"Као да вуку дајете јагње на чување"

Председник Србије Томислав Николић рекао је у обраћању шефовима дипломатских представништава у Србији да се предлог Албаније да "Косово“ постане члан Унеска тиче целог света. Српско наслеђе на Космету не припада ниједном времену и ниједној генерацији, већ свима и заувек, поручио је Николић.

Србија 16.10.2015 | 12:06
"Као да вуку дајете јагње на чување"

У Палати Србије нешто око 11 сати почело је обраћање председника Србије Томислава Николића шефовима дипломатских председништва поводом предлога Албаније да "Косово" постане члан Унеска. Како је рекао, "отели су нам део територије, протерали грађане, а сада хоће и нашу културну баштину"

- Србија је једина земља у Европи којој, поред отимања дела територије, протеривања грађана, некажњеног убијања и такозване жетве органа, сада покушавају да отму и културну баштину под заштитом Унеска - рекао је Николић у свом говору амбасадорима.

Говор председника Србија прати око 80 дипломатских представника и представници пет међународних организација.

Како је Николић, ова баштина је повезана са живом историјом и вековним присуством српског народа на овим просторима.

- Стога су напади на српску баштину од 1999. године, чији смо сведоци сви били, напади на идентитет Срба и имају директан утицај на њихов осећај сигурности и прихваћеност у локалној средини - рекао је председник Србије.

Како је рекао, све ово је део процес мењања историјских чињеница у "циљу маргинализације и елиминисања Срба и Србије из историје Косова и Метохије".

- Ово истовремено открива и шта је у основи настојања Косова у правцу чланства у Унеско, иако се то настоји другачије представити од страње његових промотера - каже Николић.

Он је подсетио да су од 1999. године, дакле после престанка оружаних сукоба, до данас, 236 цркава, манастира и других објеката у власништву СПЦ, као и културно-историјиских споменика, били мета напада.

Од њих, наставља, чак 61 има статус споменика културе, а 18 је од изузетног значаја за државу Србију, међу којима су цркве и манастири из 13. и 14. века.

На простору Косова и Метохије, рекао је, уништена су 174 верска објекта, 33 културно-историјска споменика, покрадено је више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета. Уништен је или оштећен 5.261 надгробни споменик на 256 српских православних гробаља, а на више од 50 њих не постоји ниједан споменик.

- Замислите да се у вашим земљама најдража културна баштина преда у руке некоме ко је није стварао и ко је у безброј наврата покушавао да је сатре. То би било исто као да сте вуку дали јагње на чуавње - рекао је Николић.

Николић је амбасадоре замолио да се о томе искрено замисле како би "схватили какве су муке снашле Србе".

Извршни савет Унекса је у понедељак уврстио у дневни ред предлог препоруке за пријем Косова у чланство те организације, а о Косову ће расправљати 21. октобра.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Серафим

16.10.2015 10:42

Како стварти стоје Николица и Вуцица називају страним плаценицима разбили су радикале и сада могу на историјско смеце. Медјутим цела Србија Николиц и Вуциц су данас добили од Русије тацније Путина понуду коју не мозе Србија одбити наиме Путин зели да економски и војно помогне Србију да буде лидер у региону. Руси казу једини пријатељи на балкану су Срби они су непеаведно стградали, погубили територије а данас их толико запад уцењује да то Русија неце дозволити све сто Срби произвду Русија купује. Русија це пет милијарди евра улозити у економију Србије за три следеце године. Русија це Србску армију модернизоват са најмодернијим наорузањем посто америка поклања Хрватима неке камионе са ракетама домета 300 километара са могуцности да се преправе носаци за јаце и веце ракете. Зато Русија хоце да развије србску економију и модернизује војску са најмодернијим авионима, теском артиљеријом и ПВО, хеликоптерима и свим сто једна модерна армија мозе да има. Руси казу нецемо Србији стајати на путу ка Европској унији нити то мења насе односе. Николиц и ВУЦИЦ ако нису плац еници имају сансу да удју у Србску историју као спаситељи тако сто це се окренути Русима и Русији која једино стити и брани Србију. Зивела Русија Зивело насе православље и наса заједницка дуса у заједницкој молитви Господу Богу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.серафим

16.10.2015 12:37

Боље би ти било да уцис правопис а остави остале да коментарису који знају.

Name

Опрез

16.10.2015 11:13

Николић је био у Савјету Европе прије доласка на власт. У Бриселу му је нуђено штошта, треба бити опрезан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ,Велика СРБИЈА

16.10.2015 17:22

Такоје Г,Преседнице Недамо Косово Недамо Српске Светиње Којесмо Градили Ицувале 2,000 Година Исадаих Дамо Онимастоих Русе И Ломе Кртове,Нецемоимто Дозволити Никад Докгод Јесрбије Косовоје Србија,Ој косово Дусо Српска Памтицете Дуго Турска Памтицете Свиостали Којинису Зате Знали,Славатеби Обилиц Милосе Датенеби Турциостадосе!!!

ОДГОВОРИТЕ