Patrijarh Irinej: Ne u EU po cijenu Kosova

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da je Srbiji mjesto u Evropi, ali ne uz ucjene i po cijenu Kosova i Metohije. Patrijarh Irinej kaže da nema dileme kada je riječ o pitanju ili EU ili Kosovo.

Srbija 15.10.2015 | 22:21
Patrijarh Irinej: Ne u EU po cijenu Kosova

Srbija jeste deo Evrope i naš put jeste u EU, ali taj put ne može biti praćen ucenama. Dakle da EU, ali ne po cenu Kosova", rekao je patrijarh Irinej za "Blic" nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Srpski patrijarh istakao je da je stav Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da nema priznavanja samoproglašenog Kosova ni pod kakvim uslovima.

"To je i stav države. U ovom stavu da ne postoji uslov pod kojim bismo priznali Kosovo, nalazi se i odgovor na sva moguća pitanja o EU i pregovorima", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej naveo je da je sastanak sa premijerom Srbije i ministrima bio konstruktivan, a da su glavna tema bili Kosovo i pregovori sa EU, kao i mogući prijem Prištine u Unesko.

"Crkva smatra da oni koji su rušili ne mogu biti nagrađeni i ovo je na izvestan način i duboko moralno pitanje. Pokušali smo, i dalje pokušavamo, da Kosovo ne bude primljeno i nagrađeno", naveo je patrijar Irinej.

Patrijarh srpski je podsjetio da se SPC obratila svim međunarodnim adresama i prijateljima, te da je to isto učinila i država Srbije.

"Nažalost, tamo postoji glasanje, a deo država koje glasaju već su priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova", rekao je patrijarh Irinej.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Brod

15.10.2015 20:31

On samo ide kod drekavca u BL pred izbore na dva dana.

ODGOVORITE
Name

nedjo2

15.10.2015 20:42

Emoj pope davnosi trebao o tome govoriti kasno marko na kosovo stize

ODGOVORITE
Name

ma

15.10.2015 20:45

E moj POPE sad je kasno za sve , sad govore cinjenice - KOSOVO je drzava !

ODGOVORITE
Name

za ma

16.10.2015 17:22

Silom oteto je prokleto,tvrdio bi nas stari mudri narod.A sve sto je prokleto je kratkog veka.Bogoljub

Name

MD

15.10.2015 23:59

Kosovo nije drzava i nece nikada biti.

ODGOVORITE
Name

vuk

15.10.2015 23:59

Umjesto da se popovi bave vjerom koja bi nam vratila volju za životom,moral i iskonske vrijednosti oni sve dublje u politiku.Narod sa ove strane Drine dobro pamti ulogu ovog popa na samo nekoliko sati pred zatvaranje kampanje na opštim izborima.Neprimjereno za pravoslavni rod.Sad mu kao žao Kosova,što ne boravi u Pećkoj patrijaršiji i tamo se moli bogu za srpsko jedinstvo a ne da dijeli svoj sumanuti narod i dolijeva ulje na vatru.Vjerovatno je iz vjerskih uvjerenja i besplatno mitingovao u B.Luci.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

16.10.2015 20:40

Код Срба су попови дежурни кривци за све њихове невоље И животне промашаје. То је Србима овог свијета остало У наслеђе од очева комуниста као отпадника од Бога и СРБства!