Британци ускраћују Асанжу љекара

Британија је одбила да оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу, који се крије у амбасади Еквадора у Лондону од јуна 2012., одобри несметан одлазак код лекара на магнетну резонанцу након што је имао јак бол у десном рамену.

Свијет 15.10.2015 | 09:40
Британци ускраћују Асанжу љекара

Асанжу прети хапшење уколико изађе из зграде амбасаде где је потражио уточиште након што је прекшио одредбе кауције, док га власти у Шведској траже како би одговарао по оптужбама за сексуални напад.

Асанж демантује све оптужбе и страхује да би, уколико га Велика Британија изручи Шведској, био изручен САД, где би му се судило за једно од највећих цурења информација у америчкој историји, пошто је пре пет година објавио америчке војне и дипломатске документе.

"Питали смо британску владу да Асанжу одобри несметан пролаз из хуманитарних разлога а у координацији са Еквадором", рекао је јуче на конференцији за новинаре у престоници Китоу министар спољних послова Еквадора Рикардо Патино.

"Од Британије смо добили одговор да он може да оде на било који лекарски преглед кад зажели, али да је европски налог за његово хапшење још на снази. Другим речима, он може да оде, али ће бити смештен у затвор", рекао је Патино.

Он је истакао да његова влада неће обновити свој првобитни захтев а то је да Асанжу буде дата специјална дозвола да отпутује у Еквадор, оде на магнетну резонанцу и врати се у Лондон.

Патино је одржао конференцију за новинаре два дана након што је британска полиција повукла своје припаднике који су били распоређени испред амбасаде Еквадора у Лондону, али је саопштила да ће и даље учинити све да га ухапси.

У саопштењу полиције је тим поводом било наведено да "нема наговештаја непосредног дипломатског или правног решења тог питања" и да 24-часовно присуство полиције "више није сразмерно".

Ова операција била је контроверзна делом због трошкова, а према подацима лондонске полиције на њу је до априла 2015. издвојено 11,1 милион фунти (17,6 милиона долара), пренео је АП.

Шведско тужилаштво је у августу одустало од дела оптужби против Асанжа (44), али и даље желе да га испитају у вези оптужби за силовање које датирају из 2010.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СССС

15.10.2015 08:54

ДЕМОКРАТИЈА НЕМА ШТА!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

15.10.2015 10:42

Злотвори па зар то није угрозавање здравља цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.10.2015 10:51

Није ни чудо. Енглези су кроз читаву своју историју доказали да су крволоци и садисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

15.10.2015 14:10

Кад кажеш истину онда те прогоне!

ОДГОВОРИТЕ