"Признање Косова би довело до рата"

Србија жели да буде у ЕУ, то и ја желим, али Србија никада неће признати независност Косова и Метохије, рекао је председник Србије Томислав Николић.

Србија 15.10.2015 | 19:35
"Признање Косова би довело до рата"

Николић је ово рекао делегацији новинара из Немачке, напомињући да сада на Унији остаје да каже да ли је "овај наш став у потпуној супротности са жељом ЕУ да будемо њен члан".

У једночасовном разговору са немачким новинарима, Николић је рекао "да смо веома близу тога да Европа потпуно отвори своје карте" и указао да не зна зашто је неко у Бриселу изгубио живце.

"Могли су да нас овако још третирају као да нас поштују", рекао је Николић, који сматра да је "знак да нас не поштују превише" то што је премијер Србије на неформалној вечери у уторак у Бриселу дочекан новим захтевима и амандманима о којима ништа није знао.

Николић је истакао да не одустаје од идеје да Србија буде члан ЕУ, као и да, све док је то могуће, она жели да учествује у разговорима са Приштином и у Бриселу са ЕУ, све док ЕУ не одустане од тих разговора.

Унија може да одустане од разговора, тако што би "огољено" рекла да треба признати независност Косова и Метохије, објаснио је Николић и констатовао да "они, међутим, избегавају да кажу да ми треба да признамо независност Косова и Метохије".

Николић сматра и да је Србија сада, после свих похвала за реформе које спроводи ова Влада, враћена много година уназад у односу са ЕУ.

Да ли је Србија направила неку грешку? Није. Да ли се догодило нешто ново? Није. Мислим да је само постала брутално отворена политика захтева да Србија призна независност Косова и Метохије, рекао је Николић.

Према његовим речима, можда ће некада у Србији да се роди политичар који ће рећи да треба признати независност Косова и Метохије и победити на изборима, али је данас то немогуће.

Осврћући се на разговоре са Приштином у Бриселу, Николић је рекао да ЕУ доставља оквир у којем се разговара и да је "овај нови оквир - оквир ЕУ".

Отворено ћу вам рећи, нешто ми личи на ултиматум Аустроугарске Србији, рекао је Николић и приметио да се немачки новинари "мрште" на то поређење, за које не би
волео да се искористи у насловима њихових текстова.

Николић је подсетио да је Аустроугарска, после Сарајевског атентата, тражила да њени полицијски инспектори у Србији истражују позадини атентата, док се данас од Србије тражи да подноси извештаје Приштини о раду полиције и правосуђа у Србији.

Не знам којем је то паметњаковићу у европској администрацији пало на памет, рекао је Николић. Он сматра да би, у случају да Србија призна независност Косова, дошло до грађанског рата и да је у то убеђен.

Николић је, позивајући се на судбину некадашњег југословенског и српског председника Слободана Милошевића, подсетио да су грађани били пресрећни када је престало бомбардовање, али да су га после казнили на изборима, јер је напустио Косово и Метохију.

Та веза Срба са Косовом и Метохијом је судбоносна, напоменуо је Николић, који је, поводом захтева Косова да постане члан Унеска, рекао да је "почела офанзива за понос српског народа".

"Сложио бих се да Албанци чувају оно што су Албанци градили и да са том баштином буду члан УНЕСКО, а да Срби чувају оно што је српска културна баштина", рекао је Николић.

Он је, при томе, предочио да Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација омогућава повратак једног броја српских војника и полицајаца на Косово.

"Наши векови се виде у камену, не знам у чему се виде, где ви налазите трагове албанског присуства на Косову и Метохији старије од 50 година", упитао је Николић и констатовао да су и џамије нове.

 Извор: Фонет

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Роки

15.10.2015 17:39

Признат цете ви без метка опаљеног нато је увјек над вама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

15.10.2015 20:10

Бас тако xД супље прице ба Русија признала косовске пасосе а они зобају јос сламу ма хајде де лол.....

Name

Богољуб

15.10.2015 18:16

Имам утисак да неко, цим је љут на Русију (а немозе јој ниста) "самара" Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2015 18:26

Стварно је овај Тома (диплома) луд. Косово је готова ствар довољно је да су Амери признали сви други це прије или послије признати.

Name

Михаило Микић

15.10.2015 18:37

Најгоре од свега јесте чињеница да Влада данашње Србије неће да помоћ тражи од доказани Пријатеља СРБског Народа Русије и Кине, већ и даље попут просјака чека на ћошку милостињу од ЕУ!

Name

Десни

15.10.2015 20:02

Овај овамо с Додиком србенда као и предсједник му а вамо вец дао покрајину.

Name

ре микаило

15.10.2015 20:16

СРБског народа Русије и Кине, ово СрБског довољно говори о твом интелектуалном склопу

Name

зито

16.10.2015 19:17

Срби , Србин , Србкиња , Србија и немој много да бринеш за србски интелектуални ниво !

Name

Јулио

15.10.2015 18:37

Мој Николицу тако ти је то са овим европским ...неце србију увести у ЕУ ,док је скроз не понизе и сломију је тотално,па и сам си знао и ти,и Вуциц и Дациц да нема од уније ниста док не призна Косово .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Журило Журић

15.10.2015 18:43

Европи се жури да зезне Србију, да јој отме Космет, док Русија није окренула неке чланице на своју страну. Европи се жури јер зна да нема пуно времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2015 19:50

Ако Руси наставе овако још годину дана они ће пасти на кољена, која је то помоћ од Русије и шта смо добили од њих, дакле држите се Еу, Турске, УСА.

Name

Градуишка

15.10.2015 19:58

Добар коментар

Name

РЕ

15.10.2015 20:21

Ово су одувијек простори под утицајем Европе и Америке, ко се овдје пуно у Русију узда, том нема помоци. А нама свима заједно ионако нема помоци, ММФ нас одјебао,ЕУ нас одјебала,свима смо трн у оку, кредите узимамо од агенција старих годину дана са сједистем у апартману на флориди,јадни умислили да смо неки фактори.. збогом памети.

Name

Ех, брате

15.10.2015 21:24

А што су Срби продали своју земљу Албанцима и напустили Космет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мегдан

16.10.2015 02:48

Признали или не Косово је дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

16.10.2015 09:53

ДОБРО ЈУТРООООООООО. Дјеца из предшколског су паметнија од вас. Је.... вас ЕУ. Сада фино пристаните и на резолуцију о Сребреници испрани шупљи мозгови.

ОДГОВОРИТЕ