"Priznanje Kosova bi dovelo do rata"

Srbija želi da bude u EU, to i ja želim, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija 15.10.2015 | 19:35
"Priznanje Kosova bi dovelo do rata"

Nikolić je ovo rekao delegaciji novinara iz Nemačke, napominjući da sada na Uniji ostaje da kaže da li je "ovaj naš stav u potpunoj suprotnosti sa željom EU da budemo njen član".

U jednočasovnom razgovoru sa nemačkim novinarima, Nikolić je rekao "da smo veoma blizu toga da Evropa potpuno otvori svoje karte" i ukazao da ne zna zašto je neko u Briselu izgubio živce.

"Mogli su da nas ovako još tretiraju kao da nas poštuju", rekao je Nikolić, koji smatra da je "znak da nas ne poštuju previše" to što je premijer Srbije na neformalnoj večeri u utorak u Briselu dočekan novim zahtevima i amandmanima o kojima ništa nije znao.

Nikolić je istakao da ne odustaje od ideje da Srbija bude član EU, kao i da, sve dok je to moguće, ona želi da učestvuje u razgovorima sa Prištinom i u Briselu sa EU, sve dok EU ne odustane od tih razgovora.

Unija može da odustane od razgovora, tako što bi "ogoljeno" rekla da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije, objasnio je Nikolić i konstatovao da "oni, međutim, izbegavaju da kažu da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije".

Nikolić smatra i da je Srbija sada, posle svih pohvala za reforme koje sprovodi ova Vlada, vraćena mnogo godina unazad u odnosu sa EU.

Da li je Srbija napravila neku grešku? Nije. Da li se dogodilo nešto novo? Nije. Mislim da je samo postala brutalno otvorena politika zahteva da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, možda će nekada u Srbiji da se rodi političar koji će reći da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije i pobediti na izborima, ali je danas to nemoguće.

Osvrćući se na razgovore sa Prištinom u Briselu, Nikolić je rekao da EU dostavlja okvir u kojem se razgovara i da je "ovaj novi okvir - okvir EU".

Otvoreno ću vam reći, nešto mi liči na ultimatum Austrougarske Srbiji, rekao je Nikolić i primetio da se nemački novinari "mršte" na to poređenje, za koje ne bi
voleo da se iskoristi u naslovima njihovih tekstova.

Nikolić je podsetio da je Austrougarska, posle Sarajevskog atentata, tražila da njeni policijski inspektori u Srbiji istražuju pozadini atentata, dok se danas od Srbije traži da podnosi izveštaje Prištini o radu policije i pravosuđa u Srbiji.

Ne znam kojem je to pametnjakoviću u evropskoj administraciji palo na pamet, rekao je Nikolić. On smatra da bi, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, došlo do građanskog rata i da je u to ubeđen.

Nikolić je, pozivajući se na sudbinu nekadašnjeg jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića, podsetio da su građani bili presrećni kada je prestalo bombardovanje, ali da su ga posle kaznili na izborima, jer je napustio Kosovo i Metohiju.

Ta veza Srba sa Kosovom i Metohijom je sudbonosna, napomenuo je Nikolić, koji je, povodom zahteva Kosova da postane član Uneska, rekao da je "počela ofanziva za ponos srpskog naroda".

"Složio bih se da Albanci čuvaju ono što su Albanci gradili i da sa tom baštinom budu član UNESKO, a da Srbi čuvaju ono što je srpska kulturna baština", rekao je Nikolić.

On je, pri tome, predočio da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija omogućava povratak jednog broja srpskih vojnika i policajaca na Kosovo.

"Naši vekovi se vide u kamenu, ne znam u čemu se vide, gde vi nalazite tragove albanskog prisustva na Kosovu i Metohiji starije od 50 godina", upitao je Nikolić i konstatovao da su i džamije nove.

 Izvor: Fonet

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Roki

15.10.2015 17:39

Priznat cete vi bez metka opaljenog nato je uvjek nad vama .

ODGOVORITE
Name

axxe

15.10.2015 20:10

Bas tako xD suplje price ba Rusija priznala kosovske pasose a oni zobaju jos slamu ma hajde de lol.....

Name

Bogoljub

15.10.2015 18:16

Imam utisak da neko, cim je ljut na Rusiju (a nemoze joj nista) "samara" Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Re

15.10.2015 18:26

Stvarno je ovaj Toma (diploma) lud. Kosovo je gotova stvar dovoljno je da su Ameri priznali svi drugi ce prije ili poslije priznati.

Name

Михаило Микић

15.10.2015 18:37

Најгоре од свега јесте чињеница да Влада данашње Србије неће да помоћ тражи од доказани Пријатеља СРБског Народа Русије и Кине, већ и даље попут просјака чека на ћошку милостињу од ЕУ!

Name

Desni

15.10.2015 20:02

Ovaj ovamo s Dodikom srbenda kao i predsjednik mu a vamo vec dao pokrajinu.

Name

re mikailo

15.10.2015 20:16

SRBskog naroda Rusije i Kine, ovo SrBskog dovoljno govori o tvom intelektualnom sklopu

Name

zito

16.10.2015 19:17

Srbi , Srbin , Srbkinja , Srbija i nemoj mnogo da brineš za srbski intelektualni nivo !

Name

Julio

15.10.2015 18:37

Moj Nikolicu tako ti je to sa ovim evropskim ...nece srbiju uvesti u EU ,dok je skroz ne ponize i slomiju je totalno,pa i sam si znao i ti,i Vucic i Dacic da nema od unije nista dok ne prizna Kosovo .

ODGOVORITE
Name

Žurilo Žurić

15.10.2015 18:43

Evropi se žuri da zezne Srbiju, da joj otme Kosmet, dok Rusija nije okrenula neke članice na svoju stranu. Evropi se žuri jer zna da nema puno vremena.

ODGOVORITE
Name

Re

15.10.2015 19:50

Ako Rusi nastave ovako još godinu dana oni će pasti na koljena, koja je to pomoć od Rusije i šta smo dobili od njih, dakle držite se Eu, Turske, USA.

Name

Градуишка

15.10.2015 19:58

Добар коментар

Name

RE

15.10.2015 20:21

Ovo su oduvijek prostori pod uticajem Evrope i Amerike, ko se ovdje puno u Rusiju uzda, tom nema pomoci. A nama svima zajedno ionako nema pomoci, MMF nas odjebao,EU nas odjebala,svima smo trn u oku, kredite uzimamo od agencija starih godinu dana sa sjedistem u apartmanu na floridi,jadni umislili da smo neki faktori.. zbogom pameti.

Name

Eh, brate

15.10.2015 21:24

A što su Srbi prodali svoju zemlju Albancima i napustili Kosmet?

ODGOVORITE
Name

Megdan

16.10.2015 02:48

Priznali ili ne Kosovo je drzava

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

16.10.2015 09:53

DOBRO JUTROOOOOOOOO. Djeca iz predškolskog su pametnija od vas. Je.... vas EU. Sada fino pristanite i na rezoluciju o Srebrenici isprani šuplji mozgovi.

ODGOVORITE