Русија упозорава на ширење ИД у Европу

Терористичка организација Исламска држава се шири и већ је објавила намеру да се прошири у Европи, Русији и Централној Азији, изјавио је заменик руског министра одбране Анатолиј Антонов. Русија нуди ширу сарадњу САД, а оне нису спремне то да прихвате, указује Антонов.

Свијет 17.10.2015 | 12:00
Русија упозорава на ширење ИД у Европу

Анатолиј Антонов је, на конференцији о безбедности "Мирисна брда" у Кини, упозорио да квази-држава Исламска држава има стабилне изворе прихода и добро опремљену војску.

Антонов је истако да постоји велики захтев за стратегијом политичке стабилизације и економског опоравка на Блиском истоку и северној Африци.

"Без обнављања државности и јачања органа власти, тамо неће бити темељног побољшања ситуације. Ипак, приликом будућих активности треба избећи диктирање властитих приступа и треба поштовати националне културе у историју земља региона", указао је Антонов.

Антонов је навео и да Русија нуди САД далеко ширу сарадњу него што је координација ваздушних удара у Сирији, у борби против Исламске државе, али да Вашингтон није спреман да то прихвати.

Истиче да се понуда шире сарадње и координације односи на све земље које су укључене у борбу, а Русија жели да их уједини.

Према његовим речима, Русија има директну телефонску линију са Турском, а Москва се активно консултује са Израелом и заливским земљама.

Прошле недеље Москва је чак објавила да је спремна за контакт са Слободном сиријском армијом, као би помогла да се искорени ИС из Сирије, преноси Раша тудеј.

Руска војска навела је у саопштењу да су у петак САД и Русија постигле договор о координирању проласка кроз сиријски ваздушни простор и сложиле се да потпишу документа о безбедности на небу Сирије.

Председник САД Барак Обама је изјавио да већи проблеми у вези са Сиријом и даље остају нерешени.

Антонов је у Кини критиковао амерички приступ, истакавши да међународна заједница не треба да ћути, када је суочена са покушајима неких земаља да постигну своје "себичне националне објективности", подржавањем терористичких група.

Он је посебно нагласио да терористи дозвољавају странцима, а контролишу њихове активности док су слаби, али кад једном акумулирају моћ, онда су "изван контроле".

Не тако давно припадници ИД, чија нехумана дела и даље шокирају свет, такође су били "добри терористи", који су великодушно плаћани као "борци за демократију у Сирији", закључио је Антонов.

Извор: РТС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Освит

17.10.2015 10:55

Зарад корпоративних интереса својих компанија западне дрзаве су су војном силом дрзале у колонијалном односу појединр дрзаве а како је криза расла и оне дрзаве које су имале неку политицку и економску самосталност покусале покорити ако не наранцастим револуцијама онда директним војним интервенцијама и пројектовањем сукоба унутар тих земаља.Увијек је то било далеко од матицних земаља без утицаја на сигурност њихових градана,али оцигледно да то висе неце ици тако и да Запад мора бирати да ли це брзрезервно подрзавати своју економску и политицку елиту на устрб сигурности својих градана.Да ли це призводити сукобе или це се истински борити за мир на подруцјима погодених сукобима.Ако се одлуци за ово прво рат це врло брзо закуцати и на њихова врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

17.10.2015 12:41

америкењцима је план дестабилизација европе а еу је под утицајем Америке и тајних служби

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО ГАВРИЛО

17.10.2015 13:06

Свака част за ово америкењцима!

Name

Гаврило Принцип

17.10.2015 12:54

Америкенцима је план да Еу одржава Русији санкције. Да се прошири нато пакт стварање непријатељска слика Русије

ОДГОВОРИТЕ