Послови лоши за срце

Конобари имају већи ризик да доживе срчани или мождани удар, а најмање стреса на послу имају научници и архитекте - показује кинеска научна студија.

Занимљивости 16.10.2015 | 09:30
Послови лоши за срце

Научници појашњавају да особе које раде слабо плаћен посао имају веће шансе да оболе од срчаних проблема, а чак 58 одсто њих има већу шансу за мождани удар.

За разлику од њих, научници и архитекти обављају послове који садрже најмање стреса па тако и немају великих шанси за срчана обољења.

У шест истраживања која су проучавала утицај посла на раднике и стрес суделовало је више од 138 хиљада Кинеза током 17 година.

Послови су били класификовани у четири групе које су се заснивале на томе колико контроле радници имају на послу који обављају, те на психолошким захтевима, роковима и менталном напору.

Показало се да су особе које раде у услужним делатностима пуно рањивија група од других запосленика - имају дуже радно време и морају се носити и са надређенима и са онима којима нуде услуге.

Уз њих су најрањивији његоватељи у медицинској делатности, преноси "Телеграф".

Истраживање показује да најмању контролу над оним што раде имају рудари и физички радници, док највећу аутономију у послу имају професионалци који испуњавају тешке задатке.

Научници наводе да људи који су имали висок ниво стреса мање пазе на себе те да прибегавају пушењу и пићу, а слабије и једу.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар