Živinarstvo značajan segment u agraru

U Republici Srpskoj registrovana su domaćinstava koja se bave živinarstvom i koji godišnje proizvedu oko 28 miliona kilograma pilećeg mesa i 400 miliona jaja, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, prilikom današnje radne posjete kompaniji „Perutnina Ptuj“ u Srpcu.

Republika Srpska 16.10.2015 | 15:00
Živinarstvo značajan segment u agraru

On je dodao da je riječ o respektabilnoj proizvodnji u ovoj oblasti koju resorno ministarstvo kroz razne vidove podsticaja podržava. To će činiti i ubuduće za još veću i kvaliteniju proizvodnju namjenjenu izvozu, obećao je ministar Mirjanić u razgovoru sa predstavnicima ove kompanije, članovima Poslovnog udruženja Zajednice živinara Republike Srpske i čelnicima opštine Srbac.

„Dogovorili smo da se Ministarstvo poljoprivrede s ciljem stvaranja uslova za izvoz zajedno sa zajedničkim organima, prije svega Kancelarijom za veterinarstvo, angažuje da u što kraćem vremenu definišu sve potrebne uslove za izvoz, a to podrazumjeva mjere koje će koristiti da se objekti u primarnoj proizvodnji i u preradi pregledaju i osposobe za finalnu proizvodnju“, rekao je Mirjanić Govoreći o podsticajima,koji u narednoj godini neće biti manji od podsticaja u ovoj i prethodnih godina; oni će čak biti još značajniji, imajući u vidu doprinos ove proizvodnje ukupnoj proizvodnji u agrarnom sektoru.

Ministarstvo poljoprivrede će se, takođe, angažovati na rješavanju problema oko izvoza, pojednostavljujući proceduru pribavljanja saglasnosti i odobrenja preko Spoljno-trgovačke komore BiH.

„Klaonica „Perutnina Ptuj“ u Poveliču ima kooperativne odnose sa 77 farmera i spremna je na proširenje saradnje sa većim brojem proizvođača. Godišnje se u ovoj klaonici preradi i na tržište isporuči 10.000 tona pilića i pilećih proizvoda, što bi se moglo udvostručiti, ukoliko bi se stvorili uslovi za izvoz u više zemalja, među kojima i na tržište Ruske Federacije“, rekao je direktor Klaonice Slavko Visenjak.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa resornim ministarstvom i lokalnom upravom u Srpcu. "Za opštinu Srbac „Perutnina Ptuj“ najveći je privredni subjekt koji doprinosi punjenju budžeta i zbog toga smo zainteresovani da se ovaj kapacitet širi i zapošljava što više radnika i angažuje veći broj kooperanata – farmera", rekao je načelnik Drago Ćirić.

Autor: Savo Keser

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

penzija

16.10.2015 13:13

Joj ovog djeda što ga dovede Bajo svog komšu, da se obogati za kraće vrijeme i naravno manje od njega.

ODGOVORITE
Name

ničiji

16.10.2015 14:17

Misim da dugo nismo imali kompetentnijeg ministra poljoprivrede, bez obzira na stranačku pripadnost. Čovjek koji je valjao kao ministar SFRJ, ali nama "stručnim" naravno da ne valja. Predobar je on za ovu kvazi državu.

ODGOVORITE