Живинарство значајан сегмент у аграру

У Републици Српској регистрована су домаћинстава која се баве живинарством и који годишње произведу око 28 милиона килограма пилећег меса и 400 милиона јаја, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, приликом данашње радне посјете компанији „Перутнина Птуј“ у Српцу.

Република Српска 16.10.2015 | 15:00
Живинарство значајан сегмент у аграру

Он је додао да је ријеч о респектабилној производњи у овој области коју ресорно министарство кроз разне видове подстицаја подржава. То ће чинити и убудуће за још већу и квалитенију производњу намјењену извозу, обећао је министар Мирјанић у разговору са представницима ове компаније, члановима Пословног удружења Заједнице живинара Републике Српске и челницима општине Србац.

„Договорили смо да се Министарство пољопривреде с циљем стварања услова за извоз заједно са заједничким органима, прије свега Канцеларијом за ветеринарство, ангажује да у што краћем времену дефинишу све потребне услове за извоз, а то подразумјева мјере које ће користити да се објекти у примарној производњи и у преради прегледају и оспособе за финалну производњу“, рекао је Мирјанић Говорећи о подстицајима,који у наредној години неће бити мањи од подстицаја у овој и претходних година; они ће чак бити још значајнији, имајући у виду допринос ове производње укупној производњи у аграрном сектору.

Министарство пољопривреде ће се, такође, ангажовати на рјешавању проблема око извоза, поједностављујући процедуру прибављања сагласности и одобрења преко Спољно-трговачке коморе БиХ.

„Клаоница „Перутнина Птуј“ у Повеличу има кооперативне односе са 77 фармера и спремна је на проширење сарадње са већим бројем произвођача. Годишње се у овој клаоници преради и на тржиште испоручи 10.000 тона пилића и пилећих производа, што би се могло удвостручити, уколико би се створили услови за извоз у више земаља, међу којима и на тржиште Руске Федерације“, рекао је директор Клаонице Славко Висењак.

Он је изразио задовољство сарадњом са ресорним министарством и локалном управом у Српцу. "За општину Србац „Перутнина Птуј“ највећи је привредни субјект који доприноси пуњењу буџета и због тога смо заинтересовани да се овај капацитет шири и запошљава што више радника и ангажује већи број коопераната – фармера", рекао је начелник Драго Ћирић.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

пензија

16.10.2015 13:13

Јој овог дједа што га доведе Бајо свог комшу, да се обогати за краће вријеме и наравно мање од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ничији

16.10.2015 14:17

Мисим да дуго нисмо имали компетентнијег министра пољопривреде, без обзира на страначку припадност. Човјек који је ваљао као министар СФРЈ, али нама "стручним" наравно да не ваља. Предобар је он за ову квази државу.

ОДГОВОРИТЕ