Rusija upozorava na širenje ID u Evropu

Teroristička organizacija Islamska država se širi i već je objavila nameru da se proširi u Evropi, Rusiji i Centralnoj Aziji, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov. Rusija nudi širu saradnju SAD, a one nisu spremne to da prihvate, ukazuje Antonov.

Svijet 17.10.2015 | 12:00
Rusija upozorava na širenje ID u Evropu

Anatolij Antonov je, na konferenciji o bezbednosti "Mirisna brda" u Kini, upozorio da kvazi-država Islamska država ima stabilne izvore prihoda i dobro opremljenu vojsku.

Antonov je istako da postoji veliki zahtev za strategijom političke stabilizacije i ekonomskog oporavka na Bliskom istoku i severnoj Africi.

"Bez obnavljanja državnosti i jačanja organa vlasti, tamo neće biti temeljnog poboljšanja situacije. Ipak, prilikom budućih aktivnosti treba izbeći diktiranje vlastitih pristupa i treba poštovati nacionalne kulture u istoriju zemlja regiona", ukazao je Antonov.

Antonov je naveo i da Rusija nudi SAD daleko širu saradnju nego što je koordinacija vazdušnih udara u Siriji, u borbi protiv Islamske države, ali da Vašington nije spreman da to prihvati.

Ističe da se ponuda šire saradnje i koordinacije odnosi na sve zemlje koje su uključene u borbu, a Rusija želi da ih ujedini.

Prema njegovim rečima, Rusija ima direktnu telefonsku liniju sa Turskom, a Moskva se aktivno konsultuje sa Izraelom i zalivskim zemljama.

Prošle nedelje Moskva je čak objavila da je spremna za kontakt sa Slobodnom sirijskom armijom, kao bi pomogla da se iskoreni IS iz Sirije, prenosi Raša tudej.

Ruska vojska navela je u saopštenju da su u petak SAD i Rusija postigle dogovor o koordiniranju prolaska kroz sirijski vazdušni prostor i složile se da potpišu dokumenta o bezbednosti na nebu Sirije.

Predsednik SAD Barak Obama je izjavio da veći problemi u vezi sa Sirijom i dalje ostaju nerešeni.

Antonov je u Kini kritikovao američki pristup, istakavši da međunarodna zajednica ne treba da ćuti, kada je suočena sa pokušajima nekih zemalja da postignu svoje "sebične nacionalne objektivnosti", podržavanjem terorističkih grupa.

On je posebno naglasio da teroristi dozvoljavaju strancima, a kontrolišu njihove aktivnosti dok su slabi, ali kad jednom akumuliraju moć, onda su "izvan kontrole".

Ne tako davno pripadnici ID, čija nehumana dela i dalje šokiraju svet, takođe su bili "dobri teroristi", koji su velikodušno plaćani kao "borci za demokratiju u Siriji", zaključio je Antonov.

Izvor: RTS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Osvit

17.10.2015 10:55

Zarad korporativnih interesa svojih kompanija zapadne drzave su su vojnom silom drzale u kolonijalnom odnosu pojedinr drzave a kako je kriza rasla i one drzave koje su imale neku politicku i ekonomsku samostalnost pokusale pokoriti ako ne narancastim revolucijama onda direktnim vojnim intervencijama i projektovanjem sukoba unutar tih zemalja.Uvijek je to bilo daleko od maticnih zemalja bez uticaja na sigurnost njihovih gradana,ali ocigledno da to vise nece ici tako i da Zapad mora birati da li ce brzrezervno podrzavati svoju ekonomsku i politicku elitu na ustrb sigurnosti svojih gradana.Da li ce prizvoditi sukobe ili ce se istinski boriti za mir na podrucjima pogodenih sukobima.Ako se odluci za ovo prvo rat ce vrlo brzo zakucati i na njihova vrata.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

17.10.2015 12:41

amerikenjcima je plan destabilizacija evrope a eu je pod uticajem Amerike i tajnih službi

ODGOVORITE
Name

БРАВО ГАВРИЛО

17.10.2015 13:06

Свака част за ово америкењцима!

Name

Gavrilo Princip

17.10.2015 12:54

Amerikencima je plan da Eu održava Rusiji sankcije. Da se proširi nato pakt stvaranje neprijateljska slika Rusije

ODGOVORITE