Немар институција БиХ урушава живинаре

Иако је живинарство једна од најразвијенијих и најорганизованијих грана бх. сточарства, произвођачи још не могу да извозе своје производе - месо и јаја, на тржиште Европске уније.

Босна и Херцеговина 16.10.2015 | 07:56
Немар институција БиХ урушава живинаре

Наиме, произвођачи наглашавају да су још прије три мјесеца послали захтјев Министарству спољне трговине и економских односа БиХ да се ова проблематика почне рјешавати, али, како кажу, још немају повратну информацију.

Према њиховим ријечима, произвођачи су спремни за извоз, што су показале и досадашње контроле, али је проблем на нивоу државе, односно њених надлежних институција, које за такво нешто још нису добиле позитивне оцјене из ЕУ.

Зашто још није одговорено на захтјеве произвођача, до закључења овог бороја нисмо сазнали у Министарству и поред обећања да ће нам доставити одговоре.

Десимир Живанић, предсједник Удружења живинара Републике Српске и директор предузећа "Живанић ДС" из Прњавора, које се 30 година бави узгојем пилића, рекао је да је ово предузеће, заједно с "Перутнином" и фирмом "Агрекс" прије око три мјесеца послало захтјев Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, да се ријеши проблем немогућности извоза пилећег меса из БиХ у ЕУ и на турско тржиште. Међутим, он је казао да још немају никакве информације у вези с тим, истичући да произвођачи у међувремену раде све да спремни дочекају евентуални скори долазак инспектора из ЕУ у контролу.

"Ми смо са своје стране све урадили. Био би спас за перадарство у Републици Српској, за све ово што је до сада уложено у опремање фарми и производњу, да можемо бар с најквалитетнијим дијелом, а то је пилећи филе, да изађемо на тржишта ЕУ и Турске, у коју такође не можемо преко Бугарске због транспорта", рекао је Живанић.

Рефик Кургаш, потпредсједник Асоцијације перадара ФБиХ и директор предузећа "Бровис" из Високог, рекао је да су живинари у БиХ већ имали неколико контрола инспектора из ЕУ и добили позитивне оцјене што се, нажалост, не може рећи и за државу БиХ, односно за њене органе који су задужени за проблематику извоза живинарског меса из БиХ.

"Тренутно је живинарство најразвијенија и најорганизованија грана сточарства у БиХ, која упошљава велики број радника и уплаћује знатна средства кроз систем ПДВ-а", рекао је Кургаш. Како је навео, проблем је што држава БиХ још не узима службене узорке, те се и даље користе налазима лабораторија које сами произвођачи шаљу на анализу и то због тога што сами желе знати каква им је ситуација у објектима.

"О значају извоза у ЕУ је сувишно говорити, јер би то значило нова радна мјеста, повећали бисмо девизни прилив, а могли бисмо отворити пут и другим производима из БиХ тиме што бисмо показали да и ми имамо квалитетан производ", казао је Кургаш. Он је изразио увјерење да би, када би било добре воље, овај проблем с омогућавањем извоза из БиХ могао бити ријешен за најдаље три мјесеца.

Подсјећамо и да је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, у пратњи федералног премијера Фадила Новалића, недавно посјетио "Бинго" фарму кока носиља у Живиницама. Звиздић је током посјете овој фарми, чији је дневни капацитет 150.000 конзумних јаја, истакао да је у фокусу Савјета министара економски развој БиХ, гдје пољопривреда заузима важан сектор који представља развојни капацитет БиХ.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xyз

16.10.2015 06:58

Зар то није ријешио министар ?

ОДГОВОРИТЕ