Мостарске улице су и даље поплављене

Поплављене улице, које су настале услијед обимних падавина у Херцеговачко-неретванском кантону изазвале су велике гужве у саобраћају и забринутост грађана од могућих већих катастрофа и посљедица.

Босна и Херцеговина 15.10.2015 | 16:43
Мостарске улице су и даље поплављене

Водостај ријеке Неретве је од раних јутарњих сати у константном порасту, а према подацима Агенције за водно подручје Јадранског мора, тренутни водостај према мјерењу је 793 центиметра код Царинског моста.

Водостај под контролом

Жељко Остојић, руководилац одјељења за заштиту од штетних дијелова вода Агенције за водно подручје Јадранског слива Мостар, казао је да и даље нема разлога за забринутост када је ријеч о ријеци Неретви.

“Тренутни водостај је под контролом све док вода не пређе хиљаду кубика и преко тога. Према временским прогнозама очекујемо смањење падавина, а самим тим и смањење водостаја. Јабланица је такође под контролом гдје је водостај ријеке још мањи”, казао је Остојић.

Због зачепљених одвода поједине улице су блокиране, а ватрогасне станице интервенишу како би отчепиле одводе и на тај начин смањиле поплављене дијелове улица.

Сваке године исто

Перо Павловић, портпарол Штаба цивилне заштите ХНК казао је да мало озбиљније падавине увијек проузрокују овакво стање у Мостару.

“Највише проблема у нашем кантону у оваквим условима имају грађани Мостара, јер је један већи број улица врло брзо поплавио. Када је ријеч о акумулацији, с обзиром на то да смо имали уназад мјесец дана доста сушног раздобља, акумулације су биле испражњене тако да могу примити већу количину воде у овом тренутку. Корито ријеке Неретве и ниво воде је на нивоу који се могао и очекивати у овом периоду године и стање у овом тренутку није алармантно”, додао је Павловић.

Овим поводом из Штаба цивилне заштите Мостар поручено је да су на располагању грађанима све расположиве снаге, те да Мостарци требају имати стрпљења у оваквим условима.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гаврило Принцип

16.10.2015 04:30

Олуја се враћа а ви мислили да ћете проћи некажњено

ОДГОВОРИТЕ