (ДФБ) демантовао је наводе да је имао тајни новчани фонд којим је осигурао гласове за домаћинство Светског првенства 2006. године.

Фудбал 18.10.2015 | 15:00
Нијемци демантују "куповину" Мундијала!

Недељник Шпигл пренео је да је ДФБ уз помоћ компаније Адидас имао на располагању приватни фонд од скоро 7 милиона евра, чије ће наводе испитати ФИФА.

Немачка је у гласању за домаћинство Мундијала 2006. године добила глас више од Јужноафричке Републике (12-11).

"ДФБ одбацује неосноване оптужбе медија да је Савез имао незаконите фондове за СП 2006. Савез такође одбацује непоткрепљене закључке да су ти фондови коришћни за куповину гласова за домаћинство Мундијала", наведено је у саопштењу ДФБ.

Шпигл тврди да је ДФБ касније вратио новац власнику Адидаса, швајцарском бизнисмену Роберту Лују-Драјфузу 2005, искористивши ФИФА као параван, а организовавши гала церемонију отварања Олимпијског стадиона у Берлину, која је касније отказана.

Новац је наводно уплаћен на рачун ФИФА у банци у Женеви, а одатле пребачен на рачун у Цириху у власништву Луј-Драјфуза, који је касније преминуо.

Лист тврди да су председник организационог комитета СП 2006. Франц Бекенбауер и председник ФС Немачке Волфганг Нирсбах били упознати са постојањем фонда 2005. године, што је ДФБ такође демантовао.

ФИФА је навела да ће ове "озбиљне наводе" исписати независном истрагом.

Коментари / 0

Оставите коментар