Анализа: Игра изазова звана Црвена звезда и Евролига!

Трећи чин никад замршеније европске приче! После једанаест дана, пет одиграних утакмица, четири победе и једног пораза точак судбине је пред тим Дејана Радоњића поставио је следећи изазов - Стразбур!

Кошарка 15.10.2015 | 16:20
Анализа: Игра изазова звана Црвена звезда и Евролига!

Све поново мирише на врхунску кошарку! Евролига се вратила у Београд, на Мали Калемегдан, а Црвена звезда се налази на новом почетку. Трећем у последње три године. Свако ново поглавље тешко је на себи својствен начин, али за клуб који је пре само четири месеца живео најлепши сан, ово је можда и најтеже.

Реал Мадрид, Фенербахче, Химки, Бајерн и први ривал на старту - Стразбур (19.00, ТВ Спортклуб). Сам крем европске кошарке. Важећи шампион Европе, освајач Еврокупа, два финансијска гиганта и најјачи колектив Француске. Пет најмоћнијих и најважнијих екипа у пет врло богатих држава. У трећем чину "Игре изазова" Црвеној звезди додељени су најтежи задаци. А као једна од екипа која је приморана да састав гради изнова и изнова у свакој новој такмичарској години, јако је тешко направити дугорочне планове и постављати циљеве који би могли да креирају систем какав имају клубови са далеко већим могућностима.

Ипак, Звезда је током последње две сезоне прешла преко бројних изазова и из њих изашла јача него икад раније. Сада једна нова генерација, са измењеним саставом и промењеном концепцијом игре, вођена Дејаном Радоњићем - човеком који је уткао свој потпис у највеће клупске успехе, тражи своје место под сунцем и начин да "преживи" најтежу групу у шеснаестој сезони најјачег такмичења на Старом континенту.

После четрнаест победа и двадесет пораза у евролигашким оквирима током претходне две године, прве сезоне у којој четири тријумфа нису била довољна за пролаз даље, потом и године у којој је поставила одређене стандарде и била једна од најбољих по завршетку прве фазе, Црвена звезда кренула је у нови лов на ТОП 16 фазу.

Противници никад тежи, наруку до сада нису ишле ни бројне околности и догађаји о којима је ових дана било много приче. Али Црвена звезда је прилично добро започела сезону са неуиграним новајлијама (Софоклисом Скорцанитисом, Рајаном Томпсоном, Галом Мекелом, Стефаном Настићем и повратником Марком Симоновићем), те преосталим члановима најјаче генерације у новијој клупској историји.
"Ова екипа показује изузетно моћан карактер и то се видело кроз све што смо прошли од почетка припрема па до прве евролигашке утакмице. Готово ништа није било на нашој страни, почев од умора, бројних повреда и неуиграности екипе, а ето били смо на лопту од савршеног старта и пет везаних победа у Јадранској лиги. Могу да кажем да смо релативно задовољни, јер увек може и много боље и много јаче", поручио је у разговору за МОЗЗАРТ Спорт Марко Симоновић.

Кроз својеврсне припреме Црвена звезда је прошла на путу до европске премијере - нимало наиван ритам регионалног такмичења из црвено-белих извукао је огромну енергију у кратком временском периоду. Уз многе кадровске проблеме после једанаест дана, пет одиграних утакмица, четири победе и једног пораза точак судбине је пред тим Дејана Радоњића поставио је следећи изазов - Стразбур.

Један од оних који најбоље зна врлине и мане првог Звездиног противника на путу континенталног успеха управо је некадашњи играч По Ортеза - Марко Симоновић.
"Стразбур је једна изузетно квалитетна и јака екипа, која има систем рада с континуитетом и који се показао као добар. На клупи седи човек који је француској репрезентацији донео највеће успехе и са клубом је такође направио одличан посао. Ето, прошле сезоне је Стразбуру замало промакла титула коју су, искрено, заслужили. Онај ко мисли да ће нам против Стразбура бити лако, тај греши.

Жесток ритам Јадранске лиге натерао је Дејана Радоњића да екипу спрема у посебним условима, али клуб са Малог Калемегдана ће оно најбоље тек показати.
"Оно што морам да истакнем јесте да смо ми, са јутарњим и вечерњим тренинзима, заједно одрадили тек десетак, можда дванаест тренинга, што је јако, јако мало. Међутим, овај тим ће се тек подизати до висина које су предодређене, само нам је потребно време. Још се упознајемо, уигравамо, а напредак је евидентан, иако ситуација није идеална".

Српски репрезентативни шутер имао је прилику да буде ривал готово свим играчима из актуелне генерације Стразбура, чак и са новајлијама које су углавном пристигле из француског шампионата.
"Морам да кажем да је Стразбур једна изузетно укомпонована екипа, што је врло важно када стварате тим за високе циљеве. Ипак, ако бих неког морао посебно да издвојим, онда је јасно да је ту прво име Родриг Бубуа, момак који подједнако квалитетно игра и на позицијама плејмејкера и бека. Он је модерни комбо-бек. Стигао је из Ле Мана после изузетне сезоне, али је то играч НБА квалитета и само су га повреде одвојиле од тога да се задржи у најбољој лиги света. Стразбур има много играча који могу да играју на више позиција, а један од таквих је Кајл Вимс. Он покрива позиције крила и крилног центра и после сасвим добре сезоне у Нантеру јасно је зашто је дошао у један од најјачих клубова Француске. Не смем да заборавим ни центра Владимира Голубовића, којег српска публика одлично познаје - има велико евролигашко искуство и користи га јако добро, у функцију тима", истиче Симоновић.

Први изазов није нимало лак, али Звезда има кеца у рукаву, којег ће засигурно покушати да искористи како би уписала прве европске бодове.
"То је наша верна публика. Оно што наши навијачи раде не виђа се готово нигде. То је оно што ми морамо да искористимо. Реално, на нашем терену увек смо јачи за навијаче чији хук са трибина уноси огромну енергију у нашу игру, а противницима задаје велике проблеме. Уз навијаче све иде много лакше и боље и зато се искрено радујем њиховој ватреној подршци, на коју су нас годинама уназад навикли. Било би јако лепо када бисмо заједничким снагама извојевали прву победу у Евролиги и кренули правим путем", закључио је Симоновић.

ПРОДАЈА КАРАТА ИДЕ СЛАБО

Оно чему се управа Црвене звезде дефинитивно није надала пред почетак евролигашке сезоне јесте слаба продаја улазница за премијеру у највећој дворани на Балкану. Наиме, како је директор црвено-белих открио, навијачи у купили свега 6.150 улазница, закључно са средом увече. Треба нагласити да се у овај број не рачунају сезонске улазнице (око 2.500), али јасно је да је стручни штаб клуба са Малог Калемегдана очекивао бољи развој ситуације. Посебно ако се узму у обзир јавни позиви тренера Радоњића и капитена Митровића, који су углас истакли значај пуне Комбанк Арене и подршке у можда једној од најважнијих борби за ТОП 16 фазу.

ЗВЕЗДИН РАСПОРЕД У ЕВРОЛИГИ

15. октобар: Црвена звезда - Стразбур
22. октобар: Реал Мадрид - Црвена звезда
30. октобар: Химки - Црвена звезда
6. новембар: Црвена звезда - Фенербахче
12. новембар: Бајерн Минхен - Црвена звезда
19. новембар: Стразбур - Црвена звезда
27. новембар: Црвена звезда - Реал Мадрид
4. децембар: Црвена звезда - Химки
11. децембар: Фенербахче - Црвена звезда
18. децембар: Црвена звезда - Бајерн Минхен

Коментари / 0

Оставите коментар