Граница Хрватска - БиХ кроз село и куће

Све је идилично у малом имотском засеоку - али идили ни трага. Ако је пола куће Хрватска, пола БиХ, значи морам имати неко овлашћење да могу у WЦ отићи, прича једна мјештанка села Јовићи.

Регион 15.10.2015 | 11:00
Граница Хрватска - БиХ кроз село и куће

Државна граница која дијели село попола. Тако ће то отприлике изгледати у селу Јовићи на подручју Имотског ако се нови гранични пријелаз између Хрватске и БиХ изгради баш онако како је предвиђено. Мјештани истичу да је граница још од турских времена била даље, иза села. Пријете и побуном, али надлежно Министарство финансија каже да је све у складу с прописима.

Кишни облаци, јесења атмосфера, све је некако идилично у малом имотском засеоку Јовићи, у Вињанима Горњим. А опет, идили ни трага. Државне главе намјериле су се да им село подијеле државном границом попола. Пола кућа више неће бити у Хрватској.

Ани Јовић кућа ће бити у БиХ. Граница је од турског доба била 200 метара даље, иза села, према БиХ. А сада су границу увукли у село. Нова граница ако би се заиста догодила не само да би попола подијелила село, него би пролазила дословно и кроз неке куће.

План је у сред села изградити широки прилазни пут и чврсти гранични објекат.

"Већ ноћима не спавам због тога. Они су рекли да се руши ових 70 метара зида и да улазе у наше двориште. Али то је немогуће, ја ћу стати на багер и нема шансе да то направе", каже Здравка Јовић.

Дјелује доста апсурдно, тешко је повјеровати,па Јовићи још све окрећу на шалу.

'Ако је пола куће Хрватска, пола БиХ, значи морам имати неко овлашћење да могу у WЦ отићи. Значи ти можеш онога истјерати и ако није готов. Излази. Ниси у својој држави', прича Манда Јовић.

Петицију против границе у селу већ су давно потписали.

"Позивамо наше институције да дођу на терен, да стопају градњу док се не докаже гдје је граница", каже Анте Јовић.

Министарство финансија Хрватске каже - Све је по пропису!

Извор: Дневник.хр

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Типиц

15.10.2015 09:57

ХАХАХХАХ Супер Артикел , то само има код нас доле, али то није лосе ја би волео да сам у тој ситуацији, у дневној си у ХР у Кухињи у БиХ , то су супер постс за фацебоок :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

15.10.2015 16:03

Надреалисти !

ОДГОВОРИТЕ