Мађарска затвара границу с Хрватском

Мађарска ће у поноћ затворити границу с Хрватском, потврђено је за АФП.

Регион 16.10.2015 | 22:51
Мађарска затвара границу с Хрватском

Фото:РЕУТЕРС

Затварање границе с Хрватском због великог прилива избјеглица била је тема данашње сједнице Савјета за националну безбједност коју је сазвао мађарски премијер Виктор Орбан.

Одлуку о затварању границе с Хрватском министар спољних послова Петер Сзијјарто потврдио је и Реутерсу. Граница ће бити затворена на начин на који је то било учињено са Србијом у септембру, због чега се избјеглички талас и преусмјерио на Хрватску.

Мађарски премијер је у четвртак на самиту ЕУ рекао како није ријеч о затварању границе, него о успостави Шенгена.

Подсјећамо, Мађарска је у четвртак најавила да је спремна да затвори границу према Хрватској како би зауставила прилив хиљада избјеглица.

На најаве Мађарске о затварању границе с Хрватском реаговао је и словенски премијер Миро Церар који је рекао да ће његова земља предузети све нужне кораке јер ће у том случају избјеглице бити усмјерене према Словенији.

'Хрватска има рјешење'

Премијер Зоран Милановић казао је да Хрватска у том случају има рјешење.

"Хрватски грађани могу бити мирни, Хрватска има рјешење без обзира на то како ће се Мађарска понашати на граници", изјавио је у петак рано ујутро хрватски премијер Зоран Милановић.

"Мађарска ту није битна, Мађарска може радити што хоће. Ми имамо план да Хрватска буде сигурна, да грађани немају никаквих проблема и то једино што је у овом тренутку битно", изјавио је Милановић након завршетка самита ЕУ-а током којег је разговорао и с мађарским премијером Виктором Орбаном.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

неко

16.10.2015 14:23

И ето поново затворе границу са Србијом. Натјерају миграте да доду у Бих утом доде зима дају мало пара да их у Бих задрзе 4 или 5 мјесеци и ето бице их висе од Хрвата следеце године, а онда це се говорити о сталном насељену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

16.10.2015 15:59

Треба и те Мадјаре затворити и према Србији и према Хрватској, али и према БиХ. Ми се јесмо тукли медјусобно, али требамо ипак показати да се сви заједно дрзимо и дрзацемо. Кроз историју су ти Мадјари нас завадјали и искориставали. Како год процитам, морали смо им плацати некакве порезе, а нису нас никад цестито ни поробили. Доста је и њиховог.

ОДГОВОРИТЕ