FBiH: Dan žalosti, sahrana rudara

Građani Kaknja danas će se posljednji put oprostiti od četvorice sugrađana stradalih u rudarskoj nesreći u utorak u jami Begići Rudnika mrkog uglja Kakanj, sa nadom da će bar ova nesreća biti povod da se poveća bezbjednost u rudnicima.

Bosna i Hercegovina 15.10.2015 | 07:05
FBiH: Dan žalosti, sahrana rudara

Grad koji zahvaljujući svojoj privredi prkosi lošim vremenima već treći dan pokazuje dostojanstvo, očekujući prije svega da će porodice stradalih rudara Muhameda Sarača (47), Nermina Mušije (38), Mije Stojičića (39) i Sejada Gađuna (44) smoći snage da izdrže gubitak, ali i da će društvo ispuniti obećanje te sigurnost u ovdašnjim rudnicima konačno podići na viši nivo.

"Stanje u rudnicima je katastrofalno. Kakanj je u dobrom stanju kako je u nekim drugim rudnicima. Međutim, i u kakanjskim pogonima se stanje hitno mora popraviti. Ako rudar traži čizmu, ne može mu se dati sandala... Znači, ne smije biti promašaja s opremom, a toga je bilo", kaže Nezir Begić, predsjednik Sindikata RMU Kakanj, koji je zajedno sa saradnicima obišao porodice stradalih, ali i povrijeđene rudare Harisa Mušiju i Džemala Ibrahimspahića.

Kantonalno tužilaštvo ZDK i federalna rudarska inspekcija juče su nastavili istragu o tome kako se moglo desiti da drvena krovina jame Begići ne izdrži obrušavanje pola metra debelog sloja kamena i zemlje, od čega su i stradali rudari. Prvi rezultati istrage navodno se mogu očekivati iduće sedmice. U jamu Begići juče je sišla i prva grupa rudara, koji su počeli sa raščišćavanjem terena i drugim pripremnim radovima za otkopavanje uglja.

U kućama porodica stradalih rudara juče je vladala neizmjerna tuga. Svi su poručivali da su ostali bez čestitih i dobrih ljudi, koji su savjesno obavljali svoj posao da bi prehranili porodice.

Kakanj će se danas komemoracijom oprostiti od četvorice sugrađana. Poslije nje biće klanjana zajednička sahrana za poginule rudare Sarača, Mušiju i Gadžuna. Sahrana poginulog rudara Mije Stojičića na zahtjev porodice biće održana sutra u Ratnju. U Kaknju i cijeloj FBiH 15. oktobar je Dan žalosti zbog nesreće.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

marko Samardžić

15.10.2015 05:39

Tuga do neba,saucesce porodicama!!!

ODGOVORITE
Name

Zoki

15.10.2015 05:44

Dan zalosti u Federaciji, a u RS nista. Zao mi je nastradalih rudara i saučešće njihovim porodicama. A zasto nije dan zalosti u cjeloj BiH? Moze li mi neko to da objasni? Pozdrav Zoki.

ODGOVORITE
Name

Re.zoki

15.10.2015 08:40

Apsolutno se slazem sa tobom. To je trebao Baja da predlozili makar I na Ovakav tuzan dan za porodice nastradali da smo jedna drzava.

Name

Bole

15.10.2015 13:09

Jebo vas Baja pizde šugave, što glasate za njega pa onda pljujete po njemu, kad vam ne dadne dio od pljačke.

ODGOVORITE