"Kao da vuku dajete jagnje na čuvanje"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u obraćanju šefovima diplomatskih predstavništava u Srbiji da se predlog Albanije da "Kosovo“ postane član Uneska tiče celog sveta. Srpsko nasleđe na Kosmetu ne pripada nijednom vremenu i nijednoj generaciji, već svima i zauvek, poručio je Nikolić.

Srbija 16.10.2015 | 12:06
"Kao da vuku dajete jagnje na čuvanje"

U Palati Srbije nešto oko 11 sati počelo je obraćanje predsednika Srbije Tomislava Nikolića šefovima diplomatskih predsedništva povodom predloga Albanije da "Kosovo" postane član Uneska. Kako je rekao, "oteli su nam deo teritorije, proterali građane, a sada hoće i našu kulturnu baštinu"

- Srbija je jedina zemlja u Evropi kojoj, pored otimanja dela teritorije, proterivanja građana, nekažnjenog ubijanja i takozvane žetve organa, sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska - rekao je Nikolić u svom govoru ambasadorima.

Govor predsednika Srbija prati oko 80 diplomatskih predstavnika i predstavnici pet međunarodnih organizacija.

Kako je Nikolić, ova baština je povezana sa živom istorijom i vekovnim prisustvom srpskog naroda na ovim prostorima.

- Stoga su napadi na srpsku baštinu od 1999. godine, čiji smo svedoci svi bili, napadi na identitet Srba i imaju direktan uticaj na njihov osećaj sigurnosti i prihvaćenost u lokalnoj sredini - rekao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, sve ovo je deo proces menjanja istorijskih činjenica u "cilju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije Kosova i Metohije".

- Ovo istovremeno otkriva i šta je u osnovi nastojanja Kosova u pravcu članstva u Unesko, iako se to nastoji drugačije predstaviti od stranje njegovih promotera - kaže Nikolić.

On je podsetio da su od 1999. godine, dakle posle prestanka oružanih sukoba, do danas, 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu SPC, kao i kulturno-istorijiskih spomenika, bili meta napada.

Od njih, nastavlja, čak 61 ima status spomenika kulture, a 18 je od izuzetnog značaja za državu Srbiju, među kojima su crkve i manastiri iz 13. i 14. veka.

Na prostoru Kosova i Metohije, rekao je, uništena su 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, pokradeno je više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Uništen je ili oštećen 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, a na više od 50 njih ne postoji nijedan spomenik.

- Zamislite da se u vašim zemljama najdraža kulturna baština preda u ruke nekome ko je nije stvarao i ko je u bezbroj navrata pokušavao da je satre. To bi bilo isto kao da ste vuku dali jagnje na čuavnje - rekao je Nikolić.

Nikolić je ambasadore zamolio da se o tome iskreno zamisle kako bi "shvatili kakve su muke snašle Srbe".

Izvršni savet Uneksa je u ponedeljak uvrstio u dnevni red predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije, a o Kosovu će raspravljati 21. oktobra.

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Serafim

16.10.2015 10:42

Kako stvarti stoje Nikolica i Vucica nazivaju stranim placenicima razbili su radikale i sada mogu na istorijsko smece. Medjutim cela Srbija Nikolic i Vucic su danas dobili od Rusije tacnije Putina ponudu koju ne moze Srbija odbiti naime Putin zeli da ekonomski i vojno pomogne Srbiju da bude lider u regionu. Rusi kazu jedini prijatelji na balkanu su Srbi oni su nepeavedno stgradali, pogubili teritorije a danas ih toliko zapad ucenjuje da to Rusija nece dozvoliti sve sto Srbi proizvdu Rusija kupuje. Rusija ce pet milijardi evra uloziti u ekonomiju Srbije za tri sledece godine. Rusija ce Srbsku armiju modernizovat sa najmodernijim naoruzanjem posto amerika poklanja Hrvatima neke kamione sa raketama dometa 300 kilometara sa mogucnosti da se preprave nosaci za jace i vece rakete. Zato Rusija hoce da razvije srbsku ekonomiju i modernizuje vojsku sa najmodernijim avionima, teskom artiljerijom i PVO, helikopterima i svim sto jedna moderna armija moze da ima. Rusi kazu necemo Srbiji stajati na putu ka Evropskoj uniji niti to menja nase odnose. Nikolic i VUCIC ako nisu plac enici imaju sansu da udju u Srbsku istoriju kao spasitelji tako sto ce se okrenuti Rusima i Rusiji koja jedino stiti i brani Srbiju. Zivela Rusija Zivelo nase pravoslavlje i nasa zajednicka dusa u zajednickoj molitvi Gospodu Bogu.

ODGOVORITE
Name

Re.serafim

16.10.2015 12:37

Bolje bi ti bilo da ucis pravopis a ostavi ostale da komentarisu koji znaju.

Name

Oprez

16.10.2015 11:13

Nikolić je bio u Savjetu Evrope prije dolaska na vlast. U Briselu mu je nuđeno štošta, treba biti oprezan.

ODGOVORITE
Name

CCCC,Velika SRBIJA

16.10.2015 17:22

Takoje G,Presednice Nedamo Kosovo Nedamo Srpske Svetinje Kojesmo Gradili Icuvale 2,000 Godina Isadaih Damo Onimastoih Ruse I Lome Krtove,Necemoimto Dozvoliti Nikad Dokgod Jesrbije Kosovoje Srbija,Oj kosovo Duso Srpska Pamticete Dugo Turska Pamticete Sviostali Kojinisu Zate Znali,Slavatebi Obilic Milose Datenebi Turciostadose!!!

ODGOVORITE