Mađarska zatvara granicu s Hrvatskom

Mađarska će u ponoć zatvoriti granicu s Hrvatskom, potvrđeno je za AFP.

Region 16.10.2015 | 22:51
Mađarska zatvara granicu s Hrvatskom

Foto:REUTERS

Zatvaranje granice s Hrvatskom zbog velikog priliva izbjeglica bila je tema današnje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost koju je sazvao mađarski premijer Viktor Orban.

Odluku o zatvaranju granice s Hrvatskom ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto potvrdio je i Reutersu. Granica će biti zatvorena na način na koji je to bilo učinjeno sa Srbijom u septembru, zbog čega se izbjeglički talas i preusmjerio na Hrvatsku.

Mađarski premijer je u četvrtak na samitu EU rekao kako nije riječ o zatvaranju granice, nego o uspostavi Šengena.

Podsjećamo, Mađarska je u četvrtak najavila da je spremna da zatvori granicu prema Hrvatskoj kako bi zaustavila priliv hiljada izbjeglica.

Na najave Mađarske o zatvaranju granice s Hrvatskom reagovao je i slovenski premijer Miro Cerar koji je rekao da će njegova zemlja preduzeti sve nužne korake jer će u tom slučaju izbjeglice biti usmjerene prema Sloveniji.

'Hrvatska ima rješenje'

Premijer Zoran Milanović kazao je da Hrvatska u tom slučaju ima rješenje.

"Hrvatski građani mogu biti mirni, Hrvatska ima rješenje bez obzira na to kako će se Mađarska ponašati na granici", izjavio je u petak rano ujutro hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Mađarska tu nije bitna, Mađarska može raditi što hoće. Mi imamo plan da Hrvatska bude sigurna, da građani nemaju nikakvih problema i to jedino što je u ovom trenutku bitno", izjavio je Milanović nakon završetka samita EU-a tokom kojeg je razgovorao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Izvor: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

neko

16.10.2015 14:23

I eto ponovo zatvore granicu sa Srbijom. Natjeraju migrate da dodu u Bih utom dode zima daju malo para da ih u Bih zadrze 4 ili 5 mjeseci i eto bice ih vise od Hrvata sledece godine, a onda ce se govoriti o stalnom naseljenu.

ODGOVORITE
Name

Od srca

16.10.2015 15:59

Treba i te Madjare zatvoriti i prema Srbiji i prema Hrvatskoj, ali i prema BiH. Mi se jesmo tukli medjusobno, ali trebamo ipak pokazati da se svi zajedno drzimo i drzacemo. Kroz istoriju su ti Madjari nas zavadjali i iskoristavali. Kako god procitam, morali smo im placati nekakve poreze, a nisu nas nikad cestito ni porobili. Dosta je i njihovog.

ODGOVORITE