Анализа: Зашто Друловић? Партизан није могао боље да прође!

Колико год ситуација деловала лоше, Љубинко може да помогне Партизану и Партизан може да помогне њему!

Фудбал 17.10.2015 | 23:00
Анализа: Зашто Друловић? Партизан није могао боље да прође!

Оно што је требало урадити још пре два месеца, Партизан је урадио тек сада. Сменио Зорана Милинковића и поставио новог тренера. Рулет који је управа црно-белих играла иза леђа сада већ бившем тренеру се зауставио на имену које је мало ко очекивао: Љубинко Друловић.

У односу на неке раније ситуације када је помињан као тренер црно-белих некадашњи ас Порта овога пута више долази у улози ватрогасца него као велико појачање. Чини се да због момента у којем се Партизан налази и целе атмосфере која влада око клуба, Друловић неће имати много кредита већ ће морати да одмах породи победе и успехе како би донекле угасио пожар. Неће имати грејс период да проба, тестира и екпериментише већ да спасава оно што се спасити може. То пре свега значи победу над Јавором у Суперлиги овог викенда којом би успео да анимира макар 15.000 Гробара да дођу на утакмицу са Билбаом и помогну Партизану да ову парадоксалну јесен спаси европским пролећем које нико није очекивао.

Иако многима делује као утешна награда после неуспешне вишенедељне потраге за тренером, Друловић то није. И заслужује много веће поштовање. Штавише, Партизан је добро прошао и у односу на сва имена која су се помнињала, Друловић се чини као најбоље решење. Уосталом, макар ће се видети реална слика и црно-бела јавност неће имати двоструке, патетичне аршине као што би сигурно било у случају да су Бата Мирковић или Иван Томић прихватили понуду и добили шансу да се уче на Партизану. Или да је Вељко Пауновић прихватио један од многобројних позива из Хумске.

Док се например Пауновићу приписују готово све привилегије за успех српских омладинаца, Друловићу су преко ноћи избрисане заслуге за освајање злата са омладинцима у Литванији. Ову репутацију Друловић пре свих дугује кухињи из ФСС и бившој управи Партизана који су ширили негативну пропаганду о његовим тренерским квалитетима.

Друловић ће у Партизану имати сличну ситуацију као Мирослав Ђукић 2007. године. Без много простора за маневар мораће да створи екипу која игра фудбал. Нити је Партизан толико добар као што то резултати у Европи говоре где је имао више среће него памети, али још мања реланост је да му Црвена звезда бежи преко десет бодова и да не може да победи једном у шест суперлигашких утакмица.

Материјала има, а на Друловићу је да га обликује као што је то успео Ђукић. Чак је и искуснији од Ђукића. Друловић осим успеха са омладинском репрезентацијом има и још пет ангажмана у тренерској биографији. Трећелигаш Туризенсе, наш Банат, словеначка Драва и 1. август из Анголе се не могу назвати озбиљним пословима. Нису то препоруке за функцију шесфа стручног штаба у Партизану, али зар и Друловићев претходник није дошао са репутацијом стручњака који се са Вождовцем борио за опстанак у Суперлиги? За сваког почетника је важно да прође школу коју је прошао Друловић.

Уосталом, имао је некадашњи џокер Плавих и ону кратку епизоду у улози вршиоца дужности А селекције Србије. И оставио више него пристојан утисак. У четири утакмице, две победе, реми и пораз. Ако се сећате репрезентација нам је против Ирске код Друловића одиграла један више него пристојан меч, а и у поразу против Бразила у Сао Паолу смо могли да будемо поносни на оно што су приказали Орлови. Тада су ваљда и последњи пут играли пристојан фудбал.

Друловић је тада заслужио да почне квалификације, али остаће вечита дилема који нам је то добротвор из УЕФА увалио Дика Адвоката. Како било, када се Холанђанин испоставио као промашај нико из ФСС није хтео да прогута понос и исправи неправду према Друловићу већ је уместо његовог злата са омладинцима награђен бараж Радована Ћурчића против Шпанаца.

Друловићев последњи ангажман је био у репрезентацији Македоније и завршен је поприлично неславно јер су Македонци оставили мизеран утисак у квалифилкацијама. Ни то не мора да значи много уочи почетка тренерске каријере у Партизану.

Љубинко је дошао да помогне Партизану, али и Партизан је исто толико потребан њему. Хумска може да му буде одскочна даска у каријери. Према Западу и његовој Португалији где га много више цене и уважавају. Ако се латио посла у Партизану онда је вероватно свестан и шта све мора и може да промени у односу на претходника. Партизан има бољу екипу него што то резултати говоре, али од ње до сада није извучен максимум.

Ако успе да угаси јесењи пожар, да обезбеди европско пролеће и добије подршку управе у зимском прелазном року, Друловић ће поставити здраве темеље и натерати клупско руководство да га промовише у тренера којем се верује. И да са њим потпише пристојан уговор уместо овог неповерљивог до краја сезоне. Друловић као личност са собом носи неку ауру мирноће и човека који користи своје шансе. не води ратове, не ствара непријатељства, не живи у теоријама завере и параноје. Као играч је знао да преокрене и да покрене екипу. Партизану је сада потребан онај Друловић са ЕП 2000. који ће ући у игру као против Словеније на 0:3 и одмах почети да делује.

Уколико не успе да заустави пад, постаће још један кишобран за политику коју Партизан води ове године.

Коментари / 0

Оставите коментар