Tipsarević se ne predaje: Eto mene za 6-7 sedmica!

"Hoću da igram tenis još par godina i da me ništa ne boli", poručuje Janko Tipsarević posle brojnih operacija.

Tenis 17.10.2015 | 17:20
Tipsarević se ne predaje: Eto mene za 6-7 sedmica!

Povrede i operacije nisu ga slomile!

Uprkos dugom odsustvu sa teniskih terena, Janko Tipsarević je optimista i veruje da će ponovo moći da igra na najvišem nivou.

"Nadam se da ću za 6-7 nedelja moći opet da igram tenis", poručio je nekadašnji "broj osam" svetske rang liste.

"Prvi decembar je datum kada bi trebalo da budem spreman za pun trening. Verujem i cilj mi je da igram na Australijan openu. Ali, ne smem da žurim, ne smem da prenaglim, iako sam svestan da mi u teniskoj karijeri nije ostalo mnogo vremena", dodao je Tipsarević u razgovoru sa novinarima u Beogradu.

Otkrio je i ciljeve koje će pokušati da ispuni po povratku na teren.

"Hoću da igram tenis još par godina i da me ništa ne boli. Ako to uspem, onda će mi biti cilj povratak u Top 10. Inače sam takav da sam sa sobom igrao psihološke igre, da sam sve osim mesta u Top 10 smatrao neuspehom. Ako sam 11, to je katastrofa. Tako sam motivisao sebe...".

Janko Tipsarević je na veliku, profesionalnu scenu stupio kao prvi junior sveta i tokom karijere najbolji plasman mu je osmo mesto na ATP listi, koje je prvi put zauzeo u aprilu 2012. godine.

Sredinom novembra 2011, Tipsarević je ušao među 10 prvoplasiranih igrača na ATP listi i dugo je bio u društvu najboljih. On je tek krajem avgusta 2013. godine ispao iz Top 20, kada je problem sa petom počeo da uzima maha.

Nedugo posle toga, u oktobru 2013. na turniru u Valensiji odigrao je samo tri gema protiv Marsela Granoljersa, a potom mu predao meč.

Usledila je pauza od 17 meseci, tokom koje je srpski teniser preživeo pravi pakao. Tumor na peti stvorio je velike probleme, pa je Tipsarević posle niza terapija i zračenja morao na operaciju. Krajem maja 2014. obavio je prvu hiruršku intervenciju, a onda sredinom septembra i drugu, tokom koje mu je odstranjeno 80 odsto tetive koja vezuje petu i prste.

Posle dugog oporavka vratio se na teren u martu ove godine na turniru u Majamiju, gde je nastupao u paru sa Novakom Đokovićem.

Nedelju dana kasnije odigrao je i prvi zvanični meč u singlu posle 17 meseci pauze, na turniru u Hjustonu. Koristio je takozvani povlašćeni rejting, budući da je zbog duge pauze u međuvremenu bio izbrisan sa ATP liste. Janko se trudio da beleži dobre rezultate i polako napreduje u igri i na ATP listi, ali je bilo evidentno da i dalje nije potpuno fit.

Propustio je Rolan Garos, na Vimbldonu je eliminisan u prvom kolu, a nije bio spreman ni za nastup u reprezentaciji Srbije na duelu Svetske grupe Dejvis kupa protiv Argentine u Buenos Airesu.

On je potom nastupao na US Openu, ali kao i na Vimbldonu doživeo je poraz u prvoj rundi takmičenja, ukupno šesti u nizu, a mesec dana kasnije najavio je da mora na novu operaciju. Na klinici u Nemačkoj operisao je koleno desne noge.

Janko je od 2000. godine član Dejvis kup selekcije Srbije, sa kojom je 2010. osvojio titulu u tom takmičenju, prvu za našu zemlju u istoriji.

Odigrao je 57 mečeva u nacionalnom dresu, slavio u 40 (33 u singlu i sedam u dublu) i bio nepobeđen od aprila 2004. do aprila 2006. godine. Poslednji duel odigrao je u aprilu 2012. godine, kada je Srbija poražena u četvrtfinalu Svetske grupe od Češke u Pragu (1:4). Tipsa je doneo Srbiji tad jedinu pobedu protiv Radeka Štepaneka.

Zanimljiv je podatak da je Tipsarević debitovao za reprezentaciju Srbije 24. maja 2000. u Maroku kada je imao 15 godina i 337 dana i postao najmlađi učesnik u istoriji Dejvis kupa.

Njegov rekord oborio je tri godine kasnije Mohamed Aktar Hosain iz Bangladeša koji je tokom debija za svoj nacionalni tim imao 13 godina i 326 dana.

LIČNA KARTA

Datum rođenja: 22. jun 1984. godine u Beogradu.
Prebivalište: Beograd.
Profesionalac od 2002. godine.
ATP rejting: singl - 398 (najbolji renking 8. mesto 2.4.2012).
Visina: 1,80 metara.
Težina: 80 kilograma.
Titule: Singl 4 (2011 - Moskva i Kuala Lumpur, 2012 - Štutgart, 2013 - Čenaj). Dubl 1 (2012 - Čenaj sa Leanderom Paesom iz Indije). Dejvis kup trofej (2010. godine).
Igra desnom rukom.
Na BK Univerzitetu u Beogradu 2006. diplomirao na odseku sportski menadžment.

Komentari / 0

Ostavite komentar