Марихуана од данас легална у Хрватској

У Хрватској од данас може да се користи индијска конопља у медицинске сврхе према правилнику Министарства здравља, којим се допушта њена употреба за оболеле од мултипле склерозе, карцинома, епилепсије и сиде.

Здравље 15.10.2015 | 09:40
Марихуана од данас легална у Хрватској

Тиме је створен правни оквир за увоз лекова на бази индијске конопље у Хрватску, а правилником је прописано да се лекови који садрже тетрахидроканабинол (ТХЦ), донабинол и набилон могу издавати само у апотекама на лекарски рецепт, јавља Тањуг.

Лекове ће преписивати лекари опште медицине по препоруци специјалиста неурологије, интернистичке онкологије, онкологије и радиотерапије, инфектологије и специјалиста педијатар са субспецијализацијом из неуропедијатрије на непоновљиви рецепт, наводи Хина.

Медикаменти који садрже ТХЦ моћи ће да се преписују на рецепт у количини потребној за лечење до највише 30 дана.

Стручна комисија за легализацију употребе марихуане у медицинске сврхе завршило је у августу с радом, утврдивши да прикупљени научни докази показују да ниједан препарат на бази индијске конопље није способан да залечи или трајно излечи малигну болест, заустави прогресију мултипле склерозе, или сиде.

Међутим, неки препарати смањују симптоме, па се препоручује њихово коришћење уз друге конвенционалне облике лечења.

РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

умјерено

17.10.2015 18:30

То знаци јурис у схопинг у хрваску,бице омиљене дестинације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србацка кока

18.10.2015 22:00

Браво комсије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цо

19.10.2015 09:30

Увијек су испред нас... али увијек..

ОДГОВОРИТЕ