Типсаревић се не предаје: Ето мене за 6-7 седмица!

"Хоћу да играм тенис још пар година и да ме ништа не боли", поручује Јанко Типсаревић после бројних операција.

Тенис 17.10.2015 | 17:20
Типсаревић се не предаје: Ето мене за 6-7 седмица!

Повреде и операције нису га сломиле!

Упркос дугом одсуству са тениских терена, Јанко Типсаревић је оптимиста и верује да ће поново моћи да игра на највишем нивоу.

"Надам се да ћу за 6-7 недеља моћи опет да играм тенис", поручио је некадашњи "број осам" светске ранг листе.

"Први децембар је датум када би требало да будем спреман за пун тренинг. Верујем и циљ ми је да играм на Аустралијан опену. Али, не смем да журим, не смем да пренаглим, иако сам свестан да ми у тениској каријери није остало много времена", додао је Типсаревић у разговору са новинарима у Београду.

Открио је и циљеве које ће покушати да испуни по повратку на терен.

"Хоћу да играм тенис још пар година и да ме ништа не боли. Ако то успем, онда ће ми бити циљ повратак у Топ 10. Иначе сам такав да сам са собом играо психолошке игре, да сам све осим места у Топ 10 сматрао неуспехом. Ако сам 11, то је катастрофа. Тако сам мотивисао себе...".

Јанко Типсаревић је на велику, професионалну сцену ступио као први јуниор света и током каријере најбољи пласман му је осмо место на АТП листи, које је први пут заузео у априлу 2012. године.

Средином новембра 2011, Типсаревић је ушао међу 10 првопласираних играча на АТП листи и дуго је био у друштву најбољих. Он је тек крајем августа 2013. године испао из Топ 20, када је проблем са петом почео да узима маха.

Недуго после тога, у октобру 2013. на турниру у Валенсији одиграо је само три гема против Марсела Гранољерса, а потом му предао меч.

Уследила је пауза од 17 месеци, током које је српски тенисер преживео прави пакао. Тумор на пети створио је велике проблеме, па је Типсаревић после низа терапија и зрачења морао на операцију. Крајем маја 2014. обавио је прву хируршку интервенцију, а онда средином септембра и другу, током које му је одстрањено 80 одсто тетиве која везује пету и прсте.

После дугог опоравка вратио се на терен у марту ове године на турниру у Мајамију, где је наступао у пару са Новаком Ђоковићем.

Недељу дана касније одиграо је и први званични меч у синглу после 17 месеци паузе, на турниру у Хјустону. Користио је такозвани повлашћени рејтинг, будући да је због дуге паузе у међувремену био избрисан са АТП листе. Јанко се трудио да бележи добре резултате и полако напредује у игри и на АТП листи, али је било евидентно да и даље није потпуно фит.

Пропустио је Ролан Гарос, на Вимблдону је елиминисан у првом колу, а није био спреман ни за наступ у репрезентацији Србије на дуелу Светске групе Дејвис купа против Аргентине у Буенос Аиресу.

Он је потом наступао на УС Опену, али као и на Вимблдону доживео је пораз у првој рунди такмичења, укупно шести у низу, а месец дана касније најавио је да мора на нову операцију. На клиници у Немачкој оперисао је колено десне ноге.

Јанко је од 2000. године члан Дејвис куп селекције Србије, са којом је 2010. освојио титулу у том такмичењу, прву за нашу земљу у историји.

Одиграо је 57 мечева у националном дресу, славио у 40 (33 у синглу и седам у дублу) и био непобеђен од априла 2004. до априла 2006. године. Последњи дуел одиграо је у априлу 2012. године, када је Србија поражена у четвртфиналу Светске групе од Чешке у Прагу (1:4). Типса је донео Србији тад једину победу против Радека Штепанека.

Занимљив је податак да је Типсаревић дебитовао за репрезентацију Србије 24. маја 2000. у Мароку када је имао 15 година и 337 дана и постао најмлађи учесник у историји Дејвис купа.

Његов рекорд оборио је три године касније Мохамед Актар Хосаин из Бангладеша који је током дебија за свој национални тим имао 13 година и 326 дана.

ЛИЧНА КАРТА

Датум рођења: 22. јун 1984. године у Београду.
Пребивалиште: Београд.
Професионалац од 2002. године.
АТП рејтинг: сингл - 398 (најбољи ренкинг 8. место 2.4.2012).
Висина: 1,80 метара.
Тежина: 80 килограма.
Титуле: Сингл 4 (2011 - Москва и Куала Лумпур, 2012 - Штутгарт, 2013 - Ченај). Дубл 1 (2012 - Ченај са Леандером Паесом из Индије). Дејвис куп трофеј (2010. године).
Игра десном руком.
На БК Универзитету у Београду 2006. дипломирао на одсеку спортски менаџмент.

Коментари / 0

Оставите коментар