Marihuana od danas legalna u Hrvatskoj

U Hrvatskoj od danas može da se koristi indijska konoplja u medicinske svrhe prema pravilniku Ministarstva zdravlja, kojim se dopušta njena upotreba za obolele od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i side.

Zdravlje 15.10.2015 | 09:40
Marihuana od danas legalna u Hrvatskoj

Time je stvoren pravni okvir za uvoz lekova na bazi indijske konoplje u Hrvatsku, a pravilnikom je propisano da se lekovi koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), donabinol i nabilon mogu izdavati samo u apotekama na lekarski recept, javlja Tanjug.

Lekove će prepisivati lekari opšte medicine po preporuci specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatar sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept, navodi Hina.

Medikamenti koji sadrže THC moći će da se prepisuju na recept u količini potrebnoj za lečenje do najviše 30 dana.

Stručna komisija za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo je u avgustu s radom, utvrdivši da prikupljeni naučni dokazi pokazuju da nijedan preparat na bazi indijske konoplje nije sposoban da zaleči ili trajno izleči malignu bolest, zaustavi progresiju multiple skleroze, ili side.

Međutim, neki preparati smanjuju simptome, pa se preporučuje njihovo korišćenje uz druge konvencionalne oblike lečenja.

RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

umjereno

17.10.2015 18:30

To znaci juris u shoping u hrvasku,bice omiljene destinacije.

ODGOVORITE
Name

Srbacka koka

18.10.2015 22:00

Bravo komsije.

ODGOVORITE
Name

Co

19.10.2015 09:30

Uvijek su ispred nas... ali uvijek..

ODGOVORITE