Poslovi loši za srce

Konobari imaju veći rizik da dožive srčani ili moždani udar, a najmanje stresa na poslu imaju naučnici i arhitekte - pokazuje kineska naučna studija.

Zanimljivosti 16.10.2015 | 09:30
Poslovi loši za srce

Naučnici pojašnjavaju da osobe koje rade slabo plaćen posao imaju veće šanse da obole od srčanih problema, a čak 58 odsto njih ima veću šansu za moždani udar.

Za razliku od njih, naučnici i arhitekti obavljaju poslove koji sadrže najmanje stresa pa tako i nemaju velikih šansi za srčana oboljenja.

U šest istraživanja koja su proučavala uticaj posla na radnike i stres sudelovalo je više od 138 hiljada Kineza tokom 17 godina.

Poslovi su bili klasifikovani u četiri grupe koje su se zasnivale na tome koliko kontrole radnici imaju na poslu koji obavljaju, te na psihološkim zahtevima, rokovima i mentalnom naporu.

Pokazalo se da su osobe koje rade u uslužnim delatnostima puno ranjivija grupa od drugih zaposlenika - imaju duže radno vreme i moraju se nositi i sa nadređenima i sa onima kojima nude usluge.

Uz njih su najranjiviji njegovatelji u medicinskoj delatnosti, prenosi "Telegraf".

Istraživanje pokazuje da najmanju kontrolu nad onim što rade imaju rudari i fizički radnici, dok najveću autonomiju u poslu imaju profesionalci koji ispunjavaju teške zadatke.

Naučnici navode da ljudi koji su imali visok nivo stresa manje paze na sebe te da pribegavaju pušenju i piću, a slabije i jedu.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar