ФБиХ: Дан жалости, сахрана рудара

Грађани Какња данас ће се посљедњи пут опростити од четворице суграђана страдалих у рударској несрећи у уторак у јами Бегићи Рудника мрког угља Какањ, са надом да ће бар ова несрећа бити повод да се повећа безбједност у рудницима.

Босна и Херцеговина 15.10.2015 | 07:05
ФБиХ: Дан жалости, сахрана рудара

Град који захваљујући својој привреди пркоси лошим временима већ трећи дан показује достојанство, очекујући прије свега да ће породице страдалих рудара Мухамеда Сарача (47), Нермина Мушије (38), Мије Стојичића (39) и Сејада Гађуна (44) смоћи снаге да издрже губитак, али и да ће друштво испунити обећање те сигурност у овдашњим рудницима коначно подићи на виши ниво.

"Стање у рудницима је катастрофално. Какањ је у добром стању како је у неким другим рудницима. Међутим, и у какањским погонима се стање хитно мора поправити. Ако рудар тражи чизму, не може му се дати сандала... Значи, не смије бити промашаја с опремом, а тога је било", каже Незир Бегић, предсједник Синдиката РМУ Какањ, који је заједно са сарадницима обишао породице страдалих, али и повријеђене рударе Хариса Мушију и Џемала Ибрахимспахића.

Кантонално тужилаштво ЗДК и федерална рударска инспекција јуче су наставили истрагу о томе како се могло десити да дрвена кровина јаме Бегићи не издржи обрушавање пола метра дебелог слоја камена и земље, од чега су и страдали рудари. Први резултати истраге наводно се могу очекивати идуће седмице. У јаму Бегићи јуче је сишла и прва група рудара, који су почели са рашчишћавањем терена и другим припремним радовима за откопавање угља.

У кућама породица страдалих рудара јуче је владала неизмјерна туга. Сви су поручивали да су остали без честитих и добрих људи, који су савјесно обављали свој посао да би прехранили породице.

Какањ ће се данас комеморацијом опростити од четворице суграђана. Послије ње биће клањана заједничка сахрана за погинуле рударе Сарача, Мушију и Гаџуна. Сахрана погинулог рудара Мије Стојичића на захтјев породице биће одржана сутра у Ратњу. У Какњу и цијелој ФБиХ 15. октобар је Дан жалости због несреће.

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

марко Самарџић

15.10.2015 05:39

Туга до неба,сауцесце породицама!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

15.10.2015 05:44

Дан залости у Федерацији, а у РС ниста. Зао ми је настрадалих рудара и саучешће њиховим породицама. А засто није дан залости у цјелој БиХ? Мозе ли ми неко то да објасни? Поздрав Зоки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.зоки

15.10.2015 08:40

Апсолутно се слазем са тобом. То је требао Баја да предлозили макар И на Овакав тузан дан за породице настрадали да смо једна дрзава.

Name

Боле

15.10.2015 13:09

Јебо вас Баја пизде шугаве, што гласате за њега па онда пљујете по њему, кад вам не дадне дио од пљачке.

ОДГОВОРИТЕ