Granica Hrvatska - BiH kroz selo i kuće

Sve je idilično u malom imotskom zaseoku - ali idili ni traga. Ako je pola kuće Hrvatska, pola BiH, znači moram imati neko ovlašćenje da mogu u WC otići, priča jedna mještanka sela Jovići.

Region 15.10.2015 | 11:00
Granica Hrvatska - BiH kroz selo i kuće

Državna granica koja dijeli selo popola. Tako će to otprilike izgledati u selu Jovići na području Imotskog ako se novi granični prijelaz između Hrvatske i BiH izgradi baš onako kako je predviđeno. Mještani ističu da je granica još od turskih vremena bila dalje, iza sela. Prijete i pobunom, ali nadležno Ministarstvo finansija kaže da je sve u skladu s propisima.

Kišni oblaci, jesenja atmosfera, sve je nekako idilično u malom imotskom zaseoku Jovići, u Vinjanima Gornjim. A opet, idili ni traga. Državne glave namjerile su se da im selo podijele državnom granicom popola. Pola kuća više neće biti u Hrvatskoj.

Ani Jović kuća će biti u BiH. Granica je od turskog doba bila 200 metara dalje, iza sela, prema BiH. A sada su granicu uvukli u selo. Nova granica ako bi se zaista dogodila ne samo da bi popola podijelila selo, nego bi prolazila doslovno i kroz neke kuće.

Plan je u sred sela izgraditi široki prilazni put i čvrsti granični objekat.

"Već noćima ne spavam zbog toga. Oni su rekli da se ruši ovih 70 metara zida i da ulaze u naše dvorište. Ali to je nemoguće, ja ću stati na bager i nema šanse da to naprave", kaže Zdravka Jović.

Djeluje dosta apsurdno, teško je povjerovati,pa Jovići još sve okreću na šalu.

'Ako je pola kuće Hrvatska, pola BiH, znači moram imati neko ovlašćenje da mogu u WC otići. Znači ti možeš onoga istjerati i ako nije gotov. Izlazi. Nisi u svojoj državi', priča Manda Jović.

Peticiju protiv granice u selu već su davno potpisali.

"Pozivamo naše institucije da dođu na teren, da stopaju gradnju dok se ne dokaže gdje je granica", kaže Ante Jović.

Ministarstvo finansija Hrvatske kaže - Sve je po propisu!

Izvor: Dnevnik.hr

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tipic

15.10.2015 09:57

HAHAHHAH Super Artikel , to samo ima kod nas dole, ali to nije lose ja bi voleo da sam u toj situaciji, u dnevnoj si u HR u Kuhinji u BiH , to su super posts za facebook :D

ODGOVORITE
Name

zito

15.10.2015 16:03

Nadrealisti !

ODGOVORITE