И до 7 милијарди марака годишње из дијаспоре

Округли сто о теми "Укључивање дијаспоре у економски развој БиХ" одржава се данас у Сарајеву у склопу обиљежавања Глобал Диаспора Wеек.

Босна и Херцеговина 16.10.2015 | 13:17
И до 7 милијарди марака годишње из дијаспоре

Армин Алијагић, предсједник невладине организације Наша перспектива која ради с бх. дијаспором, изјавио је да се процјењује да у Босну и Херцеговину годишње из дијаспоре буде послато између шест и седам милијарди КМ, што представља око 26 одсто БДП-а БиХ.

Додао је да не постоје подаци колико је дијаспора инвестирала у БиХ, али су познати бројни примјери добре праксе тих инвестиција јер су неке од највећих и најуспјешнијих компанија покренуте капиталом из дијаспоре.

Алијагић је истакао да би данашњи округли сто требао додатно подстаћи огроман економски потенцијал бх. дијаспоре који је још недовољно искориштен, а као примјери би нам требале послужити земље које су у томе врло успјешне попут Кине, Индије, Израела и Ирске.

Прецизирао је да је Босна и Херцеговина по односу броја становника и припадника дијаспоре прва у Европи и седма у свијету, те да је на нама да им омогућимо да дају допринос развоју БиХ што они искрено желе.

Директор Мисије УСАИД-а у БиХ Петер Дуффy рекао је да су инвестиције константно потребне свакој држави а да дијаспора представља велики ресурс у том смислу.

Нагласио је да је УСАИД прошле године ступио у контакт с представницима бх. дијаспоре широм свијета која је показала интерес изнад њихових очекивања, те да ће на данашњем округлом столу заједно с представницима власти и приватног сектора разматрати начине како да досадашње добре примјере прошире и систематизирају ради повећања ангажмана дијаспоре у БиХ.

Директор компаније Брајловић ГмбХ Аустриа Мирза Харачић рекао је да су 2002. почели с намјером да направе малу компанију која ће производити сухоменсате производе и радити дистрибуцију по Аустрији, Њемачкој и Шведској, а да су временом почели да раде и дистрибуцију за Клас, Виспак, Јами и Вегафруит и данас имају врло добру сарадњу с бх. и компанијама из региона.

Додао је да су у фабрике за прераду воћа и поврћа у БиХ уложили два милиона евра и да 85 одсто производа извозе широм ЕУ гдје постоји велика потражња за тим производима у ЕУ, те да БиХ има шта да понуди.

Организатор округлог стола је "УСАИД Партнерство за развој агробизниса", заједнички пројект Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), босанскохерцеговачких компанија и компаније из дијаспоре.

(Клиx.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Биз

16.10.2015 13:47

Интересантно, а сви критикују дијаспору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

16.10.2015 14:03

Диаспора је добра док саљу а нико их не пита ниста јос их кад долазе пљацкају цариници и полиција.

ОДГОВОРИТЕ