Патријарх Иринеј: Не у ЕУ по цијену Косова

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да је Србији мјесто у Европи, али не уз уцјене и по цијену Косова и Метохије. Патријарх Иринеј каже да нема дилеме када је ријеч о питању или ЕУ или Косово.

Србија 15.10.2015 | 22:21
Патријарх Иринеј: Не у ЕУ по цијену Косова

Србија јесте део Европе и наш пут јесте у ЕУ, али тај пут не може бити праћен уценама. Дакле да ЕУ, али не по цену Косова", рекао је патријарх Иринеј за "Блиц" након састанка са српским премијером Александром Вучићем.

Српски патријарх истакао је да је став Српске православне цркве /СПЦ/ да нема признавања самопроглашеног Косова ни под каквим условима.

"То је и став државе. У овом ставу да не постоји услов под којим бисмо признали Косово, налази се и одговор на сва могућа питања о ЕУ и преговорима", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј навео је да је састанак са премијером Србије и министрима био конструктиван, а да су главна тема били Косово и преговори са ЕУ, као и могући пријем Приштине у Унеско.

"Црква сматра да они који су рушили не могу бити награђени и ово је на известан начин и дубоко морално питање. Покушали смо, и даље покушавамо, да Косово не буде примљено и награђено", навео је патријар Иринеј.

Патријарх српски је подсјетио да се СПЦ обратила свим међународним адресама и пријатељима, те да је то исто учинила и држава Србије.

"Нажалост, тамо постоји гласање, а део држава које гласају већ су признале једнострану проглашену независност Косова", рекао је патријарх Иринеј.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Брод

15.10.2015 20:31

Он само иде код дрекавца у БЛ пред изборе на два дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

15.10.2015 20:42

Емој попе давноси требао о томе говорити касно марко на косово стизе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

15.10.2015 20:45

Е мој ПОПЕ сад је касно за све , сад говоре цињенице - КОСОВО је дрзава !

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ма

16.10.2015 17:22

Силом отето је проклето,тврдио би нас стари мудри народ.А све сто је проклето је кратког века.Богољуб

Name

МД

15.10.2015 23:59

Косово није дрзава и неце никада бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

15.10.2015 23:59

Умјесто да се попови баве вјером која би нам вратила вољу за животом,морал и исконске вриједности они све дубље у политику.Народ са ове стране Дрине добро памти улогу овог попа на само неколико сати пред затварање кампање на општим изборима.Непримјерено за православни род.Сад му као жао Косова,што не борави у Пећкој патријаршији и тамо се моли богу за српско јединство а не да дијели свој суманути народ и долијева уље на ватру.Вјероватно је из вјерских увјерења и бесплатно митинговао у Б.Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.10.2015 20:40

Код Срба су попови дежурни кривци за све њихове невоље И животне промашаје. То је Србима овог свијета остало У наслеђе од очева комуниста као отпадника од Бога и СРБства!