Analiza: Zašto Drulović? Partizan nije mogao bolje da prođe!

Koliko god situacija delovala loše, Ljubinko može da pomogne Partizanu i Partizan može da pomogne njemu!

Fudbal 17.10.2015 | 23:00
Analiza: Zašto Drulović? Partizan nije mogao bolje da prođe!

Ono što je trebalo uraditi još pre dva meseca, Partizan je uradio tek sada. Smenio Zorana Milinkovića i postavio novog trenera. Rulet koji je uprava crno-belih igrala iza leđa sada već bivšem treneru se zaustavio na imenu koje je malo ko očekivao: Ljubinko Drulović.

U odnosu na neke ranije situacije kada je pominjan kao trener crno-belih nekadašnji as Porta ovoga puta više dolazi u ulozi vatrogasca nego kao veliko pojačanje. Čini se da zbog momenta u kojem se Partizan nalazi i cele atmosfere koja vlada oko kluba, Drulović neće imati mnogo kredita već će morati da odmah porodi pobede i uspehe kako bi donekle ugasio požar. Neće imati grejs period da proba, testira i ekperimentiše već da spasava ono što se spasiti može. To pre svega znači pobedu nad Javorom u Superligi ovog vikenda kojom bi uspeo da animira makar 15.000 Grobara da dođu na utakmicu sa Bilbaom i pomognu Partizanu da ovu paradoksalnu jesen spasi evropskim prolećem koje niko nije očekivao.

Iako mnogima deluje kao utešna nagrada posle neuspešne višenedeljne potrage za trenerom, Drulović to nije. I zaslužuje mnogo veće poštovanje. Štaviše, Partizan je dobro prošao i u odnosu na sva imena koja su se pomninjala, Drulović se čini kao najbolje rešenje. Uostalom, makar će se videti realna slika i crno-bela javnost neće imati dvostruke, patetične aršine kao što bi sigurno bilo u slučaju da su Bata Mirković ili Ivan Tomić prihvatili ponudu i dobili šansu da se uče na Partizanu. Ili da je Veljko Paunović prihvatio jedan od mnogobrojnih poziva iz Humske.

Dok se naprimer Paunoviću pripisuju gotovo sve privilegije za uspeh srpskih omladinaca, Druloviću su preko noći izbrisane zasluge za osvajanje zlata sa omladincima u Litvaniji. Ovu reputaciju Drulović pre svih duguje kuhinji iz FSS i bivšoj upravi Partizana koji su širili negativnu propagandu o njegovim trenerskim kvalitetima.

Drulović će u Partizanu imati sličnu situaciju kao Miroslav Đukić 2007. godine. Bez mnogo prostora za manevar moraće da stvori ekipu koja igra fudbal. Niti je Partizan toliko dobar kao što to rezultati u Evropi govore gde je imao više sreće nego pameti, ali još manja relanost je da mu Crvena zvezda beži preko deset bodova i da ne može da pobedi jednom u šest superligaških utakmica.

Materijala ima, a na Druloviću je da ga oblikuje kao što je to uspeo Đukić. Čak je i iskusniji od Đukića. Drulović osim uspeha sa omladinskom reprezentacijom ima i još pet angažmana u trenerskoj biografiji. Trećeligaš Turizense, naš Banat, slovenačka Drava i 1. avgust iz Angole se ne mogu nazvati ozbiljnim poslovima. Nisu to preporuke za funkciju šesfa stručnog štaba u Partizanu, ali zar i Drulovićev prethodnik nije došao sa reputacijom stručnjaka koji se sa Voždovcem borio za opstanak u Superligi? Za svakog početnika je važno da prođe školu koju je prošao Drulović.

Uostalom, imao je nekadašnji džoker Plavih i onu kratku epizodu u ulozi vršioca dužnosti A selekcije Srbije. I ostavio više nego pristojan utisak. U četiri utakmice, dve pobede, remi i poraz. Ako se sećate reprezentacija nam je protiv Irske kod Drulovića odigrala jedan više nego pristojan meč, a i u porazu protiv Brazila u Sao Paolu smo mogli da budemo ponosni na ono što su prikazali Orlovi. Tada su valjda i poslednji put igrali pristojan fudbal.

Drulović je tada zaslužio da počne kvalifikacije, ali ostaće večita dilema koji nam je to dobrotvor iz UEFA uvalio Dika Advokata. Kako bilo, kada se Holanđanin ispostavio kao promašaj niko iz FSS nije hteo da proguta ponos i ispravi nepravdu prema Druloviću već je umesto njegovog zlata sa omladincima nagrađen baraž Radovana Ćurčića protiv Španaca.

Drulovićev poslednji angažman je bio u reprezentaciji Makedonije i završen je poprilično neslavno jer su Makedonci ostavili mizeran utisak u kvalifilkacijama. Ni to ne mora da znači mnogo uoči početka trenerske karijere u Partizanu.

Ljubinko je došao da pomogne Partizanu, ali i Partizan je isto toliko potreban njemu. Humska može da mu bude odskočna daska u karijeri. Prema Zapadu i njegovoj Portugaliji gde ga mnogo više cene i uvažavaju. Ako se latio posla u Partizanu onda je verovatno svestan i šta sve mora i može da promeni u odnosu na prethodnika. Partizan ima bolju ekipu nego što to rezultati govore, ali od nje do sada nije izvučen maksimum.

Ako uspe da ugasi jesenji požar, da obezbedi evropsko proleće i dobije podršku uprave u zimskom prelaznom roku, Drulović će postaviti zdrave temelje i naterati klupsko rukovodstvo da ga promoviše u trenera kojem se veruje. I da sa njim potpiše pristojan ugovor umesto ovog nepoverljivog do kraja sezone. Drulović kao ličnost sa sobom nosi neku auru mirnoće i čoveka koji koristi svoje šanse. ne vodi ratove, ne stvara neprijateljstva, ne živi u teorijama zavere i paranoje. Kao igrač je znao da preokrene i da pokrene ekipu. Partizanu je sada potreban onaj Drulović sa EP 2000. koji će ući u igru kao protiv Slovenije na 0:3 i odmah početi da deluje.

Ukoliko ne uspe da zaustavi pad, postaće još jedan kišobran za politiku koju Partizan vodi ove godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar