Бијељинац узгаја пауловнију: Лако ниче, брзо расте, добро гори

Перо Николић у расаднику у Сувом Пољу гаји кинеско "дрво будућности". Већ прве године нарасте шест метара, а за осам до 20, тајна раста у листу.

Република Српска 15.10.2015 | 10:20
Бијељинац узгаја пауловнију: Лако ниче, брзо расте, добро гори

Пауловнија је, кажу, дрво будућности. Зато у Србији и Републици Српској из дана у дан све више људи почиње да гаји ово необично, брзорастуће дрво.

Наиме, већ током своје прве вегетацијске сезоне, достиже висину до шест метара, а притом је дупло калоричније од букве, која се на нашим просторима сматра најкалоричнијом за грејање.

Пауловнија је листопадно, врло декоративно дрво које за осам година може да нарасте у висину до 20 метара, па и више. Води порекло из југоисточне Кине, где се још назива змај дрво, а у Јапану кири. Назив је добило по руској принцези Ани Павловној. Због тога се назива и принцезино дрво.

Један од оних који је почео са узгајањем пауловније је Перо Николић, који има расадник у Сувом Пољу код Бијељине, а који за "Новости" истиче да је, као и други који су чули за ово чудесно дрво, набавио квалитетан садни материјал и упустио се у авантуру.

- Пауловнија је биљка која се узгаја плантажно. Битно је истаћи да кад се пауловнија плантажно узгаја искључиво се користе ин витро саднице. Једини сигуран начин преношења идентичног генетског кода са биљке мајке на биљку ћерку је вегетативним ин витро размножавањем - каже Николић.

Како се вест о пауловнији брзо шири у региону, тако је на тржишту Србије и БиХ дошло и до појаве разних превараната, који нуде сумњиве саднице по јако ниским ценама које су, како истичу познаваоци, сигурно добијене из резница или семена, што ни у којем случају не гарантује да се за пет година, онај ко се одлучи за такве саднице, неће изненадити и разочарати резултатом.

А тајна раста пауловније је у њеним листовима. Пауловнија има огромну лисну површину и изразиту способност претварања угљен-диоксида у воду и биљне шећере кроз процес фотосинтезе. Није превише захтевна што се тиче врсте тла, али је неопходно да земљиште није мочварно, глинасто и кисело. Воли осунчане парцеле, без сенке. Трпи температурне разлике од -25 до +45 степени целзијуса, а успева и до 1.000 метара надморске висине.

- Достиже зрелост у осмој години за висококвалитетно дрво. Поређења ради, топола постиже зрелост након 15-20 година, храст након 30-40, а бор након 70-75 година). Има широку крошњу која лети даје прекрасну хладовину. Својим брзим растом и дубоким кореном који достиже и до 16 метара, утврђено је да је пауловнија изузетно корисна у подручјима ерозије тла, па се препоручује да се сади на угроженим подручјима - каже Николић.

Примена 

Пауловнија се користи за кровну конструкцију, ламперије, изградњу намештаја, музичких инструмената, буради, чамаца, брвнара, сандука за пчеле... Посебно је интересантна што се од ње добија биомаса од које се добија пелет, чија је енергетска вредност у рангу квалитетног угља.

Цветови пауловније су нарочито интересантни пчелама, јер пауловнија цвета два месеца, а месец дана меди. Квалитет меда је сличан багремовом. За пауловнију је још интересантно што кад се стабло одсече, поново ниче из пања.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мокро-Пале

15.10.2015 13:55

Да ли може расти у Мокром, ми смо све посјекли што смо стгли. Ово дрво би нам добро дошло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херц

15.10.2015 23:21

У Херцеговини тацније у Берковицима има плантаза овог дрвета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

11.11.2015 15:27

У Козарској дубици има нај веци број плантаза паулоније...и прва паулонија плантазно је засадјена у к.дубици прије цетир године ,истовремено кад је засадјена и у бацкој тополи..

ОДГОВОРИТЕ